- Vi kommer til å holde på i «hundre år»

Erik Solheim tror det vil ta mange år å få til en avtale som kan stoppe global oppvarming. Her er temaene de krangler om.

SISTE INNSPURT: Erik Solheim forhandler klima i Cancun. Foto: Anne Marte Blindheim.
SISTE INNSPURT: Erik Solheim forhandler klima i Cancun. Foto: Anne Marte Blindheim.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANCUN (Dagbladet.no):  Det går i muffins til mat og til sammen har han sovet tre timer i natt. Det er et døgn til Erik Solheim skal reise hjem, og han og resten av Norges delegasjon har forhandlet i hele natt. De har enda en lang natt foran seg.

- Dødlinja er klokka 18 i kveld (01:00 norsk tid, journ.anm.), men alle vet at det ikke blir det. Det kommer til å gå langt inn i natta, sier Erik Solheim til Dagbladet.

Målet er å unngå farlige klimaendringer som vil kunne påvirke levekårene over store deler av kloden i negativ retning. Grensa går ved to graders økning av den globale snittstemperaturen, ifølge FNs klimapanel. Selv om det er kaldt i Norge nå, går det ifølge ekspertene mot en gjennomsnittlig temperaturøkning. Verdens miljøministre forsøker nå på 19. året å bli enige om hvordan de skal kutte utslippene av klimagasser til atmosfæren.

- Vil ta mange år
En enighet i Cancun blir ikke en avtale som juridisk forplikter landene til kutt. En slik avtale kan komme neste år, men bare dersom det kommer et sterkt dokument fra Cancun. Akkurat nå ser det ikke slik ut. Erik Solheim er forberedt på at det kan gå mange år før en helhetlig avtale er på plass.

- Vi kommer til å forhandle i mange år framover. Når Audun Rosland har holdt på siden 1814, kan jeg vel holde på i hundre år jeg også, sier han med et smil. Audun Rosland er leder for de norske forhandlerne.

Gro Harlem Brundtland har uttalt at hun er skeptisk til at FN kan klare å løse klimafloken. Solheim mener det er gitt at det må være internasjonale forhandlinger om klima.

- Jeg tror ikke det er lett å se andre måter. Men om USA tok ledelsene, ville vi være i en helt annen situasjon, sier han.

Kina og USA står til sammen for halvparten av utslippene, men er svært uenige. USA ses på som den som blokkerer mest.

Framgang
Nå venter alle på et utkast til tekst som det skal forhandles over i plenum. I natt har flere arbeidsgrupper jobbet med hver sine temaer.

- Det har vært framgang på noen områder, som klimatilpasning, teknologioverføring og regnskog. På andre områder er det stillstand, sier Erik Solheim.  

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er blant flere norske miljøvernere som følger forhandlingene. Han mener Cancun kan få forhandlingene tilbake på skinnene etter møtet i København i fjor, som førte til dyp mistillit mellom rike og fattige land.

- Man har ikke reddet verden i Cancun, men vi kommer trolig tilbake på sporet etter avsporingen i København, sier han.

Dette er hovedtemaene:

1) Utslippskutt
Det viktigste og vanskeligste temaet. Målet er å få landene til å formalisere de løftene som ble innrapportert etter møtet i København. USA ønsker ikke å forplikte seg før store u-land som Kina gjør det samme. U-landene mener at de ikke har det samme ansvar som i-landene. De målene som er meldt inn, er trolig ikke nok til å stoppe oppvarmingen.

2) Et grønt fond
København i fjor ble i-land enige om å bidra med hundre milliarder dollar i året til klimatiltak i fattige land innen 2020. En FN-gruppe ledet av Jens Stoltenberg leverte i november en rapport som viser at det er mulig å skaffe pengene til veie med statlige midler og avgifter på CO2-utslipp. USA er skeptiske til å bidra med penger uten at det føres god kontroll med hvordan pengene brukes. Kina er skeptiske til kontroll.

3) Regnskog
Det såkalte REDD-programmet handler om å redusere avskoging, som står for rundt 20 prosent av verdens totale utslipp av klimagasser. Norge har tatt initiativ og bevilger tre milliarder årlig til skogbevaring i Brasil, Indonesia og Guyana. 70 land er nå med.

Annet
Teknologioverføring og klimatilpasning diskuteres også, og her er det større enighet. Også framtiden for Kyoto-protokollen blir diskutert. Kyotoavtalen forplikter 35 i-land til fastsatte utslippsreduksjoner fram til 2012. USA verken er eller vil være med, og Japan har uttrykt at de ikke vil være med videre. Trolig blir man enige om å diskutere dette videre neste år.