- Vi kjente ikke «Lanze»

BERLIN: Spionsiktede Stein Viksveen (61) mener at hans sak er styrket betydelig etter at tre eks-offiserer i Stasis analyseavdeling (HVA-VII) forklarte seg som de første under de rettslige avhørene som startet i Berlin i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var en veldig god dag, sa Viksveen da han kom ut etter elleve timers maratonavhør av de tre vitnene.

Det Viksveen fikk bekreftet av analytikeren Rolf Burgdorf og hans to kolleger var at et dekknavn som «Lanze» kunne ha blitt brukt for å samle opplysninger fra en rekke ulike kilder med tilknytning til Norge.

- Det var vanlig praksis i Stasi å gjøre det slik, opplyste vitnene.

Bare ett av vitnene, som hadde til oppgave å vurdere innholdet av og sette karakterer på hver enkelt rapport som tilfløt den mektige østtyske spionasjeorganisasjonen, hadde overhodet hørt om en norsk agent med dekknavnet «Lanze». For de to andre var «Lanze» fullstendig ukjent.

- Kjente ikke meg

- Ingen av dem sa at de kjente meg eller at de noen gang hadde hørt mitt navn. Og ikke kjente jeg noen av vitnene, understreker spionsiktede.

Ingen av analytikerne i Stasi møtte noen gang utenlandsspionene, som i stor grad var tilknyttet avdeling HVA-VII - slik Viksveen er siktet for.

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad vil ikke kommentere svarene han fikk fra de tre innkalte vitnene, heller ikke bekrefte hvor mange de var eller opplyse deres identitet.

- Ingen dramatikk

- Jeg har min oppfatning av betydningen av det som kom fram, men det ville være å forhåndsprosedere å gi uttrykk for det. Avhørene gikk greit. Selv om vitnene ikke er begeistret over å møte, registrerte jeg ingen påfallende dårlig hukommelse blant dem, sier Qvigstad.

Gårsdagens vitner har tidligere avgitt forklaring minst en gang av representanter for Politiets overvåkingstjeneste med bistand fra tysk politi.

Retten er hermetisk lukket for presse og publikum. Selv dommerens navn blir holdt hemmelig. Det kan ta nærmere to uker å få avhørt alle de 14 vitnene som er innkalt.

- Sløsing av tid

- Dette er ikke vårt arrangement. Det er presset gjennom av påtalemyndigheten, åpenbart for å låse forklaringene før en eventuell straffesak, sier Viksveens advokat, Atle Helljesen.

- Det som foregår i Berlin er en meningsløs sløsing med tid og ressurser. Alle vitnene vil uansett bli innkalt dersom Viksveen blir tiltalt i Norge. Da kan jeg konsentrere mine spørsmål om det som er relevant for tiltalen. Nå må jeg spørre med alle eventualiteter for øye, sier Helljesen.

Viksveen sier avhørene har gitt ham verdifull innsikt i hvordan Stasi fungerte.

- Selvfølgelig var jeg spent på forhånd. Jeg visste jo ikke hva de kunne komme til å si. Nå bekreftet de i stor grad mine oppfatninger av hvordan en figur som «Lanze» kunne oppstå.

I dag er Stein Viksveen innstilt på tøffere tak. Da møter de første av fem vitner som har fortalt politiet at de var «Lanze»s føringsoffiserer.

<B>TILFREDSE:</B> Både statsadvokat Lasse Qvigstad (foran) spionsiktede Stein Viksveen (t.h.) og hans advokat Atle Helljesen sa de var fornøyde etter avhørene av tre Stasi-vitner.