- Vi leier ut lokalet til de første og beste som betaler

Senteret som eier lokalet der Kongo-rettssaken skal avholdes, har ikke fått betalt leia.

BRYLLUP? Hvis noen andre betaler leie for lokalet til det franske kultursenteret før dommeren gjør det, kan de risikere å stå uten lokale til å avholde rettssaken mot de to nordmennene. Foto: Espen Røst
BRYLLUP? Hvis noen andre betaler leie for lokalet til det franske kultursenteret før dommeren gjør det, kan de risikere å stå uten lokale til å avholde rettssaken mot de to nordmennene. Foto: Espen RøstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI/OSLO (Dagbladet): Kaptein Claude Disimo sa på søndag til Dagbladet at han samlet inn penger til å leie Det franske kultursenteret i Kisangani, lokalet der rettssaken mot norske Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) skal avholdes.

Disimo skal være dommer i saken, og regnet med at innsamlingen ville gå greit. I går erklærte samme Disimo at pengene var på plass, og at rettssaken starter fredag.

Men Marie Jeanette Atadra, som driver Det franske kultursenteret, har ikke sett noe til de angivelig innsamlede pengene.

- Vi leier ut lokalet til de første som betaler. Mange har snakket, men jeg har ikke fått noe penger i det hele tatt, sier Atadra til Dagbladet.

Ikke reservert
Lokalet er ikke holdt av til rettssaken mot de to nordmennene, og Atadra kan ikke garantere at det vil være ledig.

- Kommer det et bryllupsfølge som vil leie lokalene på fredag, og de betaler først, er det de som får lokalet, slår Atadra fast.

Hun opplyser at lokalet er til leie for 200 USD per dag.

RISIKERER DØDSSTRAFF: Tjostolv Moland (28) er tiltalt for drap på en sjåfør i Kongo. Foto: Espen Røst
RISIKERER DØDSSTRAFF: Tjostolv Moland (28) er tiltalt for drap på en sjåfør i Kongo. Foto: Espen Røst Vis mer

UDs representant i Kisangani, Christian Larsen, sier til Dagbladet at det er totalt uaktuelt for norske myndigheter å bidra økonomisk til rettssaken.

- Det vil bli feil på alle måter om vi skulle være med å betale. Det kongolesiske rettssystemet må klare å arrangere sin egen prosess, sier Larsen.

Kan få sone i Norge
Når rettssaken omsider kommer opp, og hvis nordmennene, utelukker ikke viseguvernør Joseph Bangakya at de to kan få sone i Norge.

Men da må familien til avdøde få økonomisk kompensasjon, tror Bangakya.

Knut Moland har tidligere uttalt til Dagbladet at han kan betale, om det gjør at sønnen settes fri.

MEKTIG: Viseguvernør Jojeph Bangakya regner med at familien til den drepte må kompanseres for at en overføring til Norge skal gå rolig for seg. Foto: Espen Røst / Dagbladet
MEKTIG: Viseguvernør Jojeph Bangakya regner med at familien til den drepte må kompanseres for at en overføring til Norge skal gå rolig for seg. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer