- Vi lette etter Elisabeth overalt

Rosmari (68) levde for barna. Stadig flere grusomme detaljer om Josef Fritzls dobbeltliv avsløres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag denne uka tilstod Josef Fritzl (73) å ha holdt henne og tre av deres felles barn fanget i kjelleren i 24 år.

Men hvordan kunne Rosemari unngå å oppdage mannens dobbeltliv?

- Hun trodde ikke han var i stand til å gjøre noe slikt, sier Christine, Rosemaris søster i et intervju med nyhetsbyrået AP. De to snakket ofte om hvor Elisabeth var blitt av.

Josef tvang datteren til å skrive et brev der det stod at hun var blitt med i en sekt. Både Rosemari og Christine trodde på denne forklaringen.

Lurte alle

Barna som ekteparet Fritzl etterhvert tok vare på, dukket alle opp på trappen med et brev fra Elisabeth der hun ba foreldrene ta vare på dem for henne.

I 1994 mottok Rosemari en mystisk telefon. Den fordreide stemmen i andre enden skulle forestille å tilhøre Elisabeth som ba moren ta seg av nok et barn. I virkeligheten var det Josef som slo på tråden fra en telefonkiosk.

- Jeg sa det til og med til henne selv - Elisabeht er definitivt i en sekt hvor de bare kan ha et visst antall barn eller der de ikke vil ha syke barn, sier Christine.

I dette huset bodde Rosmari Fritzl med Josef og tre fosterbarn. Hun skal aldri ha hatt mistanke om hva ektemannen skjulte i kjelleren. foto: REUTERS/SCANPIX
I dette huset bodde Rosmari Fritzl med Josef og tre fosterbarn. Hun skal aldri ha hatt mistanke om hva ektemannen skjulte i kjelleren. foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Mange har spurt seg hvordan alle kunne akseptere Josefs sekt-forklaringer så lett.

- Alle som så ham inn i øynene ble lurt av ham, forklarer svigerinnen.

Detektivarbeid
Rosemari skal frenetisk ha lett etter datteren. Christine selv lette etter niesen på togstasjoner og steder der de hjmeløse holdt til.

- Vi gjorde detektivarbeid overalt for å finne ut hvor denne sekten kunne holde til.

Christine forteller i intervjuet med AP at søsteren har viet sitt liv til barna, en oppgave hun tok enda mer alvorlig da Josef i 1967 måtte sone halvannet år i fengsel etter å ha brutt seg inn i leligheten til en 24 år gammel sykepleier og så ha voldtatt henne.

Rosmari skal ha reagert på voldtektsdommen med sjokk, men valgte å leve etter ordtaket "alle kan gjøre en feil" og fokuserte på å holde familien sammen.

- Men jeg tror dette endret forholdet mellom dem. Du kan jo foresetille deg hvordan en kvinne blir sjokkert og nedbrutt over noe slikt, sier Christine, som tegner et bilde av søsteren som en kvinne kjempet for å holde en familie med store problemer sammen.

- Hun mistenkte aldri at årsaken til alle probemene fantes i henens eget hjem.

- Vi lette etter Elisabeth overalt

Bundet til veggen 

Politiet holder fortsatt på å gå gjennom "bunkersen" der Josef Fritzl holdt de fire personene fanget. Og mens etterforskningen skrider fram, blir det stadig offentliggjort nye grusomme detaljer.

De innerste rommene skal nærmest ha fungert som glattceller, og Josef Fritzl skal ha brukt dem til å straffe Elisabeth eller barna om de ikke oppførte seg som han ville, skriver the Telegraph.

Samtidig skal Fritzl ha bundet datteren til veggen med et hundeband de ni første månedene av fangenskapet. Han skal bare ha sluppet henne fri nå hun måtte gå på toalettet, skriver den britiske avisa.

<B>TRANGT OG LITE</B>: Fangehullet består av flere små rom.