Vi kriger for en milliard

1063 millioner kroner, pluss framskynding av innkjøp for 106 millioner. Det ser ut til å bli regninga for Norges styrker i Afghanistan så langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i år anslo regjeringen Bondevik at Norges deltagelse i «Operation Enduring Freedom» og de internasjonale sikkerhetssyrkene IASAF ville koste 476 millioner kroner. I tillegg måtte anskaffelser for 105 millioner kroner fremskyndes.

I revidert statsbudsjett ber regjeringen om en halv milliard til. Hoveddelen av dette er utgifter til de fire F-16-flyene Norge regner med å sende til Kirgisistan en gang utpå høsten.

Merutgiftene for å ha de fire jagerflyene stasjonert i utlandet i seks måneder er beregnet til 394 millioner. I tillegg kommer 170 millioner kroner til ammunisjon.

Med andre ord: De fire norske flyene kan skyte for omlag en million per dag.

Forsvarsdepartementet understreker at anslaget for ammunisjonskostnader er svært usikkert.

Regjeringen ber også Sortinget bevilge ca. 30 millioner kroner mer til forlengelse av engasjementet til minerydderne og utlånet av seks feltvogner til USA, og utsendelse av fem offiserer som skal delta i opptreningen av en afghansk hær.

Regjeringen ber ikke om ekstra bevilgninger til de hemmelige spesialstyrkene. Tidligere i år anslo regjeringen at de såkalte operasjonelle merutgiftene knyttet til disse styrkenes oppdrag i Afghanistan ville beløpe seg til 100 millioner kroner.

DYR AMMUNISJON: Forsvaret regner med å bruke 170 millioner kroner til ammunisjon i løpet av et halvt år for de fire F16-flyene som etter planen som skal sendes til Kirgisistan i høst.