- Vi kommer til å angre som nasjon over alt vi gjør i denne tåka

Trine Skei Grande er mot hastebehandlingen av Lex Breivik. Helseminister Strøm-Erichsen mener vi må kunne ransake pasienter for å avdekke skytevåpen og eksplosiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sosialdemokratene i Norge kaster seg inn og skal vedta lover i tåka. De kommer til å angre, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

På mandag ble regjeringens forslag til endringer i loven om psykisk helsevern, også kalt Lex Breivik, behandlet i Stortinget. Den har skjedd raskt for å kunne ha de klare før dommen mot terrorsiktede Anders Behring Breivik faller den 22. juni.

Breivik kan bli dømt utilregnelig, og dermed til tvunget psykisk helsevern.

- I tåka Hastebehandlingen har møtt kritikk, blant annet fra Skei Grande.

- Med den nye loven skal alle kontrolleres, også advokatene som besøker sin klient. Det er ikke en rettsstat verdig. Vi kommer til å angre som nasjon over alt vi gjør i denne tåka, sier hun.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen mener derimot at dette må skje nå.

- De endringene som er gjort i loven om psykisk helsevern, dreier seg om sikkerheten ved de psykiske avdelingene på de regionale sykehusene. De dreier seg om å etablere en egen avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, i tillegg til å etablere en nasjonal koordineringsenhet. Den skal ha en oversikt over alle som er dømt til behandling i tvunget psykisk helsevern, sier Strøm-Erichsen til Dagbladet.

- En av endringene som har vært diskutert er adgangen til å ransake pasientene på en institusjon, hvorfor er det viktig?

- Det er viktig fordi det viser at mange har fått med seg farlige gjenstander, alt fra skytevåpen til eksplosiver. Derfor er det faktisk ganske viktig å undersøke både hva pasienter og besøkende har med seg, sier Strøm-Erichsen.

- Men du bestrider ikke at loven blir hastebehandlet med hensyn til at Anders Behring Breivik kan bli dømt til tvunget psykisk helsevern?

- Det har vært viktig å få lagt fram dette for Stortinget nå. Høringen fikk forkortet tid - den er vanligvis på tre måender, her på tre uker. Likevel fikk vi veldig mange høringssvar, som i overveiende grad var positive. Jeg føler det har vært en veldig forsvarlig behandlig av loven, og jeg mener at denne rettssaken som nå pågår selvfølgelig har aktualisert arbeidet, sier Strøm-Erichsen.

- Helt nødvendig På spørsmål om lovverket ikke var i stand til å håndtere hendelsen den 22. juli i fjor, svarer helseministeren at loven ikke handler om det som skjer i rettsal 250, men om sikkerheten i psykisk helsevern.

- Og den var ikke god nok?

- Vi hatt på blokka at vi skulle gjøre endringer i den. Det ser vi var helt nødvending, fordi det er slik at både pasienter, personale og borgere skal følge seg trygge på at helsevesentet kan ivareta også de mest farlige i det psykiske helsevern, sier Strøm-Erichsen.

- I TÅKA:  Venstres leder Trine Skei Grande mener endringene skjer for fort, og mener at vi som nasjon kommer til å angre på alt på vi gjør «i denne tåka». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- I TÅKA: Venstres leder Trine Skei Grande mener endringene skjer for fort, og mener at vi som nasjon kommer til å angre på alt på vi gjør «i denne tåka». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer