«Vi kjøpte en softis, men den var dyr og liten, så i kveld reiser vi hjem...»

Ekteparet Tiitso fra Uppsala overnatter og spiser i Värmland under sin norgesferie. - Vi var beredda, så vi spiste før vi dro over grensa, sier Endel Tiitso (54).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke sett noe billig i Norge, sier Endel Tiitso (54) fra Uppsala i Sverige. Hans kone undersøkte overnattingsprisene før de dro, og bestemte at ekteparet skulle sove og spise i Värmland, og bare dra på dagstur til Oslo.

- Vår svenske krone er så svak at alt koster for mye i Norge, forklarer Lotta Tiitso (56). Det eneste ekteparet bevilget seg over grensa, var en softis hver hos Mövenpick på Karl Johan.

- Den kostet 27 kroner, og den var liten, forsikrer Lotta. Ekteparet drømmer seg tilbake til 50-tallet, da svenskene dro til Norge for å kjøpe billig mat.

- Da var det rimelig å kjøpe margarin og sukker i Norge. Nå lønner det seg å dra fort hjem igjen, sier Tiitso.

- Det er særlig svenskene som klager over prisene. De er ramme, sier informasjonsmedarbeider i Oslo Promotion, Lina Giertsen Bull (24).

- Det er lett å bli lei av svensker som vil ha alt billig hele tida. De vil ha gratis museum, billig lunsj og rimelig overnatting. De skriver brev og ønsker brosjyrer tilsendt kostnadsfritt. Svenskene er også de eneste turistene som spør om steder å gå tur i skogen, for alt skal være billig hele tida, ler Bull.

Men hun er enig i at Norge er et dyrt land å feriere i.

- Når turister sier at alt er for dyrt, pleier jeg å svare: «ja, det er dyrt her», for på en måte er jeg jo enig i at matprisene og avgiftene våre gjør at Norge er et dyrt ferieland, sier Bull.

DAGSTUR: Det eneste ekteparet Tiitso fra Uppsala vil kjøpe i Norge, er en is hver. De spiser og sover i Värmland, fordi det er for dyrt i Oslo.
LAGER SELV: Midisinstudentene So Yoon Kim (21) og Yoo Min Lee fra Sør-Korea har funnet sin egen løsning på prisproblemet. - Det er håpløst å spise ute i Norge, så vi har kjøpt brød og salat i supermarkedene.