UTBREDT TORTUR:  Under Muammar Kadhafis 42 år lange terrorregime, var tortur et utbredt fenomen for å kneble regimets motstandere. Dette bildet er fra det beryktede Abu Salim-fengselet i hovedstaden Tripoli. Men tortur av meningsmotstandere synes å fortsette også etter at Kadhafi er død og begravet. Leger Uten Grenser trekker seg nå ut av flere interneringssentre i Misrata på grunn av utbredt tortur. Foto: Sergey Ponomarev/Ap/Scanpix
UTBREDT TORTUR: Under Muammar Kadhafis 42 år lange terrorregime, var tortur et utbredt fenomen for å kneble regimets motstandere. Dette bildet er fra det beryktede Abu Salim-fengselet i hovedstaden Tripoli. Men tortur av meningsmotstandere synes å fortsette også etter at Kadhafi er død og begravet. Leger Uten Grenser trekker seg nå ut av flere interneringssentre i Misrata på grunn av utbredt tortur. Foto: Sergey Ponomarev/Ap/ScanpixVis mer

- Vi kunne ikke lappe sammen folk for at de skulle bli torturert og avhørt igjen

Leger Uten Grenser innstiller arbeid i interneringssentre i Misrata, Libya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tortur av fanger synes svært utbredt i dagens Libya. I dag går både Amnesty, FN og Leger Uten Grenser og forteller om utbredt tortur. Mens det var motstandere av diktator Kadhafi som ble torturert tidligere, er det Kadhafi-lojalister som nå får unngjelde.

- En rekke Kadhafi-tilhengere har blitt torturert og noen har til og med dødd i interneringssentre som er drevet av bevæpnede militsgrupper, melder en Amnesty-medarbeider til nyhetsbyrået AFP.

Uakseptabel situasjon Siden august i fjor har Leger Uten Grensers medarbeidere behandlet krigsskadde fanger i interneringssentre. Pasienter med torturskader har jevnlig dukket opp. Men nå er situasjonen blitt så ille, at hjelpeorganisasjonen har valgt å stoppe sitt arbeide.

- Situasjonen har blitt helt uakseptabel og vi kan ikke være vitne til dette. Vi kan ikke lappe sammen folk for at de skal kunne avhøres og tortureres videre. Hvis vi hadde fortsatt, hadde vi blitt en del av systemet, sier lege Morten Rostrup til Dagbladet.

Må fordømme Leger Uten Grenser har nå flere ganger opplevd at de har behandlet fanger som er blitt torturert, og som en stund etter kom for ny behandling etter enda mer tortur.

- Å trekke oss ut er siste utvei. Men vi har vært i kontakt med både hærens sikkerhetstjeneste, militærråd og lokale myndigheter i Misrata uten resultat. Da er vi nødt til å trekke oss ut og fordømme, sier Rostrup.

Sjøl var Rostrup i Libya for Leger Uten Grenser fra mars til juni i fjor, under borgerkrigen.

Ingen etterforskning Amnesty kom også med kraftige torturanklager i dag, og sier de er bekymret for de mange bevæpnede militser rundt om i landet, som fremdeles er bevæpnet, etter at de var med på å få en slutt på Muammar Kadhafis regime.

- En rekke fanger har dødd etter at de har vært utsatt for tortur i Libya i de siste uker og måneder. Torturen blir utført av offisielt anerkjente militser og sikkerhetsgrupper, i tillegg til en rekke bevæpnede militser som opererer utenfor det legale maktsystemet, melder Amnesty i en pressemelding, skriver AFP.

Donatella Rouvera, seniorrådgiver i Amnesty, sier i en uttalelse at det var «forferdelig å oppdage at det ikke har vært noen framgang når det gjelder å stoppe bruken av tortur».

- Vi kjenner ikke til at det er iverksatt noen ordentlig etterforskning av tortur-saker, sier hun videre.

Fanger har fortalt Amnesty at de har blitt slått i timesvis med pisker, kabler, plastslanger, metallkjeder og trepinner. De skal også ha fått elektriske støt fra strømførende ledninger.

Torturert under avhør Til sammen har Leger Uten Grenser behandlet 115 mennesker med torturskader.  Alle tilfellene er innrapportert til myndighetene i Misrata. I løpet av januar har flere av pasientene blitt sendt tilbake til avhørssentrene hvor de har blitt torturert på nytt.

Det mest alvorlige tilfellet skjedde den 3. januar i år, da organisasjonens leger behandlet en gruppe på 14 innsatte etter at de kom tilbake fra avhør like ved interneringssenteret. Til tross for at Leger Uten Grenser hadde advart mot å bruke tortur, hadde ni av de 14 åpenbart blitt torturert.

- Enkelte myndighetspersoner har forsøkt å utnytte og legge hindringer i veien for vårt arbeid. Vi har også blitt bedt om å behandle pasienter inne i selve avhørssentrene, noe vi kategorisk nekter å gjøre, sier Rostrup.

Den 9. januar i år sendte Leger Uten Grenser et brev til militærrådet i Misrata, til sikkerhetskomité, sikkerhetstjeneste og byens sivile råd, hvor de krevde umiddelbar tortur- og mishandlingsstans.

- Ingenting har skjedd. Tvert imot: Vi har måttet behandle fire nye torturtilfeller. Derfor har vi bestemt oss for å innstille vårt arbeid på interneringssentrene, sier Rostrup.

Torturklima Også FN anklager libyske militsgrupper for tortur mot fanger.

- Min stab har mottatt alarmerende rapporter om at dette skjer på steder der det holdes fanger, opplyser FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay, ifølge NTB.

Onsdag orienterte hun Sikkerhetsrådet om sin bekymring over situasjonen i Libya, som nå er et lappeteppe der militsgrupper kontrollerer hvert sitt område, mens Det nasjonale overgangsrådet har liten reell makt.

- Sentralmyndighetenes manglende kontroll skaper et klima som leder til tortur og mishandling, slo hun fast.

FORDØMMER: Lege Morten Rostrup var i Libya fra mars til juni i fjor, under borgerkrigen. Nå går han og Leger Uten Grenser ut og forteller om utbredt tortur av fanger i Libya. Situasjonen er så ille at organisasjonen trekker seg ut av flere interneringsleire. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORDØMMER: Lege Morten Rostrup var i Libya fra mars til juni i fjor, under borgerkrigen. Nå går han og Leger Uten Grenser ut og forteller om utbredt tortur av fanger i Libya. Situasjonen er så ille at organisasjonen trekker seg ut av flere interneringsleire. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer