- Vi la fram en overordnet prosatekst

KS sier forhandlingen med lærerne ble brutt før de fikk lagt fram noen konkrete krav til den nye arbeidstidsavtalen.

- LA FRAM EN PROSATEKST: Avdelingsdirektør for KS forhandling, Hege Mygland forteller at forhandlingene med lærerne stoppet før KS hadde lagt fram et konkret forslag.- Vi startet vi med å legge fram en overordnet prosatekst med en situasjonsbeskrivelse av skolens utfordringer, samt våre overordnede grep. Vi kom aldri så langt at dette ble konkretisert i en tarifftekst, for forhandlingene ble brutt, sier Mygland til Dagbladet.
- LA FRAM EN PROSATEKST: Avdelingsdirektør for KS forhandling, Hege Mygland forteller at forhandlingene med lærerne stoppet før KS hadde lagt fram et konkret forslag.- Vi startet vi med å legge fram en overordnet prosatekst med en situasjonsbeskrivelse av skolens utfordringer, samt våre overordnede grep. Vi kom aldri så langt at dette ble konkretisert i en tarifftekst, for forhandlingene ble brutt, sier Mygland til Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På mandag går 5500 lærere ut i streik. Det varslet Utdanningsforbundet i går.

Bakgrunnen for konflikten er den nye arbeidstidsavtalen for lærerne, som blant annet inneholder en regel om faste arbeidsdager på 7,5 timer.  

Dette forslaget var det imidlertid aldri KS som foreslo. Det sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes til NRK. 

 - Vi gikk inn i mekling med klare mål. Vi var opptatt av arbeidsavtalen måtte være fleksibel nok og at lærerne skulle være mer til stede for hverandre, elevene og lederne sine, men at dette skulle uttrykkes med en regel om fast 7,5 timers daglig arbeidstid kom ikke opprinnelig fra oss, sier avdelingsdirektør for KS forhandling, Hege Mygland til Dagbladet.  

Overordnede mål - Da forslaget kom fra meklerne var det imidlertid noe vi kunne være med på - og aksepterte, fortsetter hun.  

Hun forteller videre at KS aldri kom lenger enn å presentere sine overordnede mål for en ny arbeidstidsavtale for lærere.  

- Forhandlingen med partene ble brutt tidlig. Derfor kom det aldri noe forslag til konkret avtaletekst fra KS eller Utdanningsforbundet, sier Mygland.  

Det som ble lagt fram fra KS's side da forhandlingene startet i november i fjor var en prosatekst og våre overordnede mål for forhandlingene, ifølge Mygland.  

- Noen ganger starter man forhandlinger med å legge fram konkrete endringer i tariffavtalen, andre ganger mer overordnede mål. I dette tilfellet startet vi med å legge fram en overordnet prosatekst med en situasjonsbeskrivelse av skolens utfordringer, samt våre overordnede grep. Vi kom aldri så langt at dette ble konkretisert i en tarifftekst, for forhandlingene ble brutt, sier Mygland.  

- Nytt brudd Når det ble brudd i forhandlingene rundt årsskiftet er regelen den at avtalen bringes videre til hovedtariffoppgjøret. Men også her ble det brudd i forhandlingene, og hele oppgjøret endte til tvungen megling. I forslaget som ble lagt fram i begynnelsen av mai, kom KS med flere konkrete krav - blant annet vedrørende lønn, pensjon og arbeidstid.

Her kan du lese forslaget KS da la fram.

Heller ikke under disse forhandlingene ble kravene konkretisert, ifølge Mygland  

- Derfor ble forslaget til avtaletekst først lagt fram av mekler i slutten av mai, sier hun.  

- Håper på løsning Mygland sier at hun håper på en løsning før skolestart.

- Vil partene komme til noen løsning før skolestart?  

- Det er det vanskelig å svare på. En streik pågår nå blant 36 lærere og skal trappes betydelig opp allerede mandag. Tidsvinduet til mandag går fort, det er bare fire dager til. Vårt mål er å løse dette før skolestart, men om vi klarer å møtes og enes før opptrappingen, gjenstår å se, sier Mygland.

- Kompromiss
Handal, nestleder i Utdanningsforbundet, vil ikke kommentere hvilke deler av avtalen som er lagt fram som er forslag fra KS eller mekler.

- Det som foregår i meklingen er konfidensielt, og det forholder jeg meg strengt til. Generelt kan man si at et resultat av mekling er et kompromiss mellom to eller flere parter, sier Handal.