- Vi levde av småkryp og sitroner

BETLEHEM (Dagbladet): Murod Ishaq Abu Hamod (20) og Abed Abu Sroor (16) var innestengt i Fødselskirken i Betlehem i nesten en måned. For rundt ei uke siden fikk de slippe ut på grunn av sykdom. - Vi hadde ingenting. Bare skittent vann og sitroner, forteller Abed Abu Sroor. Seint i går ble det oppnådd enighet om en løsning for de rundt 150 palestinerne som har vært igjen i kirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte de to vennene i Murods hjem i Betlehem i går kveld. Ifølge dem sjøl er de i dag henholdsvis ni og tolv kilo tynnere etter nesten en måneds ufrivillig opphold i den hellige kirken, hvor historien sier at Jesus ble født.

- Jeg har spist sitroner, småkryp, sigarettsneiper, hasjblader... Når du ikke har tilgang til mat eller reint vann, er du nødt til å spise hva som helst, sier Abed Abu Sroor.

16-åringen og åtte andre unggutter slapp ut av kirken etter 23 dager, den 25. april i år. Da hadde Abed kraftige mage-, hode- og halssmerter på grunn av ensidig kosthold - som stort sett besto av sitroner.

Murod slapp ut fem dager seinere. Også han ble sendt rett på sykehuset på grunn av voldsomme smerter i mage og hals.

Delvis ødelagt

2. april var de to vennene på markedet i Betlehem for å handle grønnsaker til familiene sine. Da israelske stridsvogner, soldater og helikoptre gikk inn i byen, sprang vennene inn i kirken for å søke ly.

- Det var harde kamper i gatene, og vi måtte søke ly for ikke å bli skutt. Til sammen var vi rundt 300. Det var prester, nonner, politimenn og vanlige folk i alderen 9 til 50, sier Abed.

Ifølge de to guttene har de rundt 150 menneskene som helt til nå har sittet innestengt, levd under kummerlige kår i Fødselskirken.

Ikke reint vann.

Ikke mat og medisiner.

De sanitære forholdene skal være forferdelige, og flere av kirkens rom skal være ødelagt etter skyteepisoder.

Stedet hvor Jesus skal ha blitt født, ligger i underetasjen i Fødselskirken. Ifølge Abed og Murod er det hellige stedet fremdeles intakt.

- Rundt stedet hvor Jesus ble født, er alt i orden. Hver dag har det vært folk og vasket der, forteller Abed Abu Sroor.

Dårlig hjerte

Guttene mener en rekke av folkene trenger hjelp på grunn av sykdom og skuddskader.

- Det er flere som har dårlig hjerte. De trenger behandling så fort som mulig. Det er også flere som har skader i beina etter å ha blitt skutt, sier Murod.

De to guttene sier at de ikke var redde mens de var inne i kirka. Samholdet mellom menneskene skal ha vært veldig bra midt i all elendigheten.

- De innestengte personene er ikke terrorister, som israelerne sier. De er ordentlige mennesker med ulike religioner. Alle ber på hver sin måte, og vi har blitt godt kjent med hverandre. Men det var fryktelig å være uten ordentlig mat i nesten en måned, sier Abed.

I løpet av de 23 dagene Abed var innesperret, sov han dårlig. Ifølge Abed kjørte stridsvognene rundt kirken kontinuerlig.

- Og så var det en sirene som gikk hele natta. I tillegg til skyting. Når du ikke vet hva som foregår der ute, er det vanskelig å få sove, sier han.

Gang på gang forteller Abed om hvordan det var å være skrubbsulten. Om å være så desperat at han måtte koke småkryp for å ha i suppa si.

- Men når du er så sulten, kan du ikke gjøre annet enn å spise, sier Abed.

Bodde med døde

16-åringen tar noen tørre blader fra ei plante og spiser dem. Han tar opp en sigarettsneip og er på vei til å spise også den.

Mens Abed og Murod var inne i kirken, ble to personer drept i skyteepisoder mellom palestinerne og israelerne. Ifølge Murod lå de to døde palestinerne i en blodpøl inne i kirken i over ei uke. 30. april ble både Murod og de to døde brakt ut av kirken, sier guttene.

- Du kan jo tenke deg hvordan det er å være i et rom med døde, sier Abed.

16-åringen forteller også hva de israelske soldatene skal ha ropt at de innestengte menneskene burde gjøre:

- De sa vi skulle henge oss på korset som Jesus gjorde.

Abed legger til at han håper det snart kan bli fred i området.

- Men det ser ikke ut til at jødene ønsker dette. Vi palestinere har den verste situasjonen i verden. Vi er uten våpen, og vi har vært okkupert i 54 år. Snart må verden hjelpe oss.

FORFERDELIG: Murod Ishaq Abu Hamod (20) og kameraten Abed Abu Sroor (16) hadde kraftige smerter på grunn av ensidig kosthold da de slapp ut av Fødselskirken. De to forteller at situasjonen for dem som fortsatt er inne i kirken, er desperat.
BELEIRET: Fødselskirken i Betlehem har vært beleiret av israelske soldater i over en måned. Her rekker en prest ut hånda mot en av soldatene, som passer på at ingen får lov til å komme nær kirken hvor Jesus ifølge historien ble født.