Corona

- Vi kneler mer og mer

En presset intensivavdeling på Akershus universitetssykehus tok i dag imot statsministeren og helseministeren. Sistnevnte lover å hjelpe de ansatte for at det skal bli et mindre trykk.

SETTES TIL VEGGS: Overlege ved Ahus, Ole Kristian Fossum, stiller statsminister Jonas Gahr Støre til veggs med bønn om nasjonale tiltak. Video: Edward Stenlund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

LØRENSKOG: - Vi er ganske fortvila, forteller overlege på intensivavdelingen på Akershus universitetssykehus (Ahus), Ole Kristian Fossum.

Han var mandag med på en omvisning på sykehuset sammen med helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre.

Fredag uttalte overlegen at han var svært skuffet over at regjeringen ikke valgte å innføre nasjonale tiltak, og beskrev beskjeden fra helseministeren som nedslående.

OMVISNING: Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol besøker Akershus universitetssykehus (Ahus) og får en omvisning av overlege Ole Kristian Fossum. Foto: Torstein Bøe / NTB
OMVISNING: Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol besøker Akershus universitetssykehus (Ahus) og får en omvisning av overlege Ole Kristian Fossum. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Har ikke hatt pause

Mandag utdypet han kritikken overfor helseministeren og statsministeren.

- Ahus har ikke hatt noe pause fra covid i det hele tatt. Det er en formidabel innsats som er gjort av sykepleiere og alle å stå i det. Da blir det vanskelig å se at hele samfunnet er åpent. Vi kneler mer og mer, sa Fossum foran regjeringsrepresentantene og det frammøtte pressekorpset.

Overlegen viste til at mange av pasientene som nå legges inn på sykehuset av andre årsaker, også er smittet av coronaviruset.

Dette krever ekstra ressurser, og ekstra arbeid for et personell som allerede har gjennomgått en snart to år lang pandemi.

- Det er vanskelig å se at vi ikke får lette tiltak, som ikke er så inngripende. En ny nedstengning er det ingen som vil ha, sa han.

Munnbind-ønske

Fossum ønsker spesielt et krav om bruk av munnbind.

Helseminister Kjerkol understrekte at kommunene står fritt til å innføre dette, og viser til at flere kommuner har gjort nettopp det.

- Men det er klart at hvis du pålegger det til bruk innendørs, så har du gjeninnført meteren, og det er klart at det har noen konsekvenser. Det er mer inngripende, sa hun.

Statsminister Støre fulgte opp med å si vise til at flere nå vaksinerer seg med en tredje dose.

- Nå får de som jobber her tredje dose, og det er veldig bra. Det viktige budskapet ellers, er å få opp vaksineringen.

Dette beroliget imidlertid ikke overlegen.

- Nei. Jeg vil gjerne ha munnbind og litt mer avstand til vi ser at smittetallene går ned. Det er sårbare grupper som kommer inn til sykehuset, og det tar tid før vaksine fungerer. Jeg ble stukket i armen i dag, og kan godt bli smittet innen de neste to ukene uten at vaksinen har noe effekt.

Lover hjelp

Pilene har pekt oppover - både i form av smitterekorder og innleggelsestall - den siste tida. I en risikovurdering onsdag, anslo FHI at det er mulig at vinterbølgen i Norge kan medføre 500 innlagte covid-19-pasienter.

- Vi får jo hele tiden god informasjon og tall på totalkapasitet. Vi vet jo at det er press på tjenesten, sa Kjerkol til Dagbladet.

Kjerkol fortalte at det gjør inntrykk å få møte fagfolkene.

- De trenger flere kolleger og flere som jobber heltid, slik at vi får utnytta de fagfolka vi har. Det er noe vi jobber med på lengre sikt. På kort sikt så gjør de jo det de kan her, med slike oppskalerbare løsninger hvor de mobiliserer personell for å opprettholde det som er trygghet og faglig forsvarlighet.

Kjerkol fortalte at hun er veldig imponert over «fleksibiliteten vi har fått presentert i dag».

