Vi knipses stadig oftere

Fotobokser gir bot-rekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske bilister bøtelegges som aldri før. Flere og mer moderne fotobokser langs veiene kan være noe av forklaringen. Samtidig har antallet bøter for ulovlig mobilbruk skutt i været.

Antallet trafikkbøter økte med 11,7 prosent i første halvår, sammenlignet med samme periode i fjor. Fotoboksene tar nå nesten dobbelt så mange fartssyndere som politiets manuelle kontroller, selv om politiets aktivitetsnivå har vært stabilt de siste årene.

- Det er blitt flere fotobokser langs veiene samtidig som de er blitt digitale og dermed oftere i virksomhet. Det er nok noe av forklaringen, sier informasjonssjef Tore Bratt i Statens innkrevingssentral til NTB.

Trafikkbøtene som har gått til innkreving første halvår fordeler seg på 80.315 forenklede forelegg fra fotoboksene og 47.964 fra politiets manuelle kontroller på vegane. Av disse var 104.427 fartsbøter og 5.901 bøter for ulovlig mobilbruk. Økningen i slike bøter var på hele 46,6 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.

Trafikkbøtene utgjør vel 360 millioner kroner som skal kreves inn til fordel for statskassen. Gjennomsnittsstørrelsen på bøtene gikk ned med 65 kroner fra første halvår 2006 til første halvår 2007, hovedsakelig fordi det ikke blir kjørt fullt så fort som tidligere. De fleste som bøtelegges har kjørt mellom 6 og 15 kilometer i timen for fort.

(NTB)

AKTIVE FOTOBOKSER: Fotobokser tar stadig flere fartssyndere i trafikken. FOTO: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET
AKTIVE FOTOBOKSER: Fotobokser tar stadig flere fartssyndere i trafikken. FOTO: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET Vis mer