Vi kjøper stadig dyrere boliger

Flere av oss kjøper bolig, og til en dyrere pris enn før. Det går fram av Statistisk sentralbyrås siste boligstatistikk. Ikke uventet er det Oslo som har dyrest boliger med en gjennomsnittspris på en million og femtiåtte tusen kroner. Finnmarkingene greier seg med rundt det halve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene for tredje kvartal i 1996 viser at vi fortsatt er ivrige på boligmarkedet. I perioden første til tredje kvartal ble det omsatt i alt 2,5 prosent flere eiendommer enn på samme tid i 1995. Verdien av omsetningen økte med 11,3 prosent.

I fjor kjøpte vi bolig for i alt 47.9 milliarder kroner innen utgangen av august. På høsten flatet markedet noe ut. Likevel har nok boligpengene sittet løsere enn på lenge.

Gjennomsnittsprisen for en bolig på det frie markedet steg med 6,9 prosent fra tredje kvartal i 1995 til samme periode i 96.

Det betyr at vi betalte 50 000 kroner mer for gjennomsnittsboligen i fjor, enn vi gjorde året før.

16 av 19 fylker hadde en økning i gjennomsnittsprisen på boliger, i tre fylker var denne bare ubetydelig. Prisstigningen var størst fra andre til tredje kvartal. Da steg prisene med 4,3 prosent, landet sett under ett.

Siden bunnivået i boligprisene fra vinteren 1992-93 har prisene steget med nærmere femti prosent. Likevel er det ikke så dyrt å kjøpe bolig nå som det var i rekordåret 1987.

Inflasjon og lavere rente veier opp for de høye prisene selv om vi kunne trekke fra alle gjeldsrentene på selvangivelsen den gang. Nå er rentefradraget på 28 prosent.