Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kommer til å gjøre Pakistan til et nytt Afghanistan

Talibanleder hevder opprørerne i Sør-Waziristan ikke har lidd noe betydelig tap. Den pakistanske hæren skal ha erobret to nye taktiske stillinger.

TALIBAN: Taliban-lederen Hakimullah Mehsud sier til AP at dersom hæren ikke stanser sin offensiv i Sør-Waziristan vil han gjøre om Pakistan til et nytt Afghanistan eller Irak. REUTERS/Reuters TV
TALIBAN: Taliban-lederen Hakimullah Mehsud sier til AP at dersom hæren ikke stanser sin offensiv i Sør-Waziristan vil han gjøre om Pakistan til et nytt Afghanistan eller Irak. REUTERS/Reuters TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Lørdag kunne den pakistanske hæren annonsere erobringen av Kotkai, en viktig strategisk seier i den pågående offensiven mot Taliban i den lovløse provinsen langs grensa til Afghanistan.  

Taliban på sin side har gjennomført en serie angrep og attentater i pakistanske byer som svar på offensiven. Taliban-lederen Hakimullah Mehsud advarer pakistanske myndigheter at om de ikke avblåser offensiven vil de gjøre landet om til et nytt Afghanistan eller Irak.  

Erobret to stratiske stillinger
Den nå ni dager gamle offensiven er en prøve på hvor godt Pakistans militære greier seg mot de islamske opprørerne. Allerede har den foruten hevnaksjonene utløst en flyktningstrøm på hundretusener av mennesker.  

Søndag skal hæren ha erobret ytterlige to strategiske stillinger i regionen. I en offisiell uttalelse informeres det at etter en 16 timers kamp ble en viktig stilling i fjellet erobret, samtidig som hæren skal ha rykket fremover til en ny strategisk frontstilling.  

PÅ VAKT: En pakistansk politimann står vakt og følger med på flyktninger fra Sør-Waziristan. Nærmere 160 000 har flyktet området. (AP Photo/B.K.Bangash)
PÅ VAKT: En pakistansk politimann står vakt og følger med på flyktninger fra Sør-Waziristan. Nærmere 160 000 har flyktet området. (AP Photo/B.K.Bangash) Vis mer

Etter lørdagens erobring av Kotkai har en rekke opprørere drevet på flukt og bombardert hæren med rakettkastere fra sine stillinger i fjellet.  

Ifølge hæren skal 15 opprørere og en soldat mistet livet det siste døgnet.  

- Et nytt Afghanistan eller Irak
Nyhetsbyrået AP snakket søndag med Taliban-lederen Hakimullah Mehsud på telefon fra et uoppgitt sted.  

- Vi har ikke lidd noe betydelig tap i Waziristan. Dersom hæren fortsetter sin offensiv vil vi gjøre Pakistan til et nytt Afghanistan eller Irak, sa Mehsud til AP.

BOMBING: Et bilde fra pakistansk tv viser opprørsstillinger bli bombet i et luftangrep lørdag. (AP Photo/APTN)
BOMBING: Et bilde fra pakistansk tv viser opprørsstillinger bli bombet i et luftangrep lørdag. (AP Photo/APTN) Vis mer

Rundt 30.000 pakistanske soldater kjemper mot inntil 10 000 opprørere, blant dem talibanfolk, og rundt 1500 al-Qaida-medlemmer, de fleste av dem usbekere. Kampene har til nå kostet rundt 160 opprørere livet, ifølge hæren, som oppgir at 23 soldater er drept. Nærmere

160.000 har flyktet fra volden og håper krigshandlingene vil være over til snøen og vinteren kommer og gjør forholdene vanskeligere. De siste ti dagene er nesten 80.000 blitt drevet på flukt.   

Samtidig som hæren fortsatte sin offensiv i Sør-Waziristan ble utdanningsminister Shafiq Ahmed Khan drept av en motorsyklist lenger sør i landet søndag formiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media