- Men det er klart at dette er fagfolk som har stått veldig lenge på vakt nå, og vi er innstilt på å hjelpe dem med det vi kan for at det skal bli et mindre trykk.

- Før helgen var flere overleger skuffet over at det ikke ble innført nasjonale tiltak. Hva skal til for at det innføres nasjonale tiltak?

- Det er ikke ett parameter som utløser det. Vi ser hele tiden på helheten, så er det veldig viktig at kommunene også tar i bruk den muligheten de har til å innføre tiltak lokalt, sa hun.

GJØR INNTRYKK: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol besøkte Ahus sammen med statsminister Jonas Gahr Støre, mandag 22. november. VIDEO: Edward Stenlund/Dagbladet Vis mer

- Tungt for de ansatte

Avdelingsleder ved akuttmedisinsk avdeling Eirik Pettersen, viste de to rundt på akutten. Her har de tatt imot 25 prosent av alle coronapasientene i hele landet.

Han sa til Dagbladet at den pågående fjerde bølgen skiller seg fra tidligere i pandemien fordi de nå ikke har et færre pasienter totalt sett, og at de ansatte nå er slitne etter å ha stått i dette i to år.

Det var det han ønsket å formidle til representantene fra regjeringen.

- Jeg sa at de ansatte nå står i en ganske krevende situasjon. Fordi pandemien har vart i snart to år, og tidligere i pandemien så har det hele tiden vært litt færre antall pasienter totalt sett. Men nå er det et helt normalt antall pasienter per døgn i akuttmottaket.

Han fortalte at de må håndtere en god del av dem som mulig smittede eller mistenkt smittede. Og det krever ekstra ressurser.

- Det krever ekstra personell, og de må jobbe i smittevernutstyr mye av tiden. Det er tungt for de ansatte. Når det samtidig er ganske stort sykefravær, ikke på grunn av covid-19 først og fremst, og de i tillegg har stått i dette i to år, det blir tungt for folk.

Avdelingslederen påpekte at folk har stått veldig hardt på og at alle har ytt mye ekstra.

- Langt utover det vi kan forvente, egentlig. Men nå begynner folk å bli slitne, og det skjønner jeg veldig godt, sa Pettersen.

AVDELINGSLEDER: Eirik Pettersen avbildet med Ingvild Kjerkol og Jonas Gahr Støre. Foto: Torstein Bøe / NTB
AVDELINGSLEDER: Eirik Pettersen avbildet med Ingvild Kjerkol og Jonas Gahr Støre. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Foregår for fullt

Jan Erik Berdal er infeksjonsmedisiner og avdelingsoverlege på infeksjonsmedisinsk avdeling ved Akershus Universitetssykehus (AHUS). Han var også med på omvisningen.

- Hva var ditt viktigste budskap?

- Det er en pandemi som foregår for fullt for oss ennå, og at vi ser nå de som enten ikke har tilstrekkelig beskyttelse av vaksinen fordi de er immunsvekket eller eldre.

Han mener det er i ferd med å bli en pandemi for de som enten ikke er vaksinert, eller som av ulike grunner svarer dårligere på vaksinen.

- Og så har vi fått framført at det er flere epidemiske virus ute og går, ikke minst RS, og influensa er vi jo veldig spent på. Så det er en spesiell situasjon å måtte håndtere så mange epidemiske luftveistilstander samtidig.

Berdal forteller at han ikke hadde trodd vi skulle se en fjerde bølge «av denne dimensjonen».

- Det vi kanskje kan lære av dette er at vi har en kapasitet som er helt på randen, egentlig, til vanlig. Så vi har litt lite å gå på.

Han poengterte at covid-pasientene «fortrenger nå andre pasienter».

- Vi har altså nå sju covid-pasienter på respirator, av en normal respiratorkapasitet på ti. Det er pasienter som venter på store, kirurgiske inngrep som vi ikke kan utføre, fordi vi må ha intensivkapasitet for det. En sånn situasjon kan vi ikke ha for lenge. Da vil jeg også se at mer inngripende tiltak vil kunne bli nødvendig for å hjelpe oss ut.

- Hvor lenge er for lenge?

- Uker. Jeg vet ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer