- Vi kommer ikke til å ta imot flyktninger hvis vi ikke har boliger til dem

Syria-avtalen skal evalueres i 2017.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg er fornøyd med avtalen om Syria-flyktninger som ble presentert i Stortinget i dag, etter nesten en måned med forhandlinger mellom de politiske partiene.

- Utgangspunktet fra Høyres og regjeringens side var noe annet, men i møte med et stortingsflertall som kunne vedtatt å ta imot et mye høyere antall, så mener jeg denne avtalen var god, sier Erna Solberg når hun møter pressen i hagen utenfor statsministerboligen i ettermiddag.

Erna Solberg er glad for at avtalen sørger en enighet om å gi mer hjelp i nærområdene, noe hun synes er «utrolig viktig».

Stor nasjonal dugnad Alle partiene på Stortinget, med unntak av Frp og SV, er enige om at Norge skal ta imot 8000 syriske kvoteflyktninger over tre år.

- Dette krever en stor nasjonal dugnad for å få til bosetning og et godt integreringsopplegg for de som kommer, sier Solberg.

Frp trakk seg fra forhandlingene i forrige uke. Erna Solberg påpeker at Høyre gjennom forhandlingene nå har fått til et lavere antall enn det stortingsflertallet i utgangspunktet ønsket.

- Dette er ikke så veldig mye høyere enn hvis vi hadde framskrevet årets totale mottak, sier hun.

Skal evalueres Solberg mener det har vært stor kompromissvilje på tvers av partigrensene.

- Jeg tror også signalene fra kommunene har vist at det tempoet de andre partiene ville legge opp til ville være vanskelig å få til, sier Solberg.

I avtalen står det at situasjonen med mottak av kvoteflyktninger skal evalueres i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet i 2017 og 2018.

- Det medfører at det er noen forutsetninger. Vi skal få til bosetting av de som kommer hit og får asyl. Det sitter tross alt over tusen syrere allerede og venter på å bli bosatt i kommunene, sier Solberg.

- Dette innebærer at vi skal se på resultatet av bosetting og resultatet av asyladkomster, legger Solberg til.

Kan bli færre - Kan dette medføre at det blir færre enn 8000 flyktninger over tre år?

- Ambisjonen vår er nå at vi melder at dette er det vi ønsker å gjøre, og så vil vi komme tilbake igjen til det. Det er ikke sånn at vi kommer til å ta imot flyktninger hvis ikke vi har boliger til dem. De skal jo få plass et sted. Når det er sagt, tror jeg at vi skal få dette til, svarer Solberg.

På Politisk Kvarter i dag tidlig sa nestleder i Frp, Per Sandberg, at partiet kan gå ut av regjering dersom de ikke kan godta vedtaket om Syria-flyktningene. Dette gjør ikke statsministeren videre nervøs.

- Mye av oppslagene rundt det Sandberg sa er veldig overdrevet. Han sa at det alltid vil være en sånn vurdering. Det er det alltid. Så jeg synes ikke man skal blåse det opp, og jeg synes han har tatt det ganske fint ned igjen også i løpet av dagen, sier hun.

- Jeg mener jo at det vi har fått til nå er mye mer til å leve med, og en mindretallsregjering må innimellom regne med at stortingsflertallet faktisk vedtar ting vi ikke er enige i.