KLAR FOR NORSK POLITIKK: Espen Barth Eide står på 5.plass på Oslo Aps stortingsliste og er klar for comeback i norsk poltikk etter noen år i utlandet. Han mener norsk utenrikspolitikk 
har blitt defensiv under Høyre/Frp-regjeringen, og sier at mange «der ute» savner at Norge er i front. Foto: BJØRN LANGSEM
KLAR FOR NORSK POLITIKK: Espen Barth Eide står på 5.plass på Oslo Aps stortingsliste og er klar for comeback i norsk poltikk etter noen år i utlandet. Han mener norsk utenrikspolitikk har blitt defensiv under Høyre/Frp-regjeringen, og sier at mange «der ute» savner at Norge er i front. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Kina og Norge

- Vi kommer aldri til å be Kina om unnskyldning

Som utenriksminister prøvde Espen Barth Eide (Ap) å normalisere forholdet til Kina. Kina krevde at Norge skulle be om unnskyldning for Nobelprisen til Liu Xiaobo. Det nektet Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Der gikk det en rød linje, sier Espen Barth Eide til Dagbladet. Etter tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo i 2010, frøs Kina forholdet til Norge.

Dagens Næringsliv avslørte i 2014 detaljer fra forsøket på normalisering mellom Norge og Kina under den rødgrønne regjeringen.

Ifølge DN lå formuleringer som Kina kunne tolke som en norsk beklagelse av fredsprisen på bordet, samt en forståelse av at Liu Xiaobo ikke skulle få komme til Norge for å motta prisen, og en anerkjennelse av Kinas behov for å bekjempe terrorisme fra egne rekker.

Eide, som etter lederjobben i World Economic Forum og fredsmekling på Kypros vender hjem til norsk politikk, sier at både Norge og Kina ønsket å finne en løsning.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn