Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjettforhandlingene

- Vi la fram tidenes klimabudsjett

Erna Solberg forsvarer ultimatum om bilbakken. Håper på budsjettenighet før 5. desember.

HÅPER: Statsminister Erna Solberg håper fortsatt at de fire samarbeidsparatiene kan bli enige om statsbudsjettet for neste år, men forsvarer bilpakken. I formiddag innledet hun for Høyres sentralstyre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HÅPER: Statsminister Erna Solberg håper fortsatt at de fire samarbeidsparatiene kan bli enige om statsbudsjettet for neste år, men forsvarer bilpakken. I formiddag innledet hun for Høyres sentralstyre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg mener det var riktig at hun og finansminister Siv Jensen (Frp) før statsbudsjettet ble lagt fram, gikk ut med et ultimatum om bilpakken.

Forsvarer ultimatum

- Vi la tydelig fram hva vi mente var den riktige løsningen. Vi hadde strukket oss langt for å imøtekomme de ønskene som Venstre og Kristelig Folkeparti hadde. Jeg mener det var riktig å legge fram dette på forhånd, sa Solberg til pressen etter talen til Høyres sentralstyremøte i formiddag.

Det er denne pakken om bilavgifter som har skapt de største problemene i budsjettforhandlingene i høst. Venstre har stått hardt på at hele statsbusjettet må være gjenstand for forhandlinger.

På pressekonferansen da bilpakken ble presentert, sa Solberg og Jensen at dette var så langt det er mulig å gå i ett enkelt budsjett.

I forhandlinger

Solberg ville imidlertid ikke gå inn på hvorfor det ikke er forsvarlig å gå lenger.

- Nei, jeg kommenterer ikke disse tingene, slik at det framstår slik at vi aksellererer en diskusjon for øyeblikket. Nå er vi inne i forhandlinger, og da går jeg ikke inn i substansen av diskusjonene, sier Solberg.

- Blir det tidenes klimabudsjett?

- Jeg mener det er tidenes klimabudsjett det som er lagt fram. Det har i alle fall ikke vært foreslått den type økning i klimaavgiftene de siste tyve årene. Det er også stor satsing på karbonfangst og lagring og mange andre satsingsområder. Det er mye på grønt skifte i det budsjettet, sier Solberg.

I god tid før 5. desember

Partiene på Stortinget har operert med en frist i går ettermiddag for å bli enige, men den fristen stiller Solberg seg uforstående til.

- Den fristen vet jeg ikke helt hvem som har lagt på. Vi forholder oss til at det viktigste for landet er å få til en god løsning på politikk. Vi forhandler til vi har et budsjett i havn, sier Solberg.

Hun håper fortsatt de fire samarbeidspartiene kan bli enige om et budsjett «lenge før» 5. desember. Det er da statsbudsjettet skal behandles av Stortinget.

Sterkt ønske

- Jeg har et sterkt ønske om å komme i mål, og hvis alle har det, vil det være mulig å få det til, sier statsministeren.

Hun mener alle fire partier står på for å finne en løsning.

- Alle fire partier legger seg i selen. Det er jo store ønsker og store ulike profilområder, ikke bare på klima. KrF har sterke ønsker for familiepolitikken. Men alle går sterkt inn for å finne løsninger. Så spørs det om vi finner løsninger på de vanskeligste tingene, sier Solberg.

Da hun innledet på Høyres sentralstyremøte sa hun at det har vært en trøblete høst. Men hun mener det er normalt med «sterk anspenthet» ett år før et valg,

Solberg mener likevel ikke høsten har vært den mest krevende i regjeringsperioden.

- Mer bråk i 2014

- Det er vanskelig å måle. Vi har hatt to vanskelige saker, langtidsplanen og budsjettet. På den andre siden var høsten 2014 nesten vanskeligere på en måte. Da var det mye mer bråk om budsjettet. Nå har store deler av budsjettet blitt godt mottatt, sier Solberg.

Når partilederne på borgerlig side møtes til nye forhandlinger senere i dag vil Venstre trolig få tommelen ned på sin klimapakke til om lag 6 milliarder kroner som partiet spilte inn i helgen.

- Vi har brukt et døgn på å gå grundig igjennom forslagene, sa Solberg.

Innledningen til Høyres sentralstyre var viet langtidsplanen for forsvaret. Hun sa at planen utgjør en historisk satsing på forsvaret som er uten paralleller i norsk historie. Hun understreket at i motsetning til tidligere forsvarsplaner, er den finansiert, bærekraftig og gjennomførbar.

Lover tiltak for Andøya

Solberg sa det har vært vanskelige avveininger og valg, og pekte særlig på nedleggingen av flyplassen på Andøya.

- Å legge ned flyplassen på Andøya var noe av det vanskligste. Det er særlig tøft for Høyre, for Andøya har vært en av våre sterkeste kommuner, sa Solberg. Hun lovet an ekstraordinær innsats for å etablere nye arbeidsplasser i kommunen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media