Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kjøpte flere jagerfly enn vi trengte

Statsråden som sto for bestillingen av 204 JAS Gripen-fly hevder han ble utsatt for massivt press fra lobyister.

- KJØPTE ALTFOR MANGE JAGERFLY: Ifølge tidligere forsvarsminister Thage G. Peterson kjøpte Sverige flere JAS Gripen-fly enn de trengte på grunn av hardt press fra lobbyister.
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
- KJØPTE ALTFOR MANGE JAGERFLY: Ifølge tidligere forsvarsminister Thage G. Peterson kjøpte Sverige flere JAS Gripen-fly enn de trengte på grunn av hardt press fra lobbyister. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere forsvarsminister Thage G. Peterson var selv statsråden som var ansvarlig for kjøpet av 204 JAS Gripen-jagerfly.

- Vi trengte ikke så mange Gripen-fly som vi bestilte. Så enkelt er det, sier Peterson til TV4 Nyhetene.

Press fra lobbyister  Årsaken til at han likevel sa ja til 204 jagerfly, var ifølge ham press fra svenske myndigheter, fagforeninger og militære ledelse. De skal ifølge Peterson ha satt på samme siden som Saab-ledelsen og industrien.

Peterson sier fagforeningene var svært tydelige på hva det skulle innebære dersom han ikke la inn den store bestillingen. 

- Jas er et produkt av slikt press, mener Peterson.

Vraket av Norge Til sammenlikning har Norge kjøpt 48 kampfly av typen JSF F35 fra den amerikanske våpengiganten Lockheed Martin.

Det var lenge stor debatt om Norge skulle kjøpe Gripen framfor F35, men landet til slutt på det amerikanske flyet i november 2008.

GYLDNE TIDER: Drømmen om et svensk-norsk kampflyprosjekt brast i 2008, etter flere år med intens nordisk lobbyisme. Saab-direktør Åke Svensson uttalte at han var skuffet og overrasket. Her under hyggeligere omstendigheter som jagerflykremmer sammen med Norges og Sveriges forsvarsministre, Anne-Grete Ström-Erichsen og Sten Tolgfors.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GYLDNE TIDER: Drømmen om et svensk-norsk kampflyprosjekt brast i 2008, etter flere år med intens nordisk lobbyisme. Saab-direktør Åke Svensson uttalte at han var skuffet og overrasket. Her under hyggeligere omstendigheter som jagerflykremmer sammen med Norges og Sveriges forsvarsministre, Anne-Grete Ström-Erichsen og Sten Tolgfors. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

I etterkant uttalte Saabs mektige direktør Åke Svensson at han var skuffet og overrasket over regjeringens flyvalg. At daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen også ble utsatt for press fra nordisk lobbyisme er høyst sannsynlig, for drømmen om et svensk-norsk kampflyprosjekt var det mange som hadde.

Men dommen fra den norske regjeringen var knusende:

- Joint Strike Fighter er et vesentlig bedre fly enn Gripen, og det eneste som tilfredstiller våre krav, sa Stoltenberg for åpent kamera til et internasjonalt pressekorps i regjeringskvartalet.

Sverige største eier Sverige er verdens største eier i JAS, samtidig som kampflyprodusenten har hatt utfordringer med å selge flyet til utlandet.

I likhet med Norge vraket også Danmark og Nederland det svenske kampflyet.

Den svenske eks-statsråden forteller til TV4 Nyhetene at han den gangen mente 140 fly totalt var tilstrekkelig, men at han altså endte på 204 etter hardt press. 

KJØPTE FOR MANGE: Sverige har kjøpt for mange Jas Gripen-fly, ifølge statsråden som sto for kjøpet. Foto: Scanpix
KJØPTE FOR MANGE: Sverige har kjøpt for mange Jas Gripen-fly, ifølge statsråden som sto for kjøpet. Foto: Scanpix Vis mer

Til sammenlikning har land som har gått for det svenske Gripen-flyet, kjøpt betydelig færre. Thailand har bestilt 12 og Sør-Afrika 28. 

GIKK FOR JSF: Norge har bestilt 48 amerikanske JSF F35-jagerfly fra Lockheed Martin. Foto: Reuters/Tom Reynolds/Lockheed Martin/Scanpix
GIKK FOR JSF: Norge har bestilt 48 amerikanske JSF F35-jagerfly fra Lockheed Martin. Foto: Reuters/Tom Reynolds/Lockheed Martin/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!