- Vi kunne reddet flere

Nordmannen Ola Skuterud og kona Kari sto midt i det kaotiske redningsarbeidet etter terrorbomben i Kenya. - Hadde det vært en drillet redningstropp, kunne vi fått ut flere mennesker, sier Ola Skuterud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to arbeidet på åstedet i Nairobi både fredag og i går.

Fortsatt er det håp om å finne overlevende. Skuterud bekreftet overfor Dagbladet at et menneske var funnet levende seint i går kveld, og at det var håp om å få ut enda et av bombeofrene i live.

Kaotisk

- Redningsarbeidet har vært kaotisk og dårlig organisert. Ingen tok tak i arbeidet for å styre det. Først da det lørdag ettermiddag kom en trenet tropp israelske soldater til ruinene, ble det orden i arbeidet, forteller Skuterud på telefon fra Nairobi.
Hans kone Kari kom til katastrofeområdet bare en halv time etter eksplosjonen fredag, og ekteparet har siden vært involvert i det dramatiske hjelpearbeidet. Men det gikk over et døgn før arbeidet ble systematisert av israelerne, og Skuterud legger ikke skjul på at arbeidet ikke har vært bra nok.

- Vår oppgave har stort sett vært å holde folk unna området, slik at arbeidet har kunnet skje uten for store forstyrrelser. Vi vet at det haster med å få folk ut, sier han.

Hjerteskjærende

Det norske ekteparet arbeider for Røde Kors og oppholder seg for tida i Kenya. Ola Skuterud har egentlig Somalia som sitt arbeidsområde, men etter at han ble kidnappet i Mogadishu tidligere i år, har han bodd i Nairobi.
Kari og Ola Skuterud var vitne til hjerteskjærende scener under redningsarbeidet. Blant annet fikk letemannskapene kontakt med den 40 år gamle kenyaneren Gitau, som lå klemt under et betongelement. Mannen holdt seg i live om lag et døgn etter bombeekplosjonen og snakket med hjelpearbeiderne. Men like før han ble løftet ut av ruinene, døde han.

- Vi var ikke midt oppi det, men sto rett ved siden av der det ble gravd. I en slik situasjon prøver vi å handle rasjonelt. Men det er grusomt at slikt kan skje, og det er klart at det går inn på meg, sier Skuterud.

Letehunder

Antallet døde etter terrorbomben i Kenya fredag var i går kveld kommet opp i minst 132, og over 4000 skal være skadd. 11 av de døde er amerikanere.

Israelske eksperter med letehunder gjennomsøkte i går ettermiddag deler av ruinhaugen og mener det fortsatt finnes mennesker som puster under betongmassene. Det skal også være hørt stemmer fra ruinene. Ifølge CNN skal minst mellom to og fem personer fortsatt være i live.

To voldsomme bomber eksploderte fredag utenfor de amerikanske ambassadene i Kenyas hovedstad Nairobi og Dar-es-Salaam i Tanzania.

Eksplosjonen i Tanzania skjedde i et område hvor det ikke befant seg så mange folk. I denne ekplosjonen ble minst 10 mennesker drept og 76 skadd.
Totalt skal fortsatt 154 mennesker være savnet etter terrorbombene i Afrika, og dødstallene ventes å stige ytterligere.

DRAMATISK: Redningsarbeidere tar ut en av de mange døde fra ruinene etter terrorbomben i Nairobi.