- Vi laget mat og drakk pils

OSLO/MOSJØEN (Dagbladet): Barndomskompis Rolv Magnussen (44) var sannsynligvis den siste som snakket med den drapssiktede 46-åringen før han skjøt ned og drepte to politimenn. - Jeg var på besøk i helga, seinest søndag kveld. Han følte seg truet og forfulgt av Nordland psykiatriske sykehus (NPS), sier Magnussen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnussen vokste opp med 46-åringen i Austbø i Helgeland. Begge flyttet fra stedet i tidlig alder. Magnussen dro til sjøs og den drapssiktede skaffet seg en utdanning.

I helga møttes barndomskompisene igjen i siktedes barndomshjem.
- Det var en hyggelig helg. Vi laget mat og drakk litt pils. Alt var som i gamle dager, sier Magnussen.

Saklig dialog

44-åringen forteller at drapssiktede følte seg forfulgt og truet av Nordland psykiatriske sykehus, der han var i en utskrivingsfase.

«Dette er et helvete,» skal den drapssiktede har sagt til sin barndomskompis - bare to døgn før de fatale skuddene falt.

- Sykehuset ringte ham opp stadig vekk for å spørre hvordan det gikk. Han var sint og følte seg overvåket. Men han skjerpet seg hver gang han snakket med sykehuset, og han tok alltid en saklig diskusjon, sier Magnussen til Dagbladet.

Men om det var følelsen av å bli overvåket som til slutt fikk kameraten til å drepe, vil ikke Magnussen spekulere i.

- Jeg kan ikke ut fra min beste evne forklare det som har skjedd. Alt er meningsløst. Jeg regner med at det ligger flere sammensatte årsaker bak ugjerningen, men den påståtte overvåkingen kan ha vært en utløsende faktor, sier han.

Dagbladet fortalte i går at 46-åringen ble for få år siden informert om at han var adoptert. Han ble da avvist av sin biologiske mor.

- Jeg visste ærlig talt ikke dette før jeg leste Dagbladet i dag. Som sagt, det er nok mange årsaker til at han gjorde det han gjorde.

Akutt forandring

Magnussen forteller om en aktiv og engasjert barndomskamerat. Om en mann som var svært glad i naturen, men som etter hvert ble svært depressiv.

- Han var utvilsomt meget irritert over behandlingen han fikk. Han var vel nærmest ferdigbehandlet da han fikk permisjon 3. mars og dro tilbake til barndomshjemmet.
46-åringen ble to ganger innlagt ved Salten psykiatriske senter ved NPS. Etter det Dagbladet erfarer, fikk den drapssiktede antidepressive medikamenter.

- Pr. i dag mener vi at det ikke er noen medikamenter som kan forklare det som skjedde, verken ved bruk eller nedtrapping. Problemet er at det ble en akutt forandring i pasientens sykdomsbilde, sier sykehusdirektør Atle Aas ved NPS til Dagbladet.

Han kan ikke gi en fullgod diagnose av 46-åringen.

- På et eller annet tidspunkt må forverringen av tilstanden ha startet. Dette kan ha begynt med at mannen følte seg overvåket og forfulgt. Uansett vet vi ikke hva som til slutt førte til ugjerningen, men det ser ut til at mannen fikk et aggresjonsutbrudd, sier Aas.

46-åringens advokat, Rolv Dørum, sier til Dagbladet at det ikke er tvil om fakta i øyeblikket da polititjenestemennene ble skutt.

- Ut fra sakens fakta og dokumenter, er mitt foreløpige lekmannsinntrykk at denne hendelsen så langt er uforklarlig, sier Dørum.

Politimester Bjørn Hareide, som leder etterforskningen, sier:
- Vi skal sjekke ut hvordan alt har fungert fra det offentliges side i denne saken. Akkurat det vil bli en viktig del av undersøkelsen.

SOM I GAMLE DAGER: - Vi laget mat og drakk pils. Alt var som i gamle dager, sier Rolv Magnussen. 44-åringen var sannsynligvis den siste som snakket med den siktede før han drepte to polititjenestemenn.