-  Vi kommer for seint

Endelig kommer hjelpen til Darfur i Sudan. Men ifølge FNs visegeneralsekretær Jan Egeland er det allerede for seint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange måneder siden FNs visegeneralsekretær for humanitær bistand og nødhjelp, OCHA, informerte FNs sikkerhetsråd om katastrofen i Darfur.

-  Jeg følte at verdenssamfunnet lenge vendte det blinde øyet til. Tidligere i år adresserte vi problemet i Darfur til FNs sikkerhetsråd. Jeg sa at dette var en massiv etnisk rensing, men reaksjonene var vage, sier Egeland til Dagbladet.

-  Massiv etnisk rensing

Nesten et halvt år etter at blant andre Jan Egeland slo alarm, begynner hjelpen endelig å komme til Darfur. Ifølge flere hjelpeorganisasjoner er det allerede for seint.

-  Hvis vi kommer inn med hjelpen nå, mister 300 000 livet. Hvis vi ikke gjør det, kan tallet bli en million, sa Andrew Natsios i USAID da han talte på en giverkonferanse tidligere denne måneden.

-  Noen organisasjoner har vært seine, noen donorer har vært seine, og regjeringens restriksjoner har vært mange, sier Egeland. Han legger til at de sudanske myndighetene i Khartoum fremdeles vanskeliggjør hjelpearbeidet.

Tall fra FN viser at 10 000 mennesker allerede har mistet livet i konflikten mellom den muslimske regjeringen og en regjeringsvennlig milits på den ene sida, og afrikanske opprørsgrupper i Darfur på den andre. En million mennesker er blitt drevet på flukt.

-  Vi står overfor en massiv etnisk rensing. Det er mye makaber vold, seksuell vold. Europa bør sette inn like tunge skyts som de gjorde i Kosovo, mener Egeland.

Kritiserer regjeringen

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice mener den sudanske regjeringen har mye av skylda for katastrofen i Darfur.

-  Situasjonen i Darfur har en politisk hovedårsak. Regjeringen i nord har hele tida gjort sitt ytterste for å hindre politiske vedtak som muliggjør nødhjelpsinnsatsen. Ansvaret ligger i Khar-toum, sier mangeårig Sudan-ekspert og tidligere generalsekretær i Norsk Folkehjelp Halle Jørn Hanssen.

-  Den norske regjeringen bør kritiseres for å ha holdt for mye kjeft om Darfur, sier Hanssen.

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson avviser kritikken og påpeker at Norge, i likhet med flere andre land, har lagt et betydelig press på regjeringen i Khartoum.

-  Vi har gjort alt vi kan gjøre, sier Frafjord Johnson til Dagbladet.

Militær reaksjon

Ifølge Jan Egeland er flere hundre bistandsarbeidere på vei inn i Darfur med nødvendig hjelp.

-  Dette er et kappløp mot klokka. Jeg er redd mange liv kommer til å gå tapt, sier Egeland.

FNs matvareprogram (WFP) advarer om at matmangelen vil være prekær i 18 måneder framover. Fremdeles er det områder som er utilgjengelige for bistands-organisasjonene.

-  Det må legges et press på alle parter i denne saken slik at den sinnssyke slaktingen stoppes, sier Egeland.

-  Hvis ikke militsen blir avvæpnet og konflikten stoppes gjennom diplomatiske metoder, bør FNs artikkel VII, bruk av militær makt, vurderes. Så alvorlig er situasjonen, sier Jan Egeland.

PREKÆRT: Tusenvis av mennesker har flyktet fra Darfur i Sudan til nabolandet Tsjad. Hjelpen har begynt å komme fram til det krigsherjede området, men flere mener det er for seint.
BEKYMRET: Jan Egeland, visegeneralsekretær i FN.