PÅ OPPDRAG: Faiz (foran t.h.) patruljerer sammen med norske og amerikanske ISAF-styrker på basaren i landsbyen Ghowrmach i 2010. Han anslår at han har var på 400 oppdrag i løpet av tjenestetida. Mange av dem endte i trefninger med Taliban. Foto: Privat
PÅ OPPDRAG: Faiz (foran t.h.) patruljerer sammen med norske og amerikanske ISAF-styrker på basaren i landsbyen Ghowrmach i 2010. Han anslår at han har var på 400 oppdrag i løpet av tjenestetida. Mange av dem endte i trefninger med Taliban. Foto: PrivatVis mer

- Vi kunne ikke se dem, men hørte kulene visle forbi

Tolken Faiz forteller om kampen mot Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LECCE, ITALIA (Dagbladet): - Vi kjørte i konvoi med norske ISAF-styrker og den afghanske hæren. Plutselig kjørte det forreste kjøretøyet på ei veibombe, og vi ble angrepet av Taliban-styrker. Vi kunne ikke se dem, men hørte kulene visle forbi. Så vi skjøt tilbake for å forsvare oss, forteller Faiz Muradi (22) til Dagbladet.

I tre år, fra 2008 til 2011, jobbet Faiz som tolk for de norske ISAF-styrkene i Afghanistan. Deler av tjenestetida, spesielt da han var stasjonert i den nordvestlige landsbyen Ghowrmach, var han bevæpnet og deltok i trefningene med Taliban.

- Taliban-krigere befant seg til enhver tid et par hundre meter fra basen og gikk til angrep nærmest hver natt, forteller han.

• I går kveld fikk Faiz beskjed om at han får komme tilbake til Norge mens asylsaken hans blir vurdert på nytt.

400 patruljer Faiz, som var i 17/18-årsalderen da han vervet seg, anslår at han i løpet av tjenestetida deltok i ca. 400 patruljer - mange av dem involverte skuddveksling.

- På en patrulje ble den norske kommandanten truffet i beinet mens vi forfulgte Taliban-krigere på motorsykkel. Vi skjøt etter dem og forfulgte dem etter hvert til fots, men vi måtte avbryte fordi det ble mørkt, sier 22-åringen.

TUNGT SKYTS: Her får Faiz opplæring i å bruke tungt maskingevær av en norsk ISAF-soldat. Foto: Privat
TUNGT SKYTS: Her får Faiz opplæring i å bruke tungt maskingevær av en norsk ISAF-soldat. Foto: Privat Vis mer

Ved et tilfelle avhørte han en Taliban-kommandant som hadde sneket seg inn blant den sammensatte patruljen hans med norske og afghanske soldater.

- Midt blant oss gikk en mann som så ut som en gjeter - men han påkalte mistanke fordi han drev og så seg mye omkring. Så vi bestemte oss for å sjekke ham, sier Faiz.

«Gjeteren» viste seg å bære et AK-47 (Kalasjnikov) automatgevær og to håndgranater. Han ble straks anholdt, og den væpnede tolken Faiz ble satt til å avhøre og vokte ham på stedet.

- Ble politisjef - Jeg hadde ham under oppsikt, og gjorde det klart at dersom han prøvde seg på noe, ville jeg skyte, sier tolken, som kan uttrykke seg på sju språk.

Taliban-kommandanten ble ført bort av den afghanske hæren, og Faiz så ikke mer til ham. Til han plutselig dukket opp som lokal politisjef et par uker seinere.

- Hvordan han kunne bli innsatt, vet jeg ikke. Men han kjente meg igjen fra anholdelsen, og spurte meg: «Var det ikke du som siktet på meg for to uker siden?»

Faiz forklarer at dette er en av grunnene til at han nå føler seg truet av Taliban og ønsker asyl i Norge.

