BODDE INNENFOR SYKEHUSET: Terrorsiktede Mikael Davud (39) bodde her i 7. etasje. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
BODDE INNENFOR SYKEHUSET: Terrorsiktede Mikael Davud (39) bodde her i 7. etasje. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer

- Vi kjøpte rustfjerner

Det har den antatte hovedmannen fortalt om kjemikaliet som ble kjøpt inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den terrorsiktede usbekeren David Jakobsen kjøpte kjemikalier som skulle brukes til å fjerne rust fra en bil. Det har den medsiktede uighuren Mikael Davud fortalt i avhør, ifølge advokaten hans Carl Riber-Mohn.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror de siktede forsøkte å skaffe seg hydrogenperoksid for å framstille sprengstoff. Selv mener den siktede at sikkerhetspolitiet kan ha mistolket utstyr innkjøpt til rustbehandling av en bil.

Ga det videre — I avhøret svarte Davud at han ikke hadde hørt om hydrogenperoksid. Han fortalte derimot om et stoff som skulle bli brukt til rustbehandling av en bil. Slik jeg har forstått det ble stoffet kjøpt av Jakobsen. Jakobsen ga det videre til min klient, som ga det videre til Shawan Sadek Saeed Bujak. Bujak skulle bruke stoffet til rustfjerning, sier Rieber-Mohn.

Bujak (37) er den siktede irakiske kurderen, som ble pågrepet i Tyskland torsdag.

Motsatt virkning Dersom PST har rett i at de siktede har kjøpt hydrogenperoksid, er det lite sannsynlig at det skulle brukes til rustbehandling. Eksperter Dagbladet har snakket med kjenner ikke til at hydrogenperoksid kan brukes til å fjerne rust.
— Jeg har aldri hørt om at man bruker hydrogenperoksid til rustfjerning, sier Bjarne Aasland ved Fredrikstad Antirust Center.

Professor i kjemi ved Universitetet i Oslo Einar Uggerud synes umiddelbart det høres rart ut om noen skulle bruke hydrogenperoksid til rustfjerning. Stoffet har nemlig motsatt effekt og kan brukes til å framstille rust.

Han utelukker derimot ikke det finnes tilfeller der det kan brukes til rustfjerning i kombinasjon med andre stoffer.