HELTER?: Disse angivelige piratene ble tatt i går. Piratproblemet er stort i Somalia. Foto: AP/Scanpix
HELTER?: Disse angivelige piratene ble tatt i går. Piratproblemet er stort i Somalia. Foto: AP/ScanpixVis mer

- Vi krever inn veiavgift

Piratene mener de forhindrer giftdumping. — Vi ser etter europeiske skip, sier pirat (42).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De gifter seg med de vakreste jentene og har de største våpnene, og det hevdes at de er umulige å bekjempe.

Piratene herjer langs kysten av Somalia og i det indiske hav, og skaper frykt blant sjømenn og rederier som ferdes i området.

Vellykkede pirater kan tjene store penger. Men hvordan havnet de på denne siden av loven?

- Hadde ikke spesialtrening

Den britiske storavisa Guardian har intervjuet piraten Asad Abdulahi (42) som er bosatt i pirathovedstaden Eyl, en mann som har ni barn og som drømte om å ta universitetsutdannelse.

Men han endte som fisker. Og i 1998 var han med og kapret sitt første skip.

- Jeg hadde ikke spesialtrening. Men jeg var ikke redd. Vi fikk 300 000 dollar for skipet, sier 42-åringen om den første kapringen.

For de pengene kjøpte de AK-47 maskinpistoler og nye speedbåter. Siden den gang har han kapret 60 skip, ifølge hans eget anslag.

- Hvis vi for eksempel får 1,8 millioner dollar for et skip, betaler vi 300 000 til investoren som finansierte oppdraget. Så deler vi resten mellom oss.

- Samfunnet tror vi er pirater som får illegale penger. Men vi ser på oss selv som helter som løper fra fattigdommen. Vi ser ikke på kapringene som kriminelle handlinger, men som en veiavgift.

- Vi vil ikke stoppe før myndighetene klarer å kontrollere havområdet, sier piraten.

Mer bekymret for giftdumping
Mohamed Nureh Abdulle, som bor i området der supertankeren Sirius Star ble kapret, sier til BBC at lokalbefolkningen ikke er så bekymret for piratene. De er mer bekymret for dumping av gift i havet.

Giftdumping og tjuvfiske er to årsaker til at piratene faktisk blir akseptert av mange. De mener piratene tar ansvar for å vokte Somalias havområde når myndighetene og det internasjonale samfunnet har sviktet.

Stig Jarle Hansen, seniorforsker ved NIBR, har forsket på piratene i Somalia og skrevet flere kronikker om problemstillingen.

- På begynnelsen av 90-tallet var det storstilt giftdumping i området, sier han til Dagbladet.no.

- Motstanden mot tjuvfiskere og giftdumpere er viktige argumenter for piratene for å få lokal støtte. Men jeg tror også at det er viktig at det internasjonale samfunnet merker seg det. Nå sendes det 20 skip til området for å se etter pirater, men ingen som ser etter tjuvfiskere eller giftdumpere, sier Hansen.

Lovløse tilstander

De somaliske piratene holder i hovedsak til i regionen Puntland, og spesielt i byen Eyl.

- Det har vært en stor økning i piratvirksomheten i dette området de siste to årene, samtidig som det har vært et stort lokalt forfall. Jeg snakket med viseborgermester i Eyl for litt siden. Byen hans får inn store penger på grunn av piratvirksomheten, og piratene gir litt tilbake til samfunnet, men han får nesten ikke noe av sentralmyndigheten i landet, sier seniorforskeren.

Somalia har vært rammet av borgerkrig i 17 år.

FINANSIERES AV BAKMENN: Etter en vellykket kapring deler piratene løsepengene med de finansielle bakmennene. Foto: Reuters/Scanpix
FINANSIERES AV BAKMENN: Etter en vellykket kapring deler piratene løsepengene med de finansielle bakmennene. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

De fleste eksperter er nå enige om at det er umulig å stanse piratene så lenge det hersker lovløse tilstander i Somalia.

Prioriterer europeiske skip
Asad Abdulahi sier at de forsøker å bli venner med gislene om bord de kaprede skipene.

- Vi forteller dem at vi bare er ute etter penger, ikke å drepe dem, sier han.

- Vi prioriterer europeiske skip fordi vi da vet at vi får mer i løsepenger, sier han videre.

Panayiotis Tzanetakos, kaptein på den greske supertankeren Ellivita, sier han nå er mer redd for pirater enn sykloner.

- Ingen sjømann har noensinne sett noe som likner dette. Det er som en krigssone der ute, situasjonen er ute av kontroll, sier han til Guardian.

BETRAKTER SEG SELV SOM HELTER: Det er lovløse tilstander langs kysten av Somalia og giftdumping er et stort problem. Mange pirater får respekt fordi de beskytter havområdene mot giftdumperne. Disse angivelige piratene ble arrestert utenfor Kenya tidligere denne uka. Foto: Reuters/Scanpix
BETRAKTER SEG SELV SOM HELTER: Det er lovløse tilstander langs kysten av Somalia og giftdumping er et stort problem. Mange pirater får respekt fordi de beskytter havområdene mot giftdumperne. Disse angivelige piratene ble arrestert utenfor Kenya tidligere denne uka. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Det knyter seg i magen når jeg må passere Gulf-regionen, sier han.

PIRATHOVEDSTADEN: Disse angivelige piratene er fotografert på stranda i pirathovedstaden Eyl. Foto: Reuters/Scanpix
PIRATHOVEDSTADEN: Disse angivelige piratene er fotografert på stranda i pirathovedstaden Eyl. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer