- Vi klarer ikke jobben vår

- Vi ser hver dag at vi svikter i oppgaven vår. Kreftpasienter får ikke smertebehandling, folk får feil medisin eller blir liggende med beinbrudd fordi ingen har tid nok til å følge opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette forteller Heidi Olsen, som er avdelingssykepleier på et alders- og sykehjem i Oslo. Nå er hun sykmeldt på halv tid, for andre gang i år.

Olsen ønsker seg politikere ut i felten, så de kan se hverdagen til pasienter og helsepersonell i Oslo. Sykepleiermangelen i kommunen gjør at sykepleiere kan sitte alene med faglig ansvar for opptil 120 pasienter.

Underbemanning

Personellmangel gir elendig tilbud til pasientene og sliter ut de sykepleierne som er igjen. Oslo kommune mangler 777 sykepleiere. Det er en økning på 82 fra forrige måned. Tøffe arbeidsforhold og lave lønninger gjør at folk flykter fra sykepleieryrket.

- Jeg har klump i magen hver dag når jeg skal på jobb. Går nærmest og venter på at det skal skje noe galt. Underbemanningen på mange av byens helseinstitusjoner er helt uforsvarlig. Vår oppgave er å ivareta liv og helse, men situasjonen gjør at vi hver dag bryter både lover og yrkesetiske regler. Det gjør at folk ikke orker jobben mer, sier hun.

Stort press

Presset på sykepleierne gjør at de får tildelt mye større ansvar enn de har kapasitet til.

- I noen situasjoner blir folk sittende med sykepleierfaglig ansvar for opptil 120 pasienter. Skjer det to ting samtidig, stilles vi overfor umulige valg, sier hun. Lederen i Norsk Sykepleierforbund i Oslo, Unni Hembre, er svært bekymret for situasjonen.

- Vi får ikke nye folk i yrket, og de som er her, orker ikke mer på grunn av utrolig belastende arbeidsforhold og dårlig lønn. De som jobber, opplever et forferdelig press fordi de ofte er alene med det faglige ansvaret og aldri strekker til.

Hun forteller at en undersøkelse fra Arbeidstilsynet konkluderte med at arbeidsmiljøet for sykepleiere er til fare for de ansattes liv og helse.

- Arbeidsmiljøet er «friskmeldt» etter en rapport om forslag til bedring fra kommunen, men den planen om mer bemanning blir jo lite verdt når det ikke er mulig å få folk til å ta stillingene, sier Hembre. Hun mener situasjonen er dramatisk, både for de ansatte og pasientene.

har rettet opp noen tall, Oslo manglet nemlig enda flere sykepleiere enn det jeg hadde skrevet!

Er skeptisk til tittelalternativet Alene med

120 pasienter, fordi de har hjelp fra ufaglærte og hjelpepleiere; det er det faglige ansvaret de er alene om.

<B>UTSLITT:</B> På grunn av altfor høyt arbeidspress er avdelingssykepleier Heidi Olsen sykemeldt for andre gang i år.