Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kommer aldri til å svikte Lofoten

SV-leder Audun Lysbakken om hva som er viktigst: regjeringssamarbeid med Ap eller oljefritt Lofoten.

DET SPISSER SEG TIL: Aps programkomité sa i går ja til oljeboring. SV og leder Audun Lysbakken er imot, og understreker hvor viktig Lofoten-saken vil være i eventuelt nye regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
DET SPISSER SEG TIL: Aps programkomité sa i går ja til oljeboring. SV og leder Audun Lysbakken er imot, og understreker hvor viktig Lofoten-saken vil være i eventuelt nye regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV dumper heller statsminister Jens Stoltenberg og hans regjering, enn å svikte Lofoten.

I går ble det klart at Aps programkomité med overveldende flertall går inn for å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring.

SV-ledelsen er ikke overrasket over vedtaket, men timingen skal ha kommet noe overraskende på. Seint i går kveld var det hastemøte i partiledelsen.

- Greit for oss
- Det har ligget i kortene at Arbeiderpartiet før eller siden ville gå inn for oljeboring. Forskjellen er at Arbeiderpartiets synspunkt nå kommer ut i den offentlige debatten, og det er helt greit for oss. Sannheten er at SV, miljøbevegelsen og en sterk opinion har sørget for at disse områdene ikke er blitt åpnet til nå. Vi har vunnet to ganger før og vi akter å vinne dette en gang til, sier Audun Lysbakken.

Overfor Dagbladet bekrefter SV-lederen langt på vei at det er uaktuelt med videre rødgrønt samarbeid dersom Ap tviholder på standpunktet i eventuelle regjeringsforhandlinger etter valget.

- SV kommer aldri til å svikte Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette er en enormt viktig sak for oss, sier Audun Lysbakken.

- Vi er helt overbevist om at det går an å vinne en gang til. Den kunnskapsinnhentinga vi har hatt, styrker våre argumenter. Den viser at konsekvensene av en oljeulykke for fiskeri og lokalt næringsliv vil være katastrofale. Lokale sysselsettingseffekter er langt mindre enn optimistene håpet på. Vi vet mer om hvor akutt klimatrusselen er. Store deler av olje- og gassressursene som er funnet, må bli liggende.

- Kan saken kan velte et videre rødgrønt regjeringssamarbeid?

- Det er ingen tvil om at denne saken er spesielt viktig for SV. Vi kommer ikke til å svikte.

- Selv om Ap går inn for oljeboring?

- Så forhandler ikke jeg med de andre partiene gjennom mediene. Jeg understreker hvor viktig denne saken var for oss i 2009.

- Hva er viktigst, regjeringssamarbeid eller oljefritt Lofoten?

- Vi er i regjering for å oppnå resultater. Noe av det vi er mest stolt over, er at vi har holdt oljeindustrien unna disse områdene. Vi går til valg for å oppnå det resultatet og andre resultater på nytt, sier Lysbakken.

AUF stemte imot
I Aps programkomité mener altså langt de fleste at ressursanslagene og sysselsettingseffektene er gode nok. Bare AUF-leder Eskil Pedersen stemte imot en konsekvensutredning av områdene, som i praksis betyr starten på en åpningsprosess. Men det finnes betydelig motstand i andre deler av partiet. I 2009 stemte 1/3 av Ap-landsmøtet mot konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, 2/3 stemte for å utsette saken til Forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet skulle behandles på ny. Hensynet til regjeringssamarbeidet var tungtveiende.

Sp er delt
Senterpartiets har vedtak på å holde områdene stengt for oljeboring i inneværende stortingsperiode. Da forvaltningsplanen ble behandlet våren 2011, vedtok regjeringen å skjerme områdene ut stortingsperioden. Som et kompromiss ble store deler av Barentshavet åpnet. I november i fjor gjorde olje- og energiminister Ola Borten Moe det klart at han ønsker boring i Lofoten i neste stortingsperiode. For halvannen uke siden vedtok Senterpartiets programkomité med knapt flertall å åpne områdene. Både Sp og Ap skal behandle saken på sine landsmøter denne våren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!