- Vi kommer til å kjempe til siste slutt

Ap's Jette Christensen varsler grunnlovsdrama like før 17.mai.

VIL HA NYTT SPRÅK: Jette F. Christensen (i midten), her med Lene Vågslid og Karianne O.Tung i Vandrehallen på Stortinget satser nå alt på at hun og Ap vil greie å overtale KrF og Venstre til å bli med på å gi det norske folk en Grunnlov i ny språkdrakt til 17.mai. - 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL HA NYTT SPRÅK: Jette F. Christensen (i midten), her med Lene Vågslid og Karianne O.Tung i Vandrehallen på Stortinget satser nå alt på at hun og Ap vil greie å overtale KrF og Venstre til å bli med på å gi det norske folk en Grunnlov i ny språkdrakt til 17.mai. - Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare uka før 17. mai skal Stortinget avgjøre om Grunnloven kommer i ny språkdrakt til det store jubileet.

Men i dag ble det klart at ingen av de to helhetlige endringsforslagene til ny grunnlov ligger an til å få det påkrevde to tredjedels flertall i Stortinget.

Nå fortviler Ap's Jette Christensen i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og varsler kamp til siste slutt.

- Vi kommer til å kjempe til siste slutt. Vi vil jobbe for å gi Grunnloven tilbake til folket. Det er folket som eier den. Det finnes ingen politiske, juridiske eller språklige gode argumenter for å ikke gi folket Grunnloven tilbake på et språk de forstår.

- Dummer seg ut Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson, også han i kontroll- og konstitusjonskomiteen, mener politikerne dummer seg ut om Grunnloven ikke blir vedtatt med ny språkdrakt jubileumsåret. 

Frp går inn for et helhetlig endringsforslag som tar utgangspunkt i 1903-versjonen vi i dag har. Det såkalte Vinje-forslaget. Høyre, KrF og Venstre går inn for å gjennomføre mindre endringer i forbindelse med at menneskerettighetene blir inntatt i Grunnloven. Utover dette vil dagens gamle språkdrakt bli stående.

- Språksnobberi Det mener Ap ikke holder mål.

-Da har man misforstått hva slags jobb man har som stortingsrepresentant.

Sammen med SV, Sp og De Grønne ønsker de Graver-utvalgets forslag til både en versjon på nynorsk og bokmål.

- Grunnloven skal være mest mulig tilgjengelig. Den skal være folkets lov, sier Jette Christensen.

Håper på KrF og V Nå håper hun det finnes nok representanter i KrF og Venstre som gjerne ser at Grunnloven kan få en moderne språkdrakt og dermed bli med på å sikre det nødvendige flertallet i Stortinget før 17.mai.

- Vi må prøve å snu så mange enkeltrepresentanter som mulig. Denne saken er altfor viktig for språksnobberi. Det handler om at de som har fått makt fra folket nå skal gi folket noe tilbake.

Christensen tror det blir en heller begredelig 17. mai uten at Grunnlovens språk blir modernisert nettopp i år.

- Da vil Grunnloven bli stående igjen som et skamfullt bevis på at Stortinget ikke evnet å gjennomføre en helhetlig språklig vask av Grunnloven, sier hun og legger til:

- Grunnloven vil bli stående igjen som en nasjonal bauta på høyresidas jåleri.