UTFORDRINGER: Storbritannia står overfor en rekke utfordringer. Gordon Brown mener at deres posisjon i EU aldri har vært svakere. Foto: AFP PHOTO/Stringer
UTFORDRINGER: Storbritannia står overfor en rekke utfordringer. Gordon Brown mener at deres posisjon i EU aldri har vært svakere. Foto: AFP PHOTO/StringerVis mer

- Vi kommer til å ende opp som Nord-Korea

Advarer mot å forlate EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske EU-striden er knallhard, og det brukes kraftig skyts fra begge hold.

Seinest denne uka ble kanonene ladet, og tidligere statsminister Gordon Brown fyrte løs.

Dersom Storbritannia forlater EU kommer de til å ende opp som Europas Nord-Korea: Med få venner og ingen innflytelse, mener han.

- Svake i EU Brown, som går av som politiker i mai, holdt det som kan være en av hans siste tale i det britiske underhuset denne uka, da den oppsiktsvekkende uttalelsen falt.

Han anerkjenner de kritiske røstene mot det europeiske samveldet, men mener samtidig det er en «illusjon» å tro at det er bedre å stå utenfor unionen som i dag teller 28 land.

- Storbritannia er svakere enn noen gang i EU, sier Brown ifølge BBC.

Likevel:

- Vi må snakke om at Hongkong-varianten, altså «å forlate Europa for å bli med verden», egentlig er Nord-Korea-varianten. Da vil vi være ute i kulda, med få venner og ingen inflytelse, skriver han i The Guardian.

- Overdriver Ifølge Gordon Brown har Storbritannia i løpet av en tiårsperiode mulighet til å gå forbi Tyskland som Europas største økonomi, og at det i seg selv er grunn god nok til å ikke rokke ved det europeiske samarbeidet.

- Det vil være forferdelig ironisk om Storbritannia går ut, Europa blir delt og Russland styrket, og så overser USA oss for en tysk-fransk akse, samtidig som Skottland truer med å forlate et EU-fritt Storbritannia.

Brown fikk støtte av meningsfeller i underhuset, men møter også kritikk - siden han ifølge dem ladet kanonen med litt vel mye sprengstoff.

Independent-spaltist John Rentoul mener argumentene til Brown svekkes siden han «overdriver i sammenlikningen med Nord-Korea».

Ja-vind Britene holder valg i mai, og statsminister David Cameron har varslet at han ønsker et sterkere Storbritannia i unioen. Hvis han går seirende ut av valgkampen, vil han blant annet styre mer av det som skjer innen velferd og innvandring.

De fleste meningsmålingene viser at det kommer til å bli en tøff og jevn valgkamp denne våren.

Og selv om britene er delt når det gjelder EU, er faktisk ja-sida på frammarsj.

En meningsmåling forrige fra februar viser det høyeste ja-flertallet på fire år, ifølge Reuters. 45 prosent var for å bli værende i unionen, mens 35 var imot. De resterende var usikre.