SKADDE: Demonstranter frakter bort en skadd person etter sammenstøt med sikkerhetsstyrker. Demonstrasjonene fortsetter på Tahrir-plassen etter at minst 22 mennesker har mistet livet de siste dagene. Foto: AP Photo/Khalil Hamra/Scanpix
SKADDE: Demonstranter frakter bort en skadd person etter sammenstøt med sikkerhetsstyrker. Demonstrasjonene fortsetter på Tahrir-plassen etter at minst 22 mennesker har mistet livet de siste dagene. Foto: AP Photo/Khalil Hamra/ScanpixVis mer

- Vi klarte å bli kvitt Mubarak, men det er tonnevis med mini-Mubaraker

Demonstrasjonene fortsetter på Tahrir-plassen, der folket krever at siste rest av Mubarak-regimet går av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hersker fullt kaos i Egypt i kveld. Den egyptiske regjeringen har levert sin avskjedssøknad etter de voldsomme sammenstøtene i Kairo, som har kostet over 20 mennesker livet de siste dagene, men det mektige militærrådet skal ha avslått søknaden.

Meldingene om avslaget på søknaden, kommer etter at Al Jazeera først meldte at militærrådet hadde godtatt avskjedssøknaden.

Siste: Egypts militærråd har kommet med en uttalelse der de ber alle nasjonale og politiske krefter om å umiddelbart gå i dialog. De ber også om at befolkningen forholder seg rolig og sørger for at den politiske prosessen fører til en demokratisk overgang for landet.

- Tatt i betraktning de vanskelige omstendighetene landet for øyeblikket opplever, vil regjeringen fortsette å utføre sine plikter inntil en beslutning om avgangen er tatt, sier regjeringstalsmannen Mohamed Hagazy til det egyptiske nyhetsbyrået MENA, ifølge NTB.

- Militærrådet ønsker kamper Det muslimske brorskap mener regjeringens tilbud om å trekke seg ikke betyr stort.

SAMMENSTØT: En opprørspolitimann skyter gummikuler mot demonstranter. Ifølge ubekreftede sykehuskilder er demonstranter kommet inn med skader etter skarpe skudd etter sammenstøt med politiet. Nærmere 2000 mennesker er skadd i kampene. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix
SAMMENSTØT: En opprørspolitimann skyter gummikuler mot demonstranter. Ifølge ubekreftede sykehuskilder er demonstranter kommet inn med skader etter skarpe skudd etter sammenstøt med politiet. Nærmere 2000 mennesker er skadd i kampene. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Scanpix Vis mer

- Det er ikke noe annet enn et forsøk på å redde ansikt, sier Jamal Himdan i PR-avdelingen til brorskapet.

Brorskapet ønsker at militærrådet skal avslutte overgangsperioden og si fra seg makten i 2012. Himdan sier at militærrådet nå helt bevisst søker konfrontasjon med folket for å kunne utsette valget som etter planen skal finne sted 28. november.

- Taktikken er å fylle Tahrir-plassen med folk, så evakuere den, så trekke seg tilbake, så flere folk kommer inn ... De lar videoer lekke ut av kampene, selv videoer tatt opp blant politifolk. Etter vår mening er hele prosessen en måte å undergrave den demokratiske overgangen, sier Himdan.

- Fjerner Mubarak-regimet Demonstrantene på Tahrir-plassen er nå ute i samme oppdrag som de var i februardagene som endte med Hosni Mubaraks avgang 11. februar. Mubaraks avgang var en del av den «arabiske våren», som mange mener nå har blitt en iskald arabisk vinter.

- Vi har vært på Tahrir-plassen i kveld og de siste to dagene for å fortsette 11. februar-revolusjonen og fullføre jobben, som er å utrydde det gamle regimet. Vi klarte bare å bli kvitt Mubarak, men vi har tonnevis med mini-Mubaraker over alt, inkludert i militærrådet, sier demonstrant og journalist Hossam el-Hamalawy til Al-Jazeera.

BEKYMRET: Hossam el-Hamalawy er bekymret for at mini-Mubaraker skal styre Egypt framover. Foto: al Jazeera
BEKYMRET: Hossam el-Hamalawy er bekymret for at mini-Mubaraker skal styre Egypt framover. Foto: al Jazeera Vis mer

Hossam frykter sammen med tusenvis av andre demonstranter at makthaverne skal klamre seg til makta og at revolusjonen ikke vil få noen praktiske konsekvenser for hvem som styrer landet videre.

- Det er en frykt for at de militære myndighetene har kuppet revolusjonen, og at landet har byttet ett regime mot et annet. De ønsker å gjøre slutt på det, sier Al Jazeera-reporter Sherine Tadros.

Dagbladet.no kommer med mer