Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi krever et ekteskap som er basert på våre verdier og vår tro

Nina Karin Monsen har tro på å vinne frem i søksmål mot staten.

TIL SØKSMÅL MOT STATEN: Nina Karin Monsen vil vite om ekteskap inngått før ekteskapsloven fortsatt er gyldig. - Vi krever å ha et ekteskap som er basert på våre verdier og vår tro, sier Nina Karin Monsen til Dagbladet. Foto: Espen Røst / Dagbladet
TIL SØKSMÅL MOT STATEN: Nina Karin Monsen vil vite om ekteskap inngått før ekteskapsloven fortsatt er gyldig. - Vi krever å ha et ekteskap som er basert på våre verdier og vår tro, sier Nina Karin Monsen til Dagbladet. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Vi krever å ha et ekteskap som er basert på våre verdier og vår tro, sier Nina Karin Monsen til Dagbladet.

Nina Karin Monsen mener alle kristne ekteskap ble ugyldige etter den nye ekteskapsloven, og vil nå gå rettens vei i kampen for å reversere loven.

Er dette en politisk markering, eller tror dere at denne saken har mulighet til å nå frem i rettsvesenet?

- Det er absolutt en sak jeg tror kan vinne frem med. Ekteskapet er basert på fri vilje og samtykke. Vi som giftet oss før den nye ekteskapsloven trådte i kraft vil vite om ekteskapet vår fremdeles er gyldig, sier Monsen.

Føler at hun ikke har kommet til orde
Nina Karin Monsen opplevde en storm av protester da hun i våres ble utdelt Fritt ord-prisen, og Kim Friele ville gi tilbake sin pris og sine «judaspenger». Og da Monsen i et nettmøte med Dagbladets lesere uttalte at lesbiske kvinner fikk handikappede barn, var reaksjonene mange. Selv er hun klar for å tilta en mer sentral rolle i debatten rundt ekteskapsloven, og føler hun har mye å si.

- Jeg føler vel egentlig ikke at jeg har kommet så mye til orde ennå. Det er bare til å telle innlegg i avisene det.

Barne- og likestillingsdepartementet uttaler til Dagbladet at de ikke tok søksmålet mot staten alvorlig, det reagerer Monsen på.

- De har jo gjort en alvorlig bommert. Vi krever bare en ekteskapslov som er basert på våre verdigrunnlag, og vår tro. Den nye loven er basert på et human etisk livssyn, og Human-Etisk Forbund har jo bare 70 000 medlemmer.

Villig til å ta saken videre internasjonalt
Nina Karin Monsen er mer enn villig til å ta et søksmål videre til høyere innstanser, og hun mener dette kan få stor internasjonal betydning.

- Av alle land der likekjønnet ekteskapslover er innført, har det aldri blitt prøvd i en domstol. Vi kan ikke akseptere at det er lov i Norge å lage farløse barn.

- Vi krever egentlig bare respekt for kristne, sier Monsen. Og om de kristne miljøer som støtter den nye ekteskapsloven sier hun følgende:

- De kristne som støtter den nye ekteskapsloven er ikke oppmerksomme på barnas behov, de argumenterer med voksne interesser, sier Monsen til Dagbladet.

Monsen har ennå ikke ferdigstilt ansettelse av en advokat til å føre saken, men hun antar søksmålet vil bli fremlagt i august måned.

- Monsen har ikke mistet noe
Landsforeningen for lesbiske og homofil mener Monsen bommer med sin kritikk.

- En rettighet, som retten til å gifte seg, blir ikke svekket selv om andre får den, som den nye ekteskapsloven legger opp til. Monsens ekteskap taper ikke noe på at jeg nå får lov å gifte meg, sier leder Karen Pinholt til Dagbladet.

- At kvinner fikk stemmerett i forrige århundre gjorde jo ikke mennenes situasjon verre eller tok fra dem en rettighet. Det er dette Monsen nå hevder og jeg forstår ikke argumentene for å gå til sak, sier Pinholt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling