- Vi lar oss ikke påvirke av klovner

Kina mener det politiske forholdet til Norge er ødelagt.

KINAS STEMME: Tre dager før Nobelsfredsprisutdelingen avholder kinesisk UD en pressekonferanse. En tydelig irritert pressetalskvinne, Jiang Yu, mener Dagbladets journalist bør vurdere dekningen av Liu Xiaobo.  Foto: Kristoffer Egeberg
KINAS STEMME: Tre dager før Nobelsfredsprisutdelingen avholder kinesisk UD en pressekonferanse. En tydelig irritert pressetalskvinne, Jiang Yu, mener Dagbladets journalist bør vurdere dekningen av Liu Xiaobo. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEIJING (Dagbladet): Kun tre dager før nobelseremonien i Oslo rådhus, var det igjen duket for pressekonferanse i det kinesiske utenriksdepartementet.

- Ethvert forsøk på å gjøre et tema ut av Liu Xiaobo eller å forandre Kina vil mislykkes. Noen tror kanskje de kan utøve press, sa pressetalskvinne Jiang Yu, og understreket den kinesiske motstanden mot fredspristildelingen.

- De i Nobelkomiteen orkestrerer en anti-Kina-farse helt på egen hånd, fortsatte Jiang.

På forhånd var det ventet nye utfall mot Norge, etter at fredsprisen i år gikk til den fengslede regimekritikeren Liu Xiaobo.

Også under dagens pressekonferanse kom Kinas misnøye klart til syne:

- Når regjeringen så åpenlyst støtter en feilaktig avgjørelse har det ødelagt det politiske fundamentet for bilaterale relasjoner. Det vil ikke bli så vennlig som før, sa talskvinnen for kinesisk UD.

- Ikke påvirke av klovner Når fredsprisseremonien avholdes i Oslo rådhus fredag, er det første gang på 75 år at prisen ikke deles ut. Forrige gang var da tyskeren Carl von Ossietzky ble tildelt prisen. Han satt da i konsentrasjonsleir dømt for landssvik og spionasje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer