Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi klarte å få Israel til å skyte på ubevæpnede menn

Blodigste dag på Golanhøyden siden 1973 karakteriseres som vellykket av palestinske demonstranter.

PÅ GRENSA: Israelske sikkerhetsstyrker overvåker grensa mellom Israel og Syria på Golanhøyden. Israelske styrker skjøt med skarpt mot demonstrantene. Syriske myndigheter sier at 22 mennesker ble drept og over 350 såret. Foto: REUTERS/Nir Elias/Scanpix
PÅ GRENSA: Israelske sikkerhetsstyrker overvåker grensa mellom Israel og Syria på Golanhøyden. Israelske styrker skjøt med skarpt mot demonstrantene. Syriske myndigheter sier at 22 mennesker ble drept og over 350 såret. Foto: REUTERS/Nir Elias/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 44 årsdagen for seksdagerskrigen ble i går markert med at tusenvis av palestinere forsøkte å krysse grensa til Israel på Golanhøyden.

Golanhøyden er ett av områdene Israel okkuperte i krigen som brøt ut 5. juni 1967, da de slo ut Egypt, Syria og Jordans militære styrker i en knusende seier som svar på arabisk framrykking og lovnader om en utslettelse av staten Israel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjentok under sitt nylige USA-besøk at Israel ikke kan gi fra seg områdene de tok under krigen, siden de er avhengig av dem for å kunne forsvare seg. Golanhøyden er en militær nøkkelposisjon i området.

- 22 drept, 350 såret Gårsdagens forsøk på å bryte gjennom den israleske grensa, endte i det verste blodbadet siden Yom Kippur-krigen i 1973.

Syriske myndigheter sier at 22 palestinere ble drept, mens mer enn 350 ble skadet. Israel på sin side sier at tallene er overdrevne, men at de ikke har noen mulighet til å ettergå dem, skriver New York Times.

Haaretz siterer en talsmann for det israelske forsvaret (IDF) som sier at soldatene skjøt mot beina til dem som forsøkte å krysse grensa. Demonstrantene skal også ha blitt advart på arabisk før det ble skutt med skarpt. Mange ble også skadd da en gressbrann satte fyr på antitank-miner langs grensa. Brannen skal ha oppstått etter at en molotovcocktail ble kastet.

Søker sammenstøt med IDF Til tross for de høye tapstallene, mener palestinere som deltok på aksjonen at den var vellykket. Demonstranter New York Times har snakket med sier at de klarte å få Israel til å skyte på ubevæpnede demonstranter, noe som fører til fordømmelse av Israel. Dette vil øke presset på Israel internasjonalt og øke sjansen for at Israel kommer tilbake til forhandlingsbordet, sier en demonstrant.

- Planen er å ha sammenstøt med soldatene nå. Vi tror at en ubevæpnet aksjon med støtte i befolkningen er den beste formen å protestere mot okkupasjonen på, sier Muhammad Abu a-Nassar (25) til New York Times.

Det er tredje gang på kort tid at denne formen for protester benyttes på palestinsk side. I går var det imidlertid ingen liknende aksjoner på Gazastripa eller ved grensa til Jordan, men syriske myndigheter tillot aksjonen. Det spekuleres om aksjonen blir brukt internt i Syria for å dempe presset mot president Bashar al-Assad.

Israelske myndigheter sier at de forsøkte alle ikke-dødelige metoder for å stoppe forsøket på å entre Israel. De er også bekymret for hvordan landet oppfattes i resten av verden når ubevæpnede mennesker blir skutt og drept.

44 ÅRSDAG: I går var det 44 år siden Seksdagerskrigen. Dagen ble den blodigste på Golanhøyden siden 1973. Foto: REUTERS/Nir Elias/Scanpix
44 ÅRSDAG: I går var det 44 år siden Seksdagerskrigen. Dagen ble den blodigste på Golanhøyden siden 1973. Foto: REUTERS/Nir Elias/Scanpix Vis mer

- Hva ville andre land gjøre hvis mennesker fra et fiendtlig land marsjerte mot grensene sine? spør Dan Gillerman, tidligere israelsk ambassadør til FN.

- Oversvømmer Israel USAs utenriksdepartement uttaler at «Israel har, som hvilken som helst suveren stat, rett til å forsvare seg selv».

- Vi er dypt rystet over hendelsene som skjedde på Golanhøyden som resulterte i skader og tap av menneskeliv. Vi ber begge sider om å vise tilbakeholdenhet. Provokative handlinger som dette bør unngås, sier USA videre.

Statsminister Benjamin Netanyahu sier at gårsdagens aksjon viser at palestinerne ikke er interessert i en løsning basert på 1967-grensene, men snarere på 1948-grensene.

- Palestinerne forsøker å oversvømme Israel med flyktninger. Samtidig har lille Israel absorbert hundretusenvis med jødiske flyktninger siden 1948. Arabiske land har ikke gjort noe får å absorbere og hjelpe palestinerne, sier Netanyahu, ifølge Haaretz.

SØKER SAMMENSTØT: En mann kaster et brenenende dekk mot israelske styrker. Demonstranter New York Times har snakket med sier at de søker konfrontasjon med israelske styrker for å vinne sympati internasjonalt. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ / SCANPIX
SØKER SAMMENSTØT: En mann kaster et brenenende dekk mot israelske styrker. Demonstranter New York Times har snakket med sier at de søker konfrontasjon med israelske styrker for å vinne sympati internasjonalt. Foto: AFP PHOTO / JACK GUEZ / SCANPIX Vis mer