- Vi lager avtale mot klasebomber

48 land samlet i Oslo nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innen 2008 skal en avtale med forbud mot klasevåpen være på plass, håper utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- En mindre ambisiøs målsetting vil være et helt feil signal å sende, sier han.

Utsendinger fra 48 land samt flere FN-organisasjoner og frivillige organisasjoner startet torsdag prosessen med sikte på å få til et internasjonalt forbud mot klasevåpen, som i hovedsak rammer sivile.

- Tida er nå kommet for å bli enige om en avtale som forbyr slike våpen. Klasevåpen har begrenset militær verdi og gir uforholdsmessige lidelser for sivilbefolkningen, sa Gahr Støre da han åpnet den to dager lange konferansen i Oslo.

Østerrike erklærer nå et moratorium, et midlertidig forbud, mot bruk av klasevåpen, og sier seg samtidig villig til å være vert for en oppfølgingskonferanse i Wien i løpet av året, kunngjorde Østerrikes ambassadør Wolfgang Petritsch under åpningen av konferansen. Norge, Belgia og flere andre land har innført tilsvarende moratorier.

Klasevåpen er granater eller bomber som inneholder opptil flere hundre småbomber, som spres over et stort område. På grunn av høy feilprosent blir svært mange udetonerte bomber liggende igjen som dødsfeller lenge etter at en konflikt er over. De aller fleste ofrene for klasevåpen er sivile, svært mange av dem barn.

Norge og likesinnede land har i flere år arbeidet gjennom FN-organer for å få på plass en avtale om klasevåpen, men har møtt motstand fra storprodusenter av klasevåpen, som USA, Kina og Russland.

- Vi lærte av kampanjen mot landminer at dersom vi skal vente til alle er enige, må vi vente lenge. Det er derfor vi har startet denne prosessen. Jeg tror det er realistisk at en avtale kan få tilslutning fra like mange som har sluttet seg til avtalen mot landminer, det vil si 150 land, sier Støre.

 Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet torsdag klasevåpen-konferansen på Soria Moria i Oslo. Konferansen har som siktemål å forby klasebomber. Foto: Scanpix
Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet torsdag klasevåpen-konferansen på Soria Moria i Oslo. Konferansen har som siktemål å forby klasebomber. Foto: Scanpix Vis mer

(NTB)