Coronakatastrofe i Brasil:

- Vi kveles

Onsdag passerte Brasil den dystre grensen på 300 000 coronadødsfall. I flere delstater rapporteres det nå om sprengte sykehus og mangel på respiratorer. Samtidig ser intensivleger en urovekkende trend utspille seg.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Publisert
Sist oppdatert

Sommeren 2020 dør 28 år gamle Graciane da Silva av coronaviruset i Brasil. Det tar bare ti dager fra symptomene inntreffer, til livet hennes plutselig tar slutt.

På sykehuset er hun alene når pusten sakte, men sikkert, forsvinner.

- Det slo oss aldri at det kunne skje henne. Det gikk så raskt, og viruset lot oss ikke ta farvel, sier moren Maria da Penha til CNN.

På tidspunktet var 28-åringens dødsfall ett av få på statistikken. Rett og slett uvanlig. I Brasils første kamp mot viruset var det nemlig eldre som så klart tronet listen over de døde – i likhet med de i risikogruppen i Norge og andre land.

Men slik er det ikke lenger. I de første månedene av 2021 har det dukket opp en ny, urovekkende trend: Flere unge blir nå alvorlig syke og dør av covid-19, forteller et dusin brasilianske intensivleger og sykepleiere som CNN har snakket med.

Yngre enn noen gang

I den siste bølgen er pasientene yngre enn noen gang, forteller de.

- Pasienter mellom 30 til 50 år utgjør nå flertallet av pasientene, sier intensivlege Pedro Archer i Rio de Janeiro.

Ifølge Luan Matos de Menezes, intensivlege i byen Manaus, er antallet alvorlig syke nå «langt høyere» enn i den første bølgen.

- Man kan se at tilstanden deres er mye mer kritisk, sier han.

SØRGER: En kvinne sørger over tapet av et familiemedlem i Brasil. Hun er ikke alene. Foto: Carla Carniel / Reuters / NTB
SØRGER: En kvinne sørger over tapet av et familiemedlem i Brasil. Hun er ikke alene. Foto: Carla Carniel / Reuters / NTB Vis mer

Brasils helsedepartement anslår at de i alderen 30 til 59 år utgjør 27 prosent av coronadødsfallene i landet de siste tre månedene – en økning på sju prosent siden desember. Samtidig har de ifølge CNN publisert en analyse som viser at dødsfallene for de over 60 år falt med sju prosent i samme periode.

Kanalen har ikke klart å verifisere tallene, men det brasilianske Folkehelseinstituttet Fiocruz publiserte tirsdag i forrige uke en rapport som tegner et like bekymringsfullt bilde.

«Analysene fra våre forskere tyder på at vi står overfor den største kollapsen i helsevesenet i Brasils historie», skrev de og varslet at 80 prosent av kapasiteten er nådd i 24 av landets 26 delstater, samt i hovedstadsområdet Brasília.

MUTASJON: Line Vold sier hun er bekymret for den brasilianske mutasjonen av coronaviruset, som ble påvist i Norge for første gang på fredag. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

Hva skyldes det?

Også i Norge har forskere sett en trend i nye sykehusinnleggelser blant unge de siste månedene.

Mandag melde FHI at den britiske virusvarianten gir 2,6 ganger høyere risiko for å bli innlagt.

- Vi finner at den britiske varianten er assosiert med høyere risiko for at coronasmittede blir lagt inn på sykehus. Dette gjelder også for unge voksne, sa avdelingsdirektør ved FHI, Line Vold.

Andelen som ble innlagt på norske sykehus i perioden 14. desember til 7. mars var høyere for personer smittet med den britiske varianten enn en ikke særskilt variant i alle aldersgrupper fra 20 år og eldre.

Når brasilianske forskere forsøker å forklare årsaken til den bekymringsfulle utviklingen i landet deres, er det også varianter som pekes på. Men her er det deres egne «P.1» det vises til.

Varianten har i likhet med den britiske vesentlige nedringer i virusgenomet og endringer i reseptorbindene domene som påvirker binding til humane celler. Ifølge FHI er det usikkerhet knyttet til hvor godt tidligere immunitet eller vaksinasjon beskytter mot variantene. Brasils helseminister sa i forrige måned at P.1 er tre ganger så smittsom som det opprinnelige viruset.

Eksperter i landet påpeker at varianten i samspill med en økning i festing og karnevalssesongen i første halvdel av 2021, kan stå bak utviklingen. Selv om for eksempel karnevalet i Rio de Janeiro ble avlyst, har det vært rapportert om flere ulovlige samlinger i landet.

KONTROVERSIELL TALE: Torsdag 4. mars holdt Brasils president Jair Bolsonaro en kontroversiell tale der han ba det brasilianske folket om å «slutte å syte» over coronapandemien. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Psykopatisk leder

President Jair Bolsonaro og hans regjering har også vært tilbakeholdne med å stenge Brasil ned. Flere byer og delstater innførte i fjor strenge restriksjoner på eget initiativ, noe som provoserte presidenten.

Søndag 21. mars angrep han igjen tiltak mot coronaviruset, i anledning sin 66-årsdag. Han fnyste av ekspertenes råd om sosial distansering og bruk av munnbind for å bremse pandemien, selv om han nylig har inntatt en noe mer pragmatisk holdning som følge av den dramatiske virusutviklingen i landet.

Håndteringen og utspillene hans har imidlertid ikke gått ubemerket innenfor landets grenser. Guvernør Joao Doria i Brasils og Sør-Amerikas største by, São Paulo, kalte Bolsonaro seinest mandag for en «psykopatisk leder».

- Vi befinner oss i en av de mest tragiske øyeblikkene i historien. Millioner av mennesker betaler en høy pris for å ha en uforberedt og psykopatisk person som leder i denne tiden, sa han.

OVERFYLTE GRAVPLASSER: Arbeidere jobber med å grave ut flere plasser til kister med coronaofre. Her fra brasils største kirkegård i São Paulo. Foto: Amanda Perobelli / Reuters / NTB
OVERFYLTE GRAVPLASSER: Arbeidere jobber med å grave ut flere plasser til kister med coronaofre. Her fra brasils største kirkegård i São Paulo. Foto: Amanda Perobelli / Reuters / NTB Vis mer

Han mener flere dødsfall kunne vært unngått dersom Bolsonaro hadde «handlet ut fra ansvaret stillingen hans gir».

Helsearbeidere som Al Jazeera har snakket med, betegner situasjonen som at «Brasil kveles». De viser til at det nå er mangel på respiratorer og kapasitet i landet.

I byen Campo Bom døde seks coronapasienter fredag på grunn av problemer med overfylte intensivavdelinger som for tiden jobber på høyspreng, 300 prosent over gjennomsnittet, skriver kanalen.

- Det har ikke vært tilstrekkelig planlegging. Regjeringen burde prioritert å sikre oss vaksiner for å unngå den kaotiske situasjonen vi er i nå, sier Newton de Oliveira, president for Den brasilianske olje- og gassindustrien (IBG).

Flere politiske motstandere har de siste dagene tatt til orde for at Bolsonaro må gå av. Medlemmer av nasjonalforsamlingens deputertkammer sier til AP at hans velgere og støttespillere må regnes som «medskyldige».

Opposisjonssenator Alessandro Vieira sier ifølge nyhetsbyrået at Senatet «ikke er i stand til å holde tilbake en føderal etterforskning av regjeringens håndtering mye lenger». En annen «framtredende senator», som uttalelser seg på betingelse av anonymitet, forventer at det åpnes en føderal etterforskning neste måned, skriver AP.

Også lege og forsker ved det brasilianske Folkehelseinstituttet Fiocruz, Margareth Dalcolmo, krever endring.

- Vi er i den verste tiden i våre liv, sier hun ifølge The Guardian.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer