- Vi klarer ikke å la være å spørre oss selv om alt har blitt gjort

«Berserk»-etterlatte sier de ikke får ro før de vet hva som har skjedd med båten og mannskap.

FÅR IKKE RO: Søket etter «Berserk»er offisielt avsluttet fra new zealandsk side. Familiene til de savnede forteller til Dagbladet at de ikke får ro, fordi de føler at ikke alt som kunne bli gjort har blitt gjort. Foto: Wildvikings.com/NRK
FÅR IKKE RO: Søket etter «Berserk»er offisielt avsluttet fra new zealandsk side. Familiene til de savnede forteller til Dagbladet at de ikke får ro, fordi de føler at ikke alt som kunne bli gjort har blitt gjort. Foto: Wildvikings.com/NRKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Leteaksjonen er over, og de har ikke funnet noe. Da er det over på den ene eller andre måten, men vi klarer ikke å la være å spørre oss selv om alt har blitt gjort, sier et av familiemedlemmene til den savnede Robert Skaanes til Dagbladet.  

I går avsluttet new zealandske myndigheter leteaksjonen etter «Berserk», og etter mannskapet Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32).  
Tilbake står de pårørende med flere ubesvarte spørsmål.  
- Så lenge vi føler at man ikke har gjort alt det man kunne, så får ikke vi ro i sjela, forklarer de.  

- Det er noen som klamrer seg til håpet om at båten er ute der et sted. Det er ingen som kan vite det - og det er det som er så forferdelig. Hva om båten er utenfor området hvor det er søkt? For oss er det vanskelig å tenke på - for da er det alltid en mulighet for at de kan være der ute et sted.  

Kom selv med forslag Familiene føler at de det norske bidraget til søket etter «Berserk» var for passivt:  

- Vi opplevde at redningsentralen i Norge var passive - de bare ventet på å få informasjon fra New Zealand. Vi måtte lese i mediene om siste nytt, fordi de hadde direkte kontakt med New Zealand og skipet «Steve Irwin».  

Derfor prøvde familien selv å komme med forslag til hva som kunne gjøres for å forsterke søket etter båten.  

SLIK SER DET UT:Når en satelitteier laster ned bilder etter bestilling legger de ut en såkalt «Quick look». Det betyr at man kan se satelittbildet i dårligere oppløsning. Dette bildet er tatt av det amerikanske satelittselskapet i området hvor Berserk sist ga lyd fra seg. Oppløsningen på bildet er 25 meter. Foto: Digitale Globe
SLIK SER DET UT:Når en satelitteier laster ned bilder etter bestilling legger de ut en såkalt «Quick look». Det betyr at man kan se satelittbildet i dårligere oppløsning. Dette bildet er tatt av det amerikanske satelittselskapet i området hvor Berserk sist ga lyd fra seg. Oppløsningen på bildet er 25 meter. Foto: Digitale Globe Vis mer

- Passivitetet fra Norge var fortvilende - vi prøvde å finne andre metoder som kunne bidra til søket. Derfor lanserte vi satellittmetoden, sier talspersonen for familien.  

Familien tok kontakt med KSAT som bestilte satellittbilder av området hvor «Berserk» sist ga lyd fra seg. Dette var klarert med Hovedredningssentralen i Norge, men New Zealand avslo å ta i bruke bilder i søket etter båten.  

Familien har også stilt seg undrene til redningsentralens avgjørelse: 

 - Vi er sjokkerte over dette. Kan det være slik at de ikke syntes de hadde råd fordi de selv var i en belastet situasjon?, spør familien.  

 - Vi forstår ikke hvorfor de avlyste bestillingen av bildene, uten å vurdere tilbudet, forklarer de.  

SAVNET: Robert Skaanes. Foto: BL
SAVNET: Robert Skaanes. Foto: BL Vis mer

Familien forteller at de også har lansert et forslag om å søke i andre områder, men, ifølge familien ble også dette avfeid.  

- Vi har også fått høre at Chile foreslo at de kunne bidra, men at dette ble avslått. Vi lurer på hvorfor, sier de.  

Får ikke ro Selv om søket er offisielt avlyst, klarer ikke familiene å få ro - de lurer på om båten kan ha kommet i et område hvor man ikke har søkt:  
- Det er ikke funnet vrakrester, men det er funnet småting som vannflasker fra redningsflåta. Vi ser jo at forholdene var krevende - og det er sannsynlig at båten kan ha blitt iset ned, for så å ha tippet og gått rundt, men hvorfor har man ikke da funnet noe som stammer fra båten? Og selv om flåten er funnet, behøver ikke det bety at båten er i samme område, sier familien til Dagbladet.  

- Båten kan være utenfor søkeområdet - med de ekstreme værforholdene kan det være vanskelig å beregne hvor de kan ha havnet. Vi skjønner at man tenker at dette var en risikoekspedisjon det Berserk har holdt på med, og at man ikke skal sette hele verden i aksjon, men vi klarer ikke å la være og tenke om man kunne ha gjort litt mer, sier talspersonen for familien. 
 
- Kunne Norge bidratt mer? Familien har, blant annet igjennom et brev til UD, pekt på at redningstjenesten i New Zealand hadde mye å gjøre på grunn av jordskjelvet i byen Christchurch, og stiller spørsmålstegn om de hadde nok ressurser til å lete etter båten.  

De lurer på hvorfor ikke Norge tilbudte seg å bidra, da New Zealand var i en spesiell situasjon:  
- Vi regner ikke med at Norge skulle sende ned et minifly til Antarktis - men vi lurer på om det var noe Norge kunne ha bidratt med gitt situasjonen New Zealand var i da Berserk ble borte. Det var andre ting Norge kunne bidratt med - som for eksempel å kjøpe inn satellittbilder, sier familien til Skaanes.    
 
- Forholder seg til avgjørelsen Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet understreker at de har stor forståelse for familiens fortvilende situasjon, men at UD forholder seg til new zealandske myndigheteres avgjørelse:

- Vi forstår familiens ønske om å snu hver stein, men på samme tid har vi tiltro til fagmyndighetene på New Zealand. De har mest erfaring og kjenner forholdene i Antarktis best: når de mener det er riktig å avslutte så har ikke vi forutsetninger for å mene om det er en gal beslutning, eller noen realistisk mulighet til å overprøve dette, sier Elsebutangen.  

Han poengterer at videre oppfølging av pårørende ikke er UDs ansvar:

 - UD yter konsulær bistand i utlandet, oppfølging av pårørende er andre myndigheters ansvar - slikt som kommune og helsetjenesten.

- Full tiltro Hovedredningsentralen i Nord-Norge (HRS) har tidligere uttalt at det er ingen grunn til å tro at new zealandske redningsmyndigheter ikke har gjort alt de kunne:  

SAVNET: Tom Gisle Bellika. Foto: Privat
SAVNET: Tom Gisle Bellika. Foto: Privat Vis mer

- De leter med lys og lykter etter «Berserk». Redningstjenestene er vant til å ha flere redningsaksjoner pågående samtidig, jeg tror ikke det skal ha noe å si for søket. Jeg har full tiltro til at de gjør det som er nødvendig, og at de bruker alle ressurser de kan, forklarte Raymond Prestøy, redningsleder ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, forrige uke.    

HRS bekrefter også at bestillingen av satellittbildene ble avlyst: 

 - Det­te var i sam­svar med vår vur­de­ring. Vi så in­gen grunn til å over­prø­ve den new zealandske red­nings­tje­nes­tens vur­de­ring, sier red­nings­in­spek­tør Tore Wangs­fjord ved HRS Nord-Norge.  

Han me­ner satellittbildene ikke vil til­fø­re le­te­ak­sjo­nen noe, av fle­re år­sa­ker:  

- For det før­s­te er det et enormt areal, det vi kun­ne få le­vert vil­le bare vist et lite om­rå­det, og det til en høy pris. I til­legg er det pro­ble­mer med å vur­de­re bil­de­ne for­di det er mye is - hva er skrog, hva er is­flak?, sier Wangs­fjord.

PÅ VEI HJEM: Jarle Andhøy og Samuel Massie ankommer flyplassen i Christchurch etter å ha blitt transportert fra McMurdo basen i Antarktis. De er nå i New Zealand, men vil trolig ventes hjem til Norge i løpet av uka. Foto: Neil Macbeth / Dagbladet
PÅ VEI HJEM: Jarle Andhøy og Samuel Massie ankommer flyplassen i Christchurch etter å ha blitt transportert fra McMurdo basen i Antarktis. De er nå i New Zealand, men vil trolig ventes hjem til Norge i løpet av uka. Foto: Neil Macbeth / Dagbladet Vis mer
FANT REDNINGSFLÅTA: I forrige uke fant skipet «Steve Irwin» en av redningsflåtene til «Berserk». Det var ingen tegn til at noen hadde tatt den i bruk. Familien spør om båten og flåten kan ha havnet på to ulike steder. Foto: Sea Shepard
FANT REDNINGSFLÅTA: I forrige uke fant skipet «Steve Irwin» en av redningsflåtene til «Berserk». Det var ingen tegn til at noen hadde tatt den i bruk. Familien spør om båten og flåten kan ha havnet på to ulike steder. Foto: Sea Shepard Vis mer