HANDEL: Nordmenn hadlet litt mer i august, men det ligger fremdeles an til en nedgang i 3. kvartal. 
HANDEL: Nordmenn hadlet litt mer i august, men det ligger fremdeles an til en nedgang i 3. kvartal. Vis mer

Vi kjøpte mer i august, men handelen er fremdeles svak

Vi shoppet litt mer i august, men det var ikke mye å skryte av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene økte med 0,4 prosent fra juli til august i år, viser sesongjusterte tall fra SSB.

Økningen kom etter en nedgang på 0,6 prosent i juli og en nedgang på 0,8 prosent i juni.

Ifølge TDN Finans var det ventet en økning på 0,6 prosent.

Pluss og minus

Salget i dagligvarebutikkene og salg av mat og drikke i spesialforretningene bidro til økning i omsetningsvolumet fra juli til august i år. Butikker med salg av sportsutstyr og salg av elektriske varer bidro også til veksten.

Omsetningsvolumet på bensinstasjonene og detaljhandel utenom butikk hadde derimot en nedgang i omsetningsvolumet i samme periode.

Virkedagskorrigerte tall viser at detaljhandelsbedriftenes omsetningsvolum gikk ned med 0,8 prosent i perioden juni–august i år sammenlignet med samme tremånedersperiode i fjor, fremgår det av rapporten.

Mindre enn ventet

- Vi hadde ventet en vekst på 0,8 prosent, noe høyere enn konsensus på 0,6 prosent, skriver Handelsbanken Markets Halfdan Grangård i en kommentar.

- Disse månedstallene er volatile, og vi er først og fremst er opptatt av den underliggende trenden. Denne er fortsatt rimelig flat, noe den i grunn har vært siden sommeren 2014, legger han til.

Han mener utfallet i august innebar en delvis gjeninnhenting etter to negative måneder og kun representerer en videreføring av den flate tendensen.

- Vi tror at trenden i detaljomsetningen vil forsette å holde seg flat også fremover, skriver han i en fersk markedskommentar.

Han forklarer at konsumenttilliten (CCI) har kommet seg opp i positivt leie, men utover det ser han ikke noen åpenbare tegn til bedring i de underliggende forholdene.

- Tendensen i sysselsettingen er flat, lønnsveksten er klart lavere enn prisveksten, og reallønnsforventningeneer beskjedne også fremover, skriver han.

Risiko på nedsiden

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken skriver i en fersk markedskommentar til sine utelandske kunder at den bredere indeksen for husholdningenes forbruk av varer, som direkte påvirker beregningen av BNP, steg med 0,6 prosent og litt raskere i august, etter svakere utvikling i juni og juli.

Han forklarer videre at på grunn av den svake starten på 3. kvartal ligger det fremdeles an til en nedgang på 0,3 prosent i detaljhandelen i 3. kvartal.

- Norges Bank har ikke presentert en detaljert bane for sine prognoser for husholdningenes forbruk, bare et årlig gjennomsnitt. I sin Pengepolitiske rapport i september var prognosen for det private forbruket av varer og tjenester i år at det skal stige med 1,88 prosent. Det betyr i så fall en fortsatt sterk vekst i forbruket av varer og tjenester og en moderat vekst i husholdningenes forbruk av varer, skriver han.

Han mener også at forbrukstallene så langt i 3. kvartal representerer en nedsiderisiko for Norges Banks kortsiktige estimater, men at det er for tidlig å konkludere.

Hovedkonklusjonen til Gonsholt Hov er at forbruket i Norge fremdeles er avdempet.

Flere økonominyheter

Reitan ut av Spaceworld
De kjemper om en million kroner fra Stordalen
Det er en risiko for at storbanken går over ende