Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi kjøper nesespray som aldri før

Av seks millioner flasker med nesespray vi kjøpte i 2017, ble sju av ti kjøpt utenom apotek.

<b>REKORD: </b>Aldri før har folk kjøpt så mye nesespray som i 2017. Foto: NTB Scanpix
REKORD: Aldri før har folk kjøpt så mye nesespray som i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesespraysalget målt i antallet doser økte med hele 11 prosent fra 2016 til 2017, viser Folkehelseinstituttets tall for salget av reseptfrie legemidler. Salget av nesespray er doblet siden 1999.

Ifølge Folkehelseinstituttet påvirker sesongvariasjoner av influensa og pollenallergi salget.

Tidlig pollensesong

– Pollenspredningen startet tidligere enn normalt i 2017 på grunn av en mild vinter. Dette kan ha medvirket til at økningen i 2017 var større enn tidligere, opplyser seniorrådgiver Solveig Sakhaug i Folkehelseinstituttet.

Sakshaug advarer mot overdreven bruk av nesespray og understreker at nesespray bare skal brukes i avgrensede perioder – maksimalt ti dager i strekk.

– Nesespray lindrer raskt symptomene, men bruk over lengre tid kan blant annet føre til vedvarende tett nese, advarer hun.

Litt reduksjon i Paracet-salg

Også for nikotinholdige legemidler og allergimedisin var det kraftig salgsvekst i fjor. Målt i doser økte salget av røykeavvenningspreparater med 7 prosent, mens reseptfrie allergitabletter økte med 8 prosent i fjor.

Det ble solgt 9 millioner pakker med reseptfri paracetamol i 2017, men salget gikk ned med 1 prosent. I snitt kjøpte imidlertid hver innbygger nesten to esker med 20 tabletter i fjor. Salget av reseptfrie pakker med ibuprofen økte med 1 prosent, målt i doser.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!