Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi krever handling!

- Fadime ble drept. Vi har mistet en flott «soldat» i krigen som nå kjempes. Men vi gir oss ikke. Mye kan gjøres med enkle grep - hvis politikerne våger, sier Nadia og hennes venninne Jeanette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er begge født i Oslo av tradisjonsbundne muslimske foreldre. De ble begge to nektet grunnleggende frihet i oppveksten. Begge skulle formes til å bli en lydig ung hustru. Og på hver sin måte er de historie:

  • I 1998 var vi for første gang vitne til en rettssak mellom innvandrerforeldre og deres barn - etter at Nadia ble bortført med tanke på tvangsgifte.
  • Jeanette, etnisk pakistaner, var den første innvandrerjenta som sto fram og fortalte at hun ble tvangsgiftet. Det skjedde i 1999, og siden den gang har hun stått på barrikadene.

- Jeg har lagt merke til Jeanette, beundret henne for hennes mot. Derfor ringte jeg henne og sa at jeg er klar. Nok er nok. La oss gå ut sammen og kanskje gi mot til andre jenter, og kunnskap og mot til dem som bestemmer i landet vårt, forteller Nadia.

De har flere konkrete forslag til myndighetene for å komme integreringsproblemene til livs og forhindre undertrykking av kvinner og barn i innvandrermiljøene:

Alle barn skal kunne norsk når de begynner på skolen. Og det må ikke være tillatt å ta barna ut av skolen og til hjemlandet i lange perioder.

- Jeg kunne nesten ikke norsk da jeg begynte i 1. klasse. Det var vondt og skummelt. Det gikk ut over selvtilliten min, sier Nadia.

- Barn som tas ut av landet, blir lett tapere på skolen og seinere på arbeidsmarkedet. De blir usikre av å bli slitt mellom to land og kulturer. Ta alle trygder og stønader fra foreldre som tar barna til hjemlandet. Våre foreldre kom av økonomiske årsaker. Pengespråket forstår de, sier Jeanette.

Forbud mot at noen kan bosette seg i Norge ved å gifte seg med fettere og kusiner her.

Det vil frata storfamilien muligheten til å presse våre foreldre til å gifte oss bort til fettere og kusiner som vil til Norge av økonomiske årsaker.

Hev alderen for når vi kan gifte oss i hjemlandet og hente ektefelle hit. Lag klare regler som stopper de rene henteekteskapene.

- Vi giftes bort i hjemlandet i ung alder før vi er selvstendige nok til å ha egen vilje. Familiene og mennene her vil ha «ordentlige» hustruer fra hjemlandet som vil finne seg i å leve under skosålen deres. Og vi jentene giftes bort til menn som jager oss hjem til kjøkkenbenken, sier de.

Obligatorisk undervisning i grunnskolen om tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og jenter og kvinners rettigheter.

- Innvandrerjenter trenger motvekt mot hjernevasken hjemme og i miljøene. Og norske barn og unge trenger kunnskap om kulturelle og religiøse forhold blant nye «landsbarn».

Kontroll av moskeer og koranundervisning. Nei til religiøse skoler, både kristne og muslimske.

- Jeg ble slått på koranskolen i Oslo allerede som femåring. Jeg var ofte livredd, sier Nadia.

- Hjernevasken av barn starter på koranskolene og fortsetter på religiøse skoler, sier Jeanette.

- Hvis ikke imamene arbeider aktivt for å fremme integrering, stopp økonomisk støtte til moskeene, legger de til.

Menn som utøver grov vold og truer jenter og kvinner på livet, bør utvises hvis de har dobbelt statsborgerskap.

- MÅ VÅGE: - Hvis ikke imamene arbeider aktivt for å fremme integrering, stopp økonomisk støtte til moskeene mener Nadia og Jeanette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!