ALGERIE-TERROREN:Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) redegjorde i dag for terrorangrepet på Statoil-anlegget i In Aménas i Algerie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ALGERIE-TERROREN:Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) redegjorde i dag for terrorangrepet på Statoil-anlegget i In Aménas i Algerie. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Vi kommer aldri til å gi etter for terrorister. Vi kommer alltid til å stå opp for våre verdier

Statsminister Jens Stoltenberg har nettopp avsluttet sin redgjørelse i Stortinget om Agerie-terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nær nøyaktig én uke etter at nyheten om gisselaksjonen i Algerie ble kjent i Norge, får statsminister Jens Stoltenberg ordet i Stortinget for å holde en redegjørelse om terrorangrepet.

Les hele statsministerens redegjørelse her.

Fortsatt står spørsmål ubesvart - fortsatt har fem Statoil-ansatte nordmenn status som «savnet», etter at et tredvetalls terrorister tok seg inn på gassanlegget i In Amenas der Statoil er tungt inne sammen med britiske BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach.

Dagene fram mot aksjonens blodige punktum lørdag, var preget av ubekreftet informasjon og mange rykter. Algeriske myndigheter kunne først mandag bekreftet at så mange som 37 utenlandske statsborgere var drept av terroristene. Kripos har sendt en gruppe ID-eksperter som i dag får tilgang til de omkomne.

13.02: - Vår dypeste medfølelse går til dem som ble rammet av tragedien. Våre tanker er hos ofrene, deres pårørende, alle ansatte hos Statoil både ute og hjemme. Vi sørger med dem. Dette er det verste angrepet i fredstid på norske økonomiske interesser, sier Stoltenberg. 

13.03: - Det skal ha vært omlag 800 personer på anlegget da angrepet innledet, 135 var ikke algeriske. Statoil hadde 17 ansatte på anlegget, 13 av dem var norske.

13.06: - Terroristene var velorgansierte og vel utstyrt. Deres krav endret seg noe underveis. Frigivelse av fanger og at den algeriske hæren skulle trekke seg tilbake, ble framsatt inneldningsvis. Deretter krevde de busser for å reise til Mali for fangeutveksling. Og deretter frigivelse av fanger i USA. Da de begynte å henrette gisler, grep den algeriske hæren inn.

13.08: - Vi har fra norsk side vært tilbakeholdne med å kommentere de algeriske myndighetenes inngripen, sier Stoltenberg, og lister opp en rekke forhold som gjorde situasjonen uoversiktelig.

Norske myndigheter har vært forsiktige med å kommentere aksjonen den algeriske hæren gjennomførte, men gjorde det klart at de ville ha en redegjørelse etter at aksjonen ble igangsatt uten at andre lands myndigheter ble varslet.

«Krever svar fra Algerie etter militæraksjon»

Krisestab i Utenriksdepartementet ble satt rundt klokka 09 onsdag, etter at varslingen fra ambassaden i Alger tikket inn rundt halvannen time tidligere, opplyser Stoltenberg.

«Her jobber de på spreng for å redde nordmennene»

13.12: Bidragene fra etterretningstjenesten var uvurderlig, sier Stoltenberg, og legger til at mye av informasjonen som har kommet inn, ikke kan offentliggjøres.

13.14: Beredskapen for Forsvaret ble høynet, og norske spesialsoldater sto klare, opplyser Stoltenberg.

13.15: God kontakt mellom berørte statsråder og med Statoil. Jeg vil berømme Statoil, sier Stoltenberg, og legger til at det første møtet mellom statsrådene ble holdt onsdag klokka 13. De møtes ytterligere fire ganger.

13.17: - Samlet sett opplever vi kontakten med algeriske myndigheter som god.

13.18: Det vil bli foretatt en helhetlig evaluering av norske myndigheters håndtering. Men fortsatt er ikke alle detaljer kjent, opplyser Stoltenberg.

13.19: - Terroristers mulighet til å operere i land med såkalt svake statsdannelser er en trussel. Vi må jobbe langsiktig, men også møte utfordringene her og nå.

13.21: Krisen i Mali utgjør i seg selv en problemstilling, sier Stoltenberg, og redegjør nå for det franske initiativet i det nordlige Mali. EU skal bidra med en treningsstyrke som ikke skal delta i strid, opplyser han, og sier: - På norsk side er ingen avgjørelse tatt.

Mandag ble det klart at Norge vurderer å bidra til den franskledede krigføringen i Mali.

«-Aktuelt å trene opp Mali-styrker»

Franske styrker, 2500 soldater samlet, er satt på bakken nord i Mali og skal sammen med den maliske hæren slå tilbake islamistiske opprørsgrupper som har tatt kontroll over store områder. I denne saken finner du oversikt over det totale europeiske bidraget, samt det planlagte vestafrikanske bidraget til styrken som skal plasseres i Mali.

13.23: - Det er behov for å samle det internasjonale samfunnets kamp mot internasjonal terrorisme, sier Stoltenberg.

13.24: - Denne gangen var det Algerie. Neste gang kan det være oss. Vi må være forberedt, sier Stoltenberg.

13.25: - Vi kommer aldri til å gi etter for terrorister. Vi kommer alltid til å stå opp for våre verdier, var Stoltenbergs avsluttende kommentar.

Jens Stoltenberg snakket i nøyaktig 25 minutter, før det nå er åpnet for en kort replikkrunde fra alle stortingsgruppene.

Les hele statsministerens redegjørelse her.

HØYE DØDSTALL: Nær 60 mennesker, terrorister og gisler, er bekreftet døde etter den fire dager lange gisselaksjonen på gassanlegget i In Amenas. 37 statsborgere fra i alt åtte land er så langt bekreftet døde. Foto: Ramzi Boudina / REUTERS
HØYE DØDSTALL: Nær 60 mennesker, terrorister og gisler, er bekreftet døde etter den fire dager lange gisselaksjonen på gassanlegget i In Amenas. 37 statsborgere fra i alt åtte land er så langt bekreftet døde. Foto: Ramzi Boudina / REUTERS Vis mer