- Vi kommer til å lytte til Breiviks ønsker

Forsvarerne drøfter vitneliste med terrortiltalte på Ila nå.

 DRØFTER VITNELISTE:  Forsvarer Geir Lipepstad på vei inn i Ila fengsel og sikringsanstalt i Bærum i dag for drøfte vitneliste  emed Anders Behring Breivik. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET.
DRØFTER VITNELISTE: Forsvarer Geir Lipepstad på vei inn i Ila fengsel og sikringsanstalt i Bærum i dag for drøfte vitneliste emed Anders Behring Breivik. FOTO: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå klokka 12 gikk forsvarerne til terrortiltalte Anders Behring Breivik inn til sin klient på Ila landsfengsel og sikringsanstalt.

De skal bli enige med Breivik om bevisoppgaven, som innebærer hvilke vitner forsvarerteamet ønsker i føre i terrorrettssaken, som starter mandag 16. april.

Lippestad ankom Ila sammen med sine kolleger Vibeke Heina Bæra og Tord Jordet.

-Må ha relevans -Vi kommer til å lytte til Breiviks ønsker, men hovedpoenget er at vitnene har rettslig relevans, sier Lippestad.

Forsvarerne kommer til å føre rundt 30 vitner.

I og og med at det kommer en ny sakkyndig-rapport rett over påske, utelukker ikke Lippestad at det kan bli stevnet flere vitner seinere.

- Men vi må likevel sende vår oppdaterte bevisoppgave til Oslo tingrett nå. Vi kan ikke vente med vår vitneliste så langt til den rapporten er kommet, sier Lippestad.

Strid om paranoid schizofren Av de to første rettsoppnevnte sakkyndige i saken ble Breivik vurdert som paranoid schizofren og ikke strafferettslig tilregnelig.

Den terrortiltalte er sterkt uenig i denne vurderingen, og han vil i retten kjempe for å bli kjent tilregnelig.

Forsvarets vitneliste vil derfor hovedsakelig bestå av helsepersonell som ikke er enig i den første sakkyndigrapporten.

I tillegg har forsvarene stevnet vitner som kan redegjøre for at Breiviks ideologi deles av flere og ikke trenger være et resultat av vrangforestillinger.

Forsvarerne har allerede varslet at de vil stevne islamistene mulla Krekar, Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad i den sammenhengen.

Uenige om nye sakkyndige Også bistandsadvokatene til ofrene og pårørende kommer til å levere sin vitneliste i løpet av dagen.

Det opplyser koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren til NTB.

Bistandsadvokatene har blant annet vært uenige om det burde opprettes nye sakkyndige for å vurdere Breiviks tilregnelighet eller ikke.

Ifølge Hallgren har imidlertid ikke ulike synspunkter noe å si for bevisoppgaven, da samtlige av de koordinerende bistandsadvokatene sender sine egne forslag til vitnelister.