HURTIGRUTEN: Ytterligere 29 ansatte på Hurtigruten har testet positivt på covid-19. Totalt er 33 besetningsmedlemmer nå smittet. Video: NRK Vis mer

Smitteutbrudd på Hurtigruten

- Vi legger opp til trøbbel

Fageksperter er bekymret etter smitteutbruddet på Hurtigruten.

Publisert

Ytterligere 29 ansatte på Hurtigruten har testet positivt for covid-19.

Professor Bjørg Marit Andersen er tidligere avdelingsoverlege og smittevernlege ved OUS Ullevål.

Hun er på ingen måte overrasket over det tilsynelatende eksplosive smitteutbruddet på Hurtigruten, hvor i alt 33 besteningsmedlemmer nå har testet positivt for covid-19.

- Det er som forventet, men fryktelig leit, sier Andersen.

Professoren understreker at dette langt fra er første gang det oppstår et smitteutbrudd på et cruiseskip, og det foreligger flere forskningsstudier de siste månedene som omhandler dette.

- Skipene er utsatt fordi det kommer inn mennesker fra hele verden. De godt betalende passasjerene blir ofte underlagt liten kontroll før de samles om bord i et avgrenset område. Det er påvist at det ikke bare forgår kontaktsmitte, men også luftsmitte på disse skipene. Smitten kan også spres gjennom ventilasjonsanlegget, sier Andersen.

Frykter negativ utvikling

Smitteverneksperten mener cruiseskipene kan sammenliknes med fengsler, som har samme «lukket rom»-problematikk.

- Studier fra fengsler i USA viser at 15 prosent av populasjonen i samme fengsel vil bli smittet, tall tilsvarende det som er sett i nære familier hvor noen har viruset, sier Andersen.

KRITISK: Professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, hjemme i Lom. Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, hjemme i Lom. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Hun sier det nå er viktig at passasjerene på Hurtigruten blir fulgt tett opp. De bør sitte i karantene i 14 dager og det må testes og smittespores så raskt som overhodet mulig.

Professoren er svært kritisk til at myndighetene har tillat drift av disse turistbåtene.

- Det kom veldig uventet på meg. Jeg hadde helst sett at slik cruisetrafikk ikke ble tillat nå, sier Andersen.

Hun mener de nye smitteutbruddene på blant annet Hurtigruten og i Moss bør være en vekker.

- Vi må være mye strengere nå, om vi ikke skal få en negativ utvikling av denne pandemien.

HURTIGRUTEN: 177 passasjerer og 160 besetningsmedlemmer må i karantene etter coronautbrudd på MS «Roald Amundsen». Vis mer

- Ikke fornuftig

Professor i sikkerhetsfag Torgrim Log ved Høgskolen på Vestlandet mener utbruddet på Hurtigruten «er en klar indikasjon på at smitteverntiltakene ikke følges».

- Det har gått litt tid og det har jo gått bra i Norge lenge. Kanskje begynner folk nå å slakke litt av. Dette skjer samtidig som vi åpner for reiser mot land med større smittetrykk. Da får du en renters rente-effekt. Det ser vi nå, sier Log.

Sikkerhetseksperten hadde gjerne sett at det var påbud om munnbind i lukkede rom som på et cruiseskip.

- Etter mitt syn styrer vi ikke lenger risikoen fornuftig, men slipper opp på for mye samtidig. Da kan det etterhvert gå riktig galt. Vi ber om det. Vi legger opp til trøbbel. Jeg håper virkelig at helsemyndighetene nå tar rev i seilene, sier Log.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer