- Vi kunne ha blitt drept av enorme krefter fra lynet

Geir Kvam (55), hans datter, en kamerat og hans sønn ble truffet av enorme krefter da lynet traff dem i ettermiddag. Alle fire blir liggende til observasjon i Ålesund sykehus.

TRUFFET AV LYNET: Geir Kvam (55) kom fra lynnedslaget med lettere skader som skrubbsår.


Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/ Dagbladet
TRUFFET AV LYNET: Geir Kvam (55) kom fra lynnedslaget med lettere skader som skrubbsår. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): Det ble en dramatisk fjelltur for Geir Kvam (55), datteren Tove (24), Geirs kamerat (58) og han sønn (31) da de i fint sommervær la ut på tur lørdag formiddag.

Følget hadde valgt seg ut Mjelvafjellet i Åndalsnes som turmål, men på veg ned fra fjellet ble de fire slått rett i bakken av et kraftig lyn. Det skjedde ved 14.45-tida i dag.

- Lottokupong - Når jeg kommer ut herfra skal jeg levere inn lottokupong, sier en preget Geir Kvam til Dagbladet.

Han synes ikke at de har vært uheldige.

- Nei. Vi har vært heldige. For her er det snakk om enorme krefter som kunne drept oss alle, sier mannen som i likhet med de andre er bosatt i Haram kommune på Sunnmøre.

-Vi er gode venner, fjellvante og har gått på tur sammen i mange år. Jeg og kameraten min i over 30 år, men noe liknende har vi aldri opplevd. Og egentlig så opplevde vi ikke så mye av det heller.

- Lå strødd rundt -Hva legger du i det?

-Vi så rett og slett ikke hva som traff oss. Alt jeg husker er at jeg våkna opp og så de tre andre ligge strødd rundt i den slakke hellinga vi befant oss i.

Min datter Tove og sønnen til kameraten min kom seg etter hvert, men kompisen min rørte ikke på seg. Da ringte vi 113.

Etter hvert fikk vi kontakt med ham, men han var svært nummen i kroppen og kjente ikke smerter før etter hvert.

- Veldig heldige -Dere ble alle skadet?

-Vi vet ikke om noen av oss ble direkte truffet, eller om det var kreftene som slo oss i bakken, men jeg er nok den som er minst skadet. Jeg har fått noen skrubbmerker etter fall, blant annet på leggen og litt i ansiktet. Kameraten min klarte ikke å gå for egen maskin og de sendte derfor tre helikopter til oss. Nå har de fått ham opp i sittende stilling i alle fall, så vi har nok vært veldig heldige.

-Når forsto du at det var lynet som hadde rammet dere?

-Det gikk opp for meg etter hvert, for det lynte jo før vi ble slått ut, det husker jeg.
Og vi så at det lynte i det fjerne like før, noe som gjorde at vi da tok vurderingen om at vi burde begynne å komme oss ned fra fjellet. Vi var på mellom 800 og 1000 meters høyde, noe som gjorde oss utsatt.
Før vi ante det var vi omgitt av hagl- og regnbyger, så kom lynet og slo ned like ved oss.
Deretter er det blankt. Hvor lenge vi var borte aner jeg ikke, forteller Geir Kvam.

Geir og de to andre fikk kontakt med AMK i Ålesund som sendte helikopter fra Trondheim, Ålesund og Dombås til de fire i fjellet.
I to helikopter ble de fraktet til Ålesund sykehus.

Overvåker hjerterytmer - Hun på AMK-sentralen var fantastisk fin å ha med å gjøre. Hun visste hva hun holdt på med.
Nede i Åndalsnes sto Røde Kors og ambulanser klar for å gi oss hjelp. Jeg kan ikke annet enn å skryte av dem.
Her på sykehuset også. De spredte oss rundt på huset for å kunne gi oss hjelp raskt om det skulle bli nødvendig.

- Frykter du at dere har fått indre skader?

- Ikke for egen del. For kameraten min vet jeg ikke så mye ennå, men nå skal vi i alle fall være her i til i morgen med hjertemonitor for å overvåke hjerterytmene våre. Slik det ser ut nå så er det skader etter fall vi har pådratt oss.

- Ikke ekstremtur -Og dere er ikke skremt fra å gå mer i fjellet?

-Nei så absolutt ikke. Vi har gått i så mange år, og aldri opplevd noe. Fjellet vi gikk i er bratt og ikke noe for de med høydeskrekk kanskje, men det er ikke en ekstrem klatretur. Ikke var vi på det høyeste punktet heller, men høyt nok tydeligvis, sier Geir Kvam.

- Kan få indre skader

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge sier at det er voldsomme energikrefter i et lynnedslag.

- Kroppen virker som en jordavleder. Dermed går disse energikreftene gjennom kroppen. Det kan gi lokale brannskader. Omfanget av skader ellers vil blant annet avhenge av vevets motstand. Den som blir truffet av et lyn kan få skader på de forskjellige ledningssystemene vi har i kroppen.

De fire som ble fraktet til Ålesund sykehus blir holdt til observasjon.

- Jeg vet ingen ting om hvordan disse fire er blitt rammet, men det kan ofte være fornuftig å holde dem til observasjon for å få undersøkt om de har fått indre skader. Vi får håpe det har gått bra med dem, sier Mads Gilbert.