- Vi kjøpte flere jagerfly enn vi trengte

Statsråden som sto for bestillingen av 204 JAS Gripen-fly hevder han ble utsatt for massivt press fra lobyister.

- KJØPTE ALTFOR MANGE JAGERFLY: Ifølge tidligere forsvarsminister Thage G. Peterson kjøpte Sverige flere JAS Gripen-fly enn de trengte på grunn av hardt press fra lobbyister.
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
- KJØPTE ALTFOR MANGE JAGERFLY: Ifølge tidligere forsvarsminister Thage G. Peterson kjøpte Sverige flere JAS Gripen-fly enn de trengte på grunn av hardt press fra lobbyister. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere forsvarsminister Thage G. Peterson var selv statsråden som var ansvarlig for kjøpet av 204 JAS Gripen-jagerfly.

- Vi trengte ikke så mange Gripen-fly som vi bestilte. Så enkelt er det, sier Peterson til TV4 Nyhetene.

Press fra lobbyister  Årsaken til at han likevel sa ja til 204 jagerfly, var ifølge ham press fra svenske myndigheter, fagforeninger og militære ledelse. De skal ifølge Peterson ha satt på samme siden som Saab-ledelsen og industrien.

Peterson sier fagforeningene var svært tydelige på hva det skulle innebære dersom han ikke la inn den store bestillingen. 

- Jas er et produkt av slikt press, mener Peterson.

Vraket av Norge Til sammenlikning har Norge kjøpt 48 kampfly av typen JSF F35 fra den amerikanske våpengiganten Lockheed Martin. Det var lenge stor debatt om Norge skulle kjøpe Gripen framfor F35, men landet til slutt på det amerikanske flyet i november 2008.

I etterkant uttalte Saabs mektige direktør Åke Svensson at han var skuffet og overrasket over regjeringens flyvalg. At daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen også ble utsatt for press fra nordisk lobbyisme er høyst sannsynlig, for drømmen om et svensk-norsk kampflyprosjekt var det mange som hadde. Men dommen fra den norske regjeringen var knusende:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer