Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi la til rette for at han skulle få jobbe, men det var under hans verdighet

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid om Breiviks periode på Ila.

VITNER NÅ Direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel. Her i samtale med regjeringsadvokat Marius Emberland.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VITNER NÅ Direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel. Her i samtale med regjeringsadvokat Marius Emberland. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Dag tre av fire i saken Anders Behring Breivik har anlagt mot staten fortsetter i dag i Oslo tingrett, som av praktiske årsaker er satt i gymsalen inne i Telemark fengsel i Skien.

- Utenfor det ordinære
Direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel vitner først i retten i dag. Anders Behring Breivik satt på Ila det første året etter pågripelsen 22. juli 2011, og et år fra 2012 til september 2013.

- Vi har ikke en egen avdeling slik det er i fengsel, sier Bjarkeid.

Det bygges nå, men da Breivik var der spesialbygde de en egen del av fengselet til ham.

- Vi har en erfaring med å ta de mest krevende innsatte, det som er utenfor det ordinære, sier Bjarkeid.

- Innledningsvis i varetektsperioden skulle vi bidra til at samfunnet fikk et rettsoppgjør med Breivik. Vi skulle sørge for at det ikke var noen avvik, at han skulle utsettes for noe. Vi skulle være forberedt på at noen ville skade ham eller at han skulle skade seg selv. Det var førende for våre tiltak, blant annet med disse hyppige kontrollene, også om natta, sier Bjarkeid.

- Vekket ikke Breivik Breivik hevdet i sin forklaring i går at han ble vekket utallige ganger og hver halvtime om natta i en periode ved Ila. Bjarkeid avviser det og sier de aldri vekket ham eller snakket til ham, men så til at han levde.

- Breivik sov særdeles godt, allerede første natta og gjennom hele perioden, sier Bjarkeid.

Bjarkeid forteller at de etter rettskraftig dom forsøkte å iverksette en rekke kompenserende tiltak for Breivik på de tre cellene han disponerte der:

- Han fikk playstation, TV, walkman, CD-er og vi gikk i dialog med ham om hva han var interessert i. Men han var interessert i veldig lite.

- Han ønsket seg en datamaskin. Det fikk han ikke. Det er det ingen innsatte på Ila som har.

- Vi la deretter tilrette for at han skulle kunne gjennomføre studier. Det ble kronglete. Vi la til rette for at han skulle få jobbe, men det var under hans verdighet, sier fengselsdirektøren.

Bjarkeid blir spurt om hvor mye det kostet i kroner og øre å holde Breivik i fengsel.

- Breivik kostet fengselet 7,3 millioner kroner i merutgifter per år, sier Bjarkeid.

- Ikke soningsskader Bjarkeid sier at det er ingenting i deres journaler om Breivik som tyder på at han har soningsskader. Han svarer kontant «nei» på regjeringsadvokat Emberlands spørsmål på om Breivik kan ha blitt soningsskadet under oppholdet på Ila.

- Jeg må dessverre si at det sitter andre personer der som er soningsskadet. Vi kjenner til dette, sier han.

Om kroppsvisitering henviser Bjarkeid til at Breivik er langt fra den eneste innsatte som må gjennomføre dette i fengselet.

- At man sitter i et høyrisikofengsel betyr at man må kroppsvisiteres. Det er noe man må leve i og med, sier fengselsdirektøren, og nevner at de som jobber utendørs blant annet kroppsvisiteres hver gang de skal inn og ut.

Breivik, som sitter mellom sine advokater Mona Danielsen og Øystein Storrvik, rister gjentatte ganger på hodet mens Bjarkeid tilbakeviser hans påstander om umenneskelig behandling punkt for punkt.

- Jeg kan bekrefte at vi anser at den største faren er at Breivik blir glemt hos sine støttespillere. Hva den norske befolkning mener om ham er av liten betydning for ham, men hva støttespillerne mener er helt avgjørende for ham, sier Bjarkeid i retten.

Rapport Rettsdagen startet med opplesning fra Sivilombudsmannens rapport etter at deres forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse besøkte Telemark fengsel og avdeling for særlig høy sikkerhet i Skien den 4. juni 2015. Eneste innsatt på avdelingen var Anders Behring Breivik da ombudet besøkte avdelingen.

HÅNDJERN: Også i dag ble Anders Behring Breivik ført inn i salen med håndjern.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HÅNDJERN: Også i dag ble Anders Behring Breivik ført inn i salen med håndjern. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Rapporten konkluderer med at Breiviks soningsforhold kunne gi isolasjonsskader. Rapporten anbefalte å utvide fellesskapet mellom innsatte og ansatte, vurdere andre muligheter for lufting enn den svært begrensede betongluftegården og stoppe å overvåke helsesamtaler. Breivik har etter besøket fått benytte fengselets hovedluftegård, som er langt større etter dette.

På generelt grunnlag understreket Sivilombudsmannens rapport fra Skien fengsel at risikoen ved hyppige kroppsvisitasjoner, og viste til EMK artikkel 3. Det er brudd på denne Breivik har gått til sak mot staten på.

Breivik har selv informert retten at antallet nakenundersøkelser avtok da han ble flyttet fra Ila fengsel til Skien i 2013.

Sivilombudsmannen beskrev i rapporten at håndjernbruk er inngripende, og at det kan føre til at en innsatt avstår fra potensielt isolasjonsskadedempende aktiviteter for å slippe håndjern. Breivik har i retten beskrevet at han på et tidspunkt unngikk lufting og trening, for å slippe håndjern.

Rapporten peker også på at bevegelsefriheten ved avdelingen er svært begrenset og at besøksregimet er svært strengt.

Fengselet vurderer ikke om forholdene ved avdelingen bryter med menneskerettighetene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart