- Vi kommer aldri til å glemme deg, bror!

PRISTINA (Dagbladet): - Albanske terrorister drepte Ilja Sjukish (30), en vanlig sivil serber. Fortell verden at vi lever uten beskyttelse, roper en eldre serbisk kvinne til oss på kirkegården i Pristina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like ved oss gaper svære hull med knuste gravstøtter, dystre minner etter NATO-bomber som ikke traff målet.

Ilja ble skutt og drept i Pristina mandag. I går ble han ført til sin siste hvile på den herjete kirkegården.

Over brua like ved dundrer kolonnen med serbiske soldater ut av byen, de viser seierstegnet og vinker med serbiske flagg. Men stemningen på Iljas minnestund er svært dyster, ikke bare fordi nok et offer for meningsløs skyting skal finne sin siste hvile.

- Nå drar våre soldater, politiet er allerede borte, ingen kan gi oss trygghet nå, mener Vladimir Kadovic (33), en serber som ser mørkt på framtida.

Kuleregn

Vladimir kjente Ilja, og ber Dagbladet følge den ortodokse seremonien. Ilja kom akkurat ut fra sitt hjem da kuleregnet traff ham. Han var tekniker i fjernsynet i Pristina, armen var i fatle etter et brudd, han var ikke soldat.

- Jeg er med deg, bror, jeg skal aldri glemme deg, bror, skriker de nære slektningene i svart, som følger Ilja til graven.

Serbiske soldater med maskingevær feller også en tåre ved kista. Og alle viser respekt ved å spise kjeks og tømme et glass brandy. En dråpe eller to skal skjenkes på hellig jord som den siste ære.

Lovløs by

Sjøl om NATO er tungt til stede i Pristina, er det lovløsheten som råder i Kosovos hovedstad. De fleste albanere holder seg hjemme, der er det tryggest.

Dørene til fengslet i Pristina ble åpnet på vidt gap da NATO-bomber traff politistasjonen i nabolaget, alle fangene er på frifot.

Serberne har en slags kontroll over sentrum: De styrer hotellet, kafeene og de få butikkene som er åpne. Men serberne skjelver også i knærne.

Flere serbiske butikker stengte i går, svære trailere ble fylt opp med salgsvarer og hyller og skap.

Vladimir peker på drapet på vennen Ilja, og frykter framtida. Han arbeidet på kraftstasjonen i Pristina, og er utdannet fra Haag i Nederland. Nå slenger han frustrert og arbeidsløs rundt i sentrum.

- Sammen med venner sitter jeg på kafé og diskuterer hva nå. Jeg er født her. Jeg vil gjerne bli i Pristina. Men det er farlig, jeg er ikke trygg. Kanskje prøver jeg å komme til et vestlig land, forteller han.

Bitre

Serberne i gravfølget er veldig bitre over det som har skjedd og over dagens hverdag i Pristina.

- Dra til en albansk kirkegård og se om NATO har knust gravene der! sier en ung kvinne bistert, og er ikke overbevist om at ei avis fra et NATO-land kan gjengi serbernes følelser.

Det er en alvorlig psykologisk krigføring som nå pågår i Pristina. Albanerne vender hjem i stadig større antall. De vil ha makt.

I går ble den første albanske avisa på mange måneder, trykt i Makedonia, distribuert i Pristina. Snart vil albanerne igjen åpne sin første kafé. De tør vise seg i bybildet igjen på dagtid.

Kjemper for livet

Også desillusjonerte serbere prøver å vise muskler. Fra deres skjenkesteder spilles serbisk musikk demonstrativt høyt.

- Men vi vet aldri hvem som lurer bak ryggen vår. Jeg hater ingen, jeg er ikke sint på noen, men jeg vil kjempe for livet mitt, understreker Vladimir Kadovic.

Han ser de serbiske flyttebilene, men vet at ikke alle vil dra.

- Noen setter sin ære i å dø der de er født, derfor vil de bli igjen i Pristina, mener Vladimir.

Seremonien på kirkegården er over på en halvtime. Her er mange ferske graver mellom bombekraterne, de sørgende er oppbrakte:

- Det albanerne nå gjør mot serberne, er verre enn hva tyrkerne gjør mot kurderne, sier en.

- Bli lenge i Pristina, slik at dere virkelig får se hvordan albanerne nå behandler serberne! lyder oppfordringen til oss fra en bestemt, ung kvinne som har mistet en kjær venn.

<B>TÅREFYLT FARVEL:</B> Nære slektninger og serbiske soldater fulgte Ilja Sjukish (30) til hans siste hvile på kirkegården i Pristina. Ilja ble skutt da han kom ut av sitt hjem mandag.