TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for overgrep mot flere hundre gutter i det som er karakterisert som Norges største nettovergrepssak Foto: Privat
TILTALT: Fotballdommeren i 20-åra er tiltalt for overgrep mot flere hundre gutter i det som er karakterisert som Norges største nettovergrepssak Foto: PrivatVis mer

Offerets første møte med serieovergriperen:

- Vi lagde rundt 90 filmer. Det pågikk i fem-seks timer

Rystende detaljer kommer fram i retten. Slik manipulerte den tidligere fotballdommeren flere hundre tenåringer.

LILLESTRØM (Dagbladet): - Jeg satte meg på toget, og visste ikke hva som skulle skje. Han møtte meg på togstasjonen og så kjørte vi hjem til ham.

Slik startet ett av de 268 ofrene i norgeshistoriens største overgrepssak sin historie om første gang han og den tiltalte tidligere fotballdommeren møttes. Selv var han 17 år da de to traff hverandre ansikt til ansikt. Tiltalte var i starten av 20-åra.

Fornærmede forteller på rettssakens fjerde dag at han ble plukket opp på togstasjonen utenfor Oslo en vinterdag i 2016. Derfra kjørte han og tiltalte til boligen hvor den tidligere fotballdommeren bodde.

Kort tid etter at de kom fram, startet de seksuelle overgrepene som ble filmet.

- Vi lagde rundt 90 filmer på 20-30 sekunder. Det varte i fem-seks timer. Seinere ble filmene sendt over til «Sandra», forteller fornærmede.

«Sandra» var en falsk identitet tiltalte brukte for å komme i kontakt med unge gutter.

Kjærlighet og trusler

Møtet var det første av to mellom gutten og den tidligere fotballdommeren. Men kontakten strekker seg langt utover de fysiske treffene. Våren 2015, da gutten var 16 år, møttes han og «Sandra» på sjekkeappen Tinder.

Kontakten flyttet seg, og meldingene fortsatte i stort omfang på andre plattformer. De to ble det tenåringen oppfattet som nettkjærester. Tidlig begynte de å sende bilder og videoer til hverandre. Det skulle bli starten på et over ett år langt mareritt for gutten.

- Startet med flørt

- Jeg tenkte at hun var fin, og hadde lyst til å bli sammen med henne. Det startet med flørting, men utviklet seg i seksuell retning. Vi ble nettkjærester, men jeg skrev til slutt en lang melding om at jeg ikke hadde lyst til å gjøre dette mer. Da fikk jeg til svar at «hvis du skal være sånn, så legger jeg ut alt», sier fornærmede.

Selv gikk han på videregående skole og var aktiv innen idrett da han og den tidligere fotballdommeren under aliaset «Sandra» fikk kontakt. Tidligere har det i retten kommet fram hvordan tiltalte stjal bilder av en kvinnelig bekjent, som han brukte til å lage jenteprofilen.

Etter å ha sendt flere bilder og videoer med seksuelt innhold, kom første trussel om at de vil bli lagt ut på Internett hvis han ikke fortsatte å sende flere. Trusselen ble sendt allerede 1. mai 2015. Da var det gått bare elleve dager siden de hadde sendt sine første meldinger til hverandre.

Grove overgrep

I månedene etter blir det vekslet mellom lokking og trusler i meldingene fra «Sandra».

«Hvis du sender 60 videoer, har vi sex», står det i den ene. I en annen trues det med at hvis det ikke sendes minst ti nye videoer hver dag, vil de andre bli lagt ut på Internett. Totalt sender tenåringen over 100 videoer til det han tror er en jevngammel jente. Men det er bare begynnelsen.

To møter med omfattende seksuelle overgrep finner sted i løpet av første halvdel av 2016. Men tenåringsgutten møter aldri «Sandra». Begge gangene er det tiltalte, som presenterte seg som en venn av «Sandra», som dukker opp.

Etter siste gang med fysiske overgrep blir det sommeren 2016 stille for godt. Da har kontakten vart i over ett år, og det er sendt over 800 filmer.

Lister med krav

Med blikket festet i bordet, øynene tidvis lukket og hendene foldet i fanget sitter den tiltalte mannen og hører historien om hvordan ett av hans flere hundre ofre har opplevd overgrepene fysisk og på nettet. I retten kommer stadig flere rystende detaljer fram om hvordan tiltalte notorisk og målrettet gikk etter tenåringsgutter.

