- Vi lar oss ikke påvirke av klovner

Kina mener det politiske forholdet til Norge er ødelagt.

KINAS STEMME: Tre dager før Nobelsfredsprisutdelingen avholder kinesisk UD en pressekonferanse. En tydelig irritert pressetalskvinne, Jiang Yu, mener Dagbladets journalist bør vurdere dekningen av Liu Xiaobo.  Foto: Kristoffer Egeberg
KINAS STEMME: Tre dager før Nobelsfredsprisutdelingen avholder kinesisk UD en pressekonferanse. En tydelig irritert pressetalskvinne, Jiang Yu, mener Dagbladets journalist bør vurdere dekningen av Liu Xiaobo. Foto: Kristoffer EgebergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING (Dagbladet): Kun tre dager før nobelseremonien i Oslo rådhus, var det igjen duket for pressekonferanse i det kinesiske utenriksdepartementet.

- Ethvert forsøk på å gjøre et tema ut av Liu Xiaobo eller å forandre Kina vil mislykkes. Noen tror kanskje de kan utøve press, sa pressetalskvinne Jiang Yu, og understreket den kinesiske motstanden mot fredspristildelingen.

- De i Nobelkomiteen orkestrerer en anti-Kina-farse helt på egen hånd, fortsatte Jiang.

På forhånd var det ventet nye utfall mot Norge, etter at fredsprisen i år gikk til den fengslede regimekritikeren Liu Xiaobo.

Også under dagens pressekonferanse kom Kinas misnøye klart til syne:

- Når regjeringen så åpenlyst støtter en feilaktig avgjørelse har det ødelagt det politiske fundamentet for bilaterale relasjoner. Det vil ikke bli så vennlig som før, sa talskvinnen for kinesisk UD.

- Ikke påvirke av klovner Når fredsprisseremonien avholdes i Oslo rådhus fredag, er det første gang på 75 år at prisen ikke deles ut. Forrige gang var da tyskeren Carl von Ossietzky ble tildelt prisen. Han satt da i konsentrasjonsleir dømt for landssvik og spionasje.

- Vi vil ikke la oss påvirke av noen klovner, svarer Jiang på spørsmål fra Dagbladet, om dem som trekker paralleller mellom Kina og Tyskland i 1935.

For selv hevder Kina at så mange 100 land og organisasjoner støtter deres protest mot Fredsprisen. Men på spørsmål om man kan få se lista pver disse landene, svarer en tydelig irritert Jiang at journalistene får bruke sine ferdigheter til å søke opp informasjonen.

- Flere personer tilknytta Liu Xiaobos sier de er satt i husarrest og ilagt strenge restriksjoner. Stemmer dette? spør Dagbladets utsendte.

MISFORNØYDE: Kina har siden tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo vært svært misfornøyd med Nobelkomiteens avgjørelse. Foto: AFP PHOTO SEBASTIEN NOGIER
MISFORNØYDE: Kina har siden tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo vært svært misfornøyd med Nobelkomiteens avgjørelse. Foto: AFP PHOTO SEBASTIEN NOGIER Vis mer

- Kanskje du heller burde ta mer hensyn til hvem Liu Xiaobo er i dekningen din, svarer Jiang.

På spørsmål om de mener den norske kongefamilien støtter den feilaktige avgjørelsen siden de skal delta under årets utdeling, svarer Jiang:

- Dette spørsmålet burde besvares av dem selv, sier pressetalskvinnen.

- Misnøye Kina har siden tildelingen 8. oktober ikke lagt skjul på sin misnøye med Nobelkomiteens avgjørelse. Politiske møter på toppnivå er blitt avlyst, og Liu Xiaobos kone, Liu Xia, og andre regimekritikere er satt i husarrest og ilagt munnkurv.

Liu (54) ble 1. juledag i fjor dømt til 11 års fengsel for det kinesiske myndigheter mener er undergravende virksomhet. Liu var en av medforfatterne til reformoppropet Charter-08.

Liu Xiaobo var bare timer unna publisering da han ble pågrepet hjemme ei desembernatt i fjor.

Dokumentet fra 2008 var inspirert av demokratiforkjemperen Vaclav Havels politiske deklarasjon «Charter 77», som banet veien for fløyelsesrevolusjonen i Tsjekkoslovakia i 1989.

HUSARREST: Liu Xia, kona til Liu Xiaobo, er satt i husarrest og ilagt munnkurv av kinesiske myndigheter. REUTERS/Petar Kujundzic
HUSARREST: Liu Xia, kona til Liu Xiaobo, er satt i husarrest og ilagt munnkurv av kinesiske myndigheter. REUTERS/Petar Kujundzic Vis mer