- Vi levde under Paris

Hemmelig gruppe forteller om den underjordiske bevegelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går skrev Dagbladet.no om det hemmelige samfunnet i Paris, som blant annet har bygd kino, restaurant og bar i katakombene under den franske hovedstaden.

Den britiske avisa The Guardian har møtt den hemmelige gruppa bak de mystiske etablissementene.

Fikk noia

De kaller seg «La Mexicaine de la Perforation» (løst oversatt: Meksikanerinnen i hullet) og skal være en av flere undergrupper til det hemmelige samfunnet «Urbane Utforskere». Gruppa har til formål å ta tilbake og transformere ubrukte områder i byen.

De 15 i undergruppa er fra 19 til 42 år, og er på overflaten alt fra sykepleier til dekoratør og murer til filmregissør, skriver The Guardian. Da myndighetene oppdaget de underjordiske fasilitetene ble det stort oppstyr.

- Politiet fikk fullstendig noia. De kalte inn bombegruppa, søkshunder, militærstøtte, anti-terror gruppa og spesialetterforskere for organinsert kriminalitet. De sa det var snauskaller eller samfunnsfiender. De slo det opp på riksdekkende TV-nyheter. Men de hadde ikke peiling, sier gruppas talsmann som kaller seg Lazar.

Store konserter

Men svært få har hatt særlig peiling på hva som har skjedd under jorden i Paris. The Guardian møtte gjengen på en bar i hovedstadens latinerkvarter. Der ga de sin versjon av hva de har bedrevet under bakken i det siste:

 • Rocke-konserter for opptil 4000 mennesker.
 • Filmforestillinger klokka to om natta i en avstengt kino.
 • Kunst- og fotoutstillinger i avstengte underjordiske gallerier.
 • Bygde 400 kvadratmeter kinokompleks med tilhørende bar og restaurant under Palais de Chaillot.

  Men siden gruppa har som motto å forlate hvert prosjektsted «renere, hvis mulig, enn da vi tok det i bruk», er aktivitetene aldri før blitt oppdaget av offentligheten. Men i slutten av august, da politiet sendte ned en patrulje i en liten del av det omlag 300 kilometer store tunnelnettverket, snublet de over kinoen.

  Hevngjerrig polititips


  - De hadde fått et tips fra et tidligere hevngjerrig medlem. Men vi bryr oss ikke egentlig. Vi har gjort det vi hadde planlagt å gjøre, sier Lazar.

  Han forteller at kinoen var åpen i sju uker i sommer, med visninger av blant annet kinesiske og koreanske filmer, samt «Dark City» av Alex Proya, «Rumble Fish» av Coppola, «Eraserhead» av Lynch, og «Brazil» av Terry Gilliam.

  De hadde koplet seg både til strøm og telefonnettet. Tilsammen 18 måneder brukte de på rydde området, mure opp vegger, og smugle inn bord, stoler, bardisk, filmfremviser, lerret, osv.

  - Alt måtte passe slik at vi fikk det gjennom det 30-40 centimeter store hullet fra overflaten. Da politiet til slutt skjønte hvardan vi kom oss ut og inn, kunne de ikke tro det. Det var virkelig trangt, sier Lazar til The Guardian.

  Overalt alltid


  Gruppa hevder politiet bare har avdekket en brøkdel