Kravene om hva som skulle gjøres på bilder og i videoer kom på meldinger, ofte i form av lister, og ble stadig hardere. Ofrene ble nærmest holdt i et jerngrep, og flere av dem har blitt tvunget til å sitte oppe til langt på natt for å sende flere videoer. Hvis de ikke responderte, kom truslene om at det de tidligere hadde sendt ville bli lagt ut så alle kunne se det.

- Jeg fikk detaljerte beskrivelser av hvordan filmene skulle være. Ansiktet måtte vises, og det skulle sies bestemte ting. Jeg forsøkte å skjule ansiktet i starten, forteller fornærmede, som til slutt fikk to valg - enten sende 80 videoer eller fortsette til en viss dato.

- Jeg valgte 80 for å bli ferdig med det, men fikk beskjed om at flere av dem ikke var godkjent. Hvis jeg hadde vært slem eller sagt noe galt, så telte ikke videoene likevel. Enkelte dager måtte jeg sende opp imot 30 videoer, sier fornærmede.

- Trodde jeg var ferdig

Etter flere nye måneder med videoer kom til slutt beskjeden om at han måtte finne en kompis å lage filmer med. Da han ikke ønsket det, fikk han til svar at «Sandra» kunne finne en til ham. Kompisen viste seg å være tiltalte selv, og endte med møtene og de fysiske overgrepene.

OVERGREPSSAKEN: Slik var norgeshistoriens verste nettovergriper og hans skjulte liv på nettet. Reporter: Audun Hageskal. Video: Ingebjørg Iversen. Vis mer

- På toget hjem etter det første møtet, så var jeg letta. Jeg tenkte at nå var jeg ferdig. Så fikk jeg melding fra «Sandra» om at det var bra, men at jeg måtte fortsette å sende videoer. Jeg trodde jeg var ferdig, men var jo egentlig ikke det, da. Noen måneder seinere måtte vi møtes en gang til, sier fornærmede.

Daglige trusler

I to år har politiet i Øst politidistrikt etterforsket saken. Tidligere denne uka ble detaljer fra arbeidet lagt fram i retten. Der kom det enorme omfanget tydelig fram.

LANDSDEKKENDE: Politiet fant personer som var utsatt for tiltaltes nettovergrep i alle fylker. Grafikk: Kjell Erik Berg
LANDSDEKKENDE: Politiet fant personer som var utsatt for tiltaltes nettovergrep i alle fylker. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

- På det meste har han truet 21 personer til å sende bilder eller videoer på én dag. Hvis alle hadde gitt etter for truslene, hadde han altså kunnet begå 21 overgrep på 24 timer, sa politioverbetjent og etterforskningsleder Vemund Eggen Sæther til Dagbladet.

Totalt har politiet avdekket kontakt mellom tiltalte og 15 000 profiler på nettet. Det er beslaglagt 1,1 millioner meldinger. I snitt er det sendt og mottatt 1190 unike meldinger daglig i over to og et halvt år.

De fornærmede i saken er spredt over hele landet, fra Agder i sør til Finnmark i nord. Alder og språk skal ha blitt tilpasset de han tok kontakt med. Ifølge politiet en bevisst taktikk for å enklest mulig lure vedkommende.

Overgrep etter varetekt

Den tiltalte mannen ble pågrepet for første gang 9. juni i 2016. Da var det gått tre dager siden sakens første anmeldelse ble levert på et lensmannskontor i Hallingdal. En tenåring hadde blitt kontaktet på Internett, og tilbudt 1000 kroner for å møtes og lage filmer med seksuelt innhold.

Saken ble raskt flyttet til politiet på Hønefoss, og nettprofilen til tenåringen tatt over. Politiet klarte å spore opp personen som hadde kommet med tilbudet, og pågrep den nå tiltalte mannen. Etter to ukers varetekt, ble han imidlertid løslatt.

- Etter at han slapp ut fortsatte han overgrepene, men da under navnet «Henriette». Vi ser at de antatt verste overgrepene i denne perioden er mildere forhold, men frekvensen er den samme. Vi har sporet opp flere titalls ofre fra perioden da han slapp ut til han ble pågrepet på nytt i oktober, fortalte Sæther.