- Angrer ikke 22-åringen forteller at han tok den risikable, men i afghansk sammenheng godt betalte tolkejobben for å bidra til å forsørge familien etter en hjemmeulykke der flere familiemedlemmer ble skadd. Han var fullt klar over at han før eller seinere ville havne i konflikt med Taliban.

- Jeg har alltid vært motstander av ekstremisme. Taliban er imot demokrati og ytringsfrihet, og tar dessuten al-Qaida-krigere inn i landet. Jeg følte at jeg gjorde en innsats for landet mitt, for fred, og angrer ikke et sekund på at jeg lot meg verve, sier Faiz.

En stor del av tjenesten for ISAF innebar nær kontakt med lokalbefolkningen.

- Mange vanlige folk er i Taliban, men det kan man ikke se på dem. Så jeg kunne regne med at mitt ansikt, identitet og bosted ble kjent. På mange av møtene filmet folk med mobilkameraer, sier han.

- Krigen tapt Faiz er ikke optimistisk med tanke på Afghanistans framtid, spesielt nå som de vestlige styrkene er i ferd med å trekke seg ut.

- Krigen mot Taliban er tapt. Et flertall av afghanerne støtter dem, det er bare i de store byene motstanden er stor, sier han.

AVHØR: Her avhører Faiz en mann patruljen først trodde var gjeter, men som viste seg å være en Taliban-kommandant bevæpnet med AK-47 automatgevær og håndgranater. Foto: Privat
AVHØR: Her avhører Faiz en mann patruljen først trodde var gjeter, men som viste seg å være en Taliban-kommandant bevæpnet med AK-47 automatgevær og håndgranater. Foto: Privat Vis mer

Han understreker:

- Hvis det virkelig blir fred i Afghanistan, er jeg den første som reiser tilbake. Jeg har ikke søkt asyl i Norge på grunn av pengene.

Han forteller at krigsinnsatsen, med stadige skuddvekslinger og andre traumatiserende opplevelser, som å samle inn legemsdeler etter bombeangrep, har satt sine spor.

- Da søsteren min slapp et glass på golvet, kastet jeg meg på bakken. Og lenge hadde jeg mareritt. Jeg hadde trengt en psykolog, men Italia har ikke tilbudt slik behandling, sier han.

Skryter av Faiz Lars Øivind Authen (44) jobbet tett sammen med Faiz i Ghowrmach i 2009. Han beskriver 22-tolken som en god kompis.

- Han var jo ansatt for å oversette og tolke for oss, men med den måten vi opererte på - i små grupper plassert ganske langt fra hverandre - måtte alle bidra på alt. Han var med overalt, og når vi ble skutt på, ble jo han også skutt på. Han kunne sagt «nei, det står ikke i min kontrakt å delta i dette», men det gjorde han aldri, sier Authen til Dagbladet.

MED LAGET: Mesteparten av av tida med de norske ISAF-styrken patruljerte Faiz som del av et lag. Foto: Privat
MED LAGET: Mesteparten av av tida med de norske ISAF-styrken patruljerte Faiz som del av et lag. Foto: Privat Vis mer

Også Frank Andre Gulli (30) jobbet tett med Faiz, i 2010. I likhet med Authen var han i samme firemannsteam som tolken, og de kom tett på hverandre.

- Avdelingen min var i kontakt med fienden 52 ganger, og Faizullah var tolken min hele tida. Han var med på det som skjedde, og var en del av oss på lik linje som alle andre. Han var uvurderlig, sier Gulli til Dagbladet.

- Faiz var med flere ganger når vi kom under ildgivning, og hjalp da til på best mulig måte, enten det var ved å avfyre sitt eget våpen eller å oversette mellom oss og den afghanske hæren, sier den norske Afghanistan-veteranen.

MÅTTE BRUKE VÅPENET: Flere ganger måtte Faiz bruke våpenet sitt mot Taliban-styrker. Foto: Privat
MÅTTE BRUKE VÅPENET: Flere ganger måtte Faiz bruke våpenet sitt mot Taliban-styrker. Foto: Privat Vis mer