SNØBØRSTING: En nordkoreansk mann sørger for at skulpturene i Pyongyang tar seg godt ut, selv om vinteren har kommet til landet. Foto: REUTERS/Kyodo
SNØBØRSTING: En nordkoreansk mann sørger for at skulpturene i Pyongyang tar seg godt ut, selv om vinteren har kommet til landet. Foto: REUTERS/KyodoVis mer

- Vi laget grøt av gress og maismel

Nye, rystende skildringer fra nordkoreanske avhoppere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I 15 dager etter at Kim Jong-il døde, måtte vi sørge hver eneste dag. Vi måtte gå til det store portrettet i byen og til de ulike statuene, sier en nordkoreansk kvinne i 40-åra til The Guardian.

Den britiske avisa har møtt fem nordkoreanske avhoppere i Kina, i forbindelse med at det snart er ett år siden den tidligere diktatoren i Nord-Korea døde.

På bildene som strømmet ut fra bildebyråene den gang, syntes det som at mange nordkoreanere ville delta i markeringen av Kim Jong-ils død. Flere av bildene viste mennesker som nærmest falt om på bakken i krampegråt.

- Hvem vet hva folk tenkte. Jeg var verken glad eller trist. Livet mitt er så vanskelig, så jeg tenkte bare: «Hva vil skje nå?», sier kvinnen i 40-åra til The Guardian.

Ny fornøyelsespark Snart ett år seinere er ikke denne bekymringen blitt mindre, verken for de nordkoreanske avhopperne eller verdenslederne.

Kim Jong-il etterlot styret av det hungersrammede folket til sin tredje sønn, Kim Jong-un. Siden den gang har det vært spede tegn på forandring i det lukkede landet: Myndighetene har innrømmet at den siste rakettoppskytningen feilet, Kim Jong-un har vist fram en elegant hustru og i hovedstaden Pyongyang er det blant annet bygget en ny fornøyelsespark.

Dette beroliger imidlertid ikke avhopperne i Kina.

- Jeg har sett på TV at livet i Pyongyang er blitt bedre, men det er bare i Pyongyang. Det er ikke sånn på landsbygda, sier en av de andre avhopperne The Guardian har møtt i den kinesiske byen Yanji.

Blir fengslet Som mange av de andre som har krysset grensa, ble han drevet av sult, ikke politisk opposisjon. Som Dagbladet skrev for noen uker siden, er dette på ingen måte risikofritt.

I et videointervju med den amerikanske avisa Washington Post, beskrev Adrian Hong, som jobber for den amerikanske organisasjonen Pegasus, hvordan nordkoreanske avhoppere blir fengslet av kinesiske myndigheter, risikerer å bli solgt som sexslaver eller blir sendt tilbake til Nord-Korea hvor det venter dem særs tøff behandling etter fluktforsøkene. Rundt 200 000 nordkoreanere er i fangeleirer.

- Jeg er alltid anspent, sier kvinnen i 40-åra, som i likhet med de andre avhopperne ikke står fram med navn eller bilde av frykt for å bli straffet av myndighetene.

- Soldatene stjeler Intervjuene viser imidlertid at regimet er i ferd med å miste troverdighet, også blant sine egne.

- Befolkningens liv skulle forbedres, men det har ikke skjedd. Det var veldig skuffende. Tvert i mot, er det blitt vanskeligere, sier kvinnen i 40-åra, som videre hevder at soldater stjeler av folkets avlinger for å overleve.

- Hvis du våkner opp, og noe er borte, antar alle at det er soldater som har stjålet fra dem, påstår hun.

- Soldatene får noe mat, men veldig lite, så de er alltid sultne.

Spiste gress Situasjonen i dag står i grell kontrast til oppveksten i 1960- og 1970-åra.

- Den gang savnet vi ikke noe. Vi spiste godt og var lykkelige, sier kvinnen i 40-åra.

På slutten av 80-tallet endret det seg, og like etter kom hungersnøden til landet.

DE STORE LEDERNE: Nordkoreanere bøyer hodet foran portrettene av landets grunnlegger Kim Il-Sung og hans sønn, den avdøde diktatoren Kim Jong-Il. Foto: AFP PHOTO / Pedro Ugarte
DE STORE LEDERNE: Nordkoreanere bøyer hodet foran portrettene av landets grunnlegger Kim Il-Sung og hans sønn, den avdøde diktatoren Kim Jong-Il. Foto: AFP PHOTO / Pedro Ugarte Vis mer

- Vi hadde det verre enn griser. Vi blandet gress og maismel og laget grøt av det, sier en av de andre avhopperne.

- Et svart hull - Landet er fullstendig ødelagt. Barn og tiggere leter etter biter av riskaker som har falt på bakken.

Avhoppernes historier underbygger Adrian Hongs beskrivelser av situasjonen i landet, som han mener sulter ihjel sine borgere.

- Alle som er involvert vet hva som skjer. Det er ingen illusjoner om hvor jævlig dette regimet er, men vi er kanskje desillusjonert i spørsmålet om situasjonen kan løses. Nord-Korea handler ikke bare om menneskerettigheter, det er et svart hull i den moderne sivilisasjonen, sa han i videointervjuet med Washington Post.

Minus 20 grader Kull er enda vanskeligere å få tak i enn mat, noe som blir svært problematisk i de kalde vintermånedene, når det kan bli ned mot 20 minusgrader.

Avhopperne forteller hvordan folk bryter loven ved å hogge ned trær i fjellsidene. En av dem beskriver hvordan hun så ei ung jente miste livet i et jordskred da hun lette etter ved.

- Du er kald hele tida. Etter å ha vært her en stund, vet jeg ikke om jeg vil overleve hvis jeg reiser tilbake, sier en.

Mange av avhopperne beskriver også hvordan de reagerte med sjokk da de første gang hørte åpen kritikk av sine ledere.

- Men etter at jeg kom ut, så Kina og så programmer på sørkoreansk TV, innså jeg at ingen trenger å lide som vi gjør, sier kvinnen i 40-åra.

DEN NYE LEDEREN:
Kim Jong-Un tok over styret av landet etter at faren døde for snart ett år siden. Foto: AFP PHOTO / Ed Jones
DEN NYE LEDEREN: Kim Jong-Un tok over styret av landet etter at faren døde for snart ett år siden. Foto: AFP PHOTO / Ed Jones Vis mer