Vi låner for mye - renta må opp?

Vi har økt våre lån med hele 104,1 milliarder kroner det siste året. Den kraftige veksten kan føre til at sentralbanksjef Svein Gjedrem må øke renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen i den såkalte kredittindikatoren tilsvarer en økning på 8,7 prosent fra perioden før. De fire foregående månedene har denne kredittveksten ligget stabilt på rundt 8 prosent.

- Vi hadde forventet en økning på 8,2 prosent. Dette var et uventet kraftig hopp, sier senioranalytiker Alf Inge Riple i danske Unibank.

Boligprisene

Han mener at den kraftige oppgangen i boligprisene har hovedskylden for dette hoppet. Han får følge av sjeføkonom Øystein Dørum fra DnB:

- Kredittveksten er et speilbilde av det overopphetede boligmarkedet, sier han til Nettavisen.

Misliker veksten

Kredittveksten er et godt mål på temperaturen i norsk økonomi. Høy kredittvekst tyder på høy temperatur og kan føre til at sentralbanksjef Gjedrem øker renta for å kjøle oss ned.

- Vi tror Gjedrem føler et visst ubehag ved den høye veksten. Han refererer ofte til utviklingen i kredittindikatoren når han uttaler seg om rentenivået. Dersom indikatoren holder seg på dagens høye nivå, vil nok Gjedrem være mer villig enn ellers til å sette opp renta, sier Alf Inge Riple.

Norges Banks kredittindikator er et mål for hvor stor innenlandsk bruttogjeld publikum (kommuneforvaltningen, ikke-finansielle foretak og husholdninger) har i norske kroner og utenlandsk valuta.