KULDE - SÅ MILDVÆR: Det er kombinasjonen med kulde etterfulgt av mildvær som har ført til store problemer med vannlekkasjer på Østlandet.
Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
KULDE - SÅ MILDVÆR: Det er kombinasjonen med kulde etterfulgt av mildvær som har ført til store problemer med vannlekkasjer på Østlandet. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpixVis mer

- Vi kjører fra den ene vannlekkasjen til den andre

Mildværet fører til vanntrøbbel på Østlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mildværet på Østlandet har ført til store problemer med vannlekkasjer det siste døgnet.

- Vi kjører fra den ene til den andre vannlekkasjen i natt. Mye smeltevann og tette avløp fra flate tak får vannet til å ta nye veier, skriver Brann- og redningsetaten i Oslo på Twitter i natt.

Rør sprekker Det siste døgnet har brannvesenet i Oslo rykket ut til seks ulike vannlekkasjer. Brannvesenet i Asker og Bærum har rykket ut til fire, mens også 110-sentralen på Romerike og på Østfold og Follo melder om flere vannlekkasjer.

- Det som er problemet, er at det har vært veldig kaldt, og så ble det plutselig mildt. Dette gjør at det går sprekker i rørene, når de fryser og så tiner igjen, sier Rune Elstad, vaktkommandør ved Oslo brann- og redningssentral til Dagbladet.

- I tillegg er det veldig mange avløp fra tak og terrasser som har tettet seg med is, og så blir det mye vann nå som det smelter så mye, sier han.

Noen av vannlekkasjene i Oslo har ført til store skader.

Ikke uvanlig - Når det blir såpass mildt at snøen smelter, og den ikke trekker så mye ned i grunnen fordi det har vært frost, blir det for mye vann enkelte steder, sier vaktleder ved 110-sentralen i Asker og Bærum, Tor Audunhus.

- Dette er ikke noe uvanlig fenomen når det har vært mye frost og så blir mildvær, sier han videre.

Audunhus anbefaler å følge med hvis du har et svakt punkt på tomta di, så det ikke danner seg for mye vann.

- Hvis det gjør det, bør du prøve å grave et avløp, så vannet kan renne vekk, sier han.

Sludd og regn De som bor i blokker, anbefales å sjekke taket hvis nedløpet går gjennom bygningen, for å forsikre seg om at dette ikke blir tett.

- Det er mye vann i og oppå grunnen, og det merkes, sier han.

De nærmeste dagene blir det fortsatt vått på Østlandet.

- I natt kan det gå noen regnbyger på Østlandet, men temperaturene kan også bli litt lavere. I morgen ettermiddag kommer det inn sludd og snø fra sør som går over til regn. Det er også uttrykk for lave tåkeskyer, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Siri Wiberg Horjen til Dagbladet.

Fra tirsdag ser det imidlertid litt bedre ut på Østlandet.

Mye nedbør i vest På fredag sendte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut flomvarsel for Vestlandet og Agder.

- Det var i går det var mest nedbør, men det verste er over nå. Mange steder er det på retur, men det er fremdeles fare for skred noen steder, sier Ingjerd Haddeland ved NVE til Dagbladet.

I morgen pent i Nordland og oppholdsvær i Troms. Finnmark litt snø av og til, men ellers opphold.

• Har du tips eller bilder? Send en epost til 2400@dagbladet.no eller MMS til 2400.