- Vi lager ikke atombomber

Irans president avviser krigsplaner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et ferskt tv-intervju avviser president Mahmoud Ahmadinejad at Iran er i ferd med å utvikle egne atomvåpen, slik amerikanerne lenge har fryktet.

Presidenten avviser samtidig at landet har planer eller ønsker om en krig mot USA.

- Vel, jeg håper dere tror på at vi ikke trenger en atombombe. Vi trenger ikke det. Hvorfor skulle vi det, sier Mahmoud Ahmadinejad i intervjuet med "60 minutes", som ble tatt opp i Iran på torsdag.

Besøker USA

Han mener atombomba har utspilt sin rolle.

- I dagens politiske landskap er atombomba helt ubrukelig. Hvis den var til noen nytte ville den ha forhindret sammenbruddet av Sovjetunionen, sier presidenten.

I dag er den iranske presidenten i USA, der han skal snakke og svare på spørsmål på universitetet i Columbia, melder AP.

Ingen krig på gang

DEMONSTRASJONER: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, møtes med protester når han skal forelse på Columbia University i dag. Foto: SCANPIX
DEMONSTRASJONER: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, møtes med protester når han skal forelse på Columbia University i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Og presidenten vil gjerne understreke at forholdet mellom hans land og USA slettes ikke er så dårlig som folk skal ha det til:

- Det er helt feil å tro at Iran og USA er på vei mot en krig. Hvem er det som sier det? Hvorfor skulle vi det? Det er ingen krig på trappene, sier Mahmoud. Ahmadinejad.

Washington har sagt at de forholder seg til situasjonen i Iran diplomatisk, ikke militært. Likevel sier offisielle myndigheter at de holder alle muligheter åpne.

Den iranske presidenten skulle egentlig besøke Columbia University i fjor, men dette ble avlyst blant annet på grunn av sikkerhetsårsaker.

Den kontroversielle presidenten har tidligere kalt Holocaust for en myte, og kommet med utsagn om at Israel bør fjernes fra kartet. Dette må han regne med å svare for når han stilles til veggs i Columbia i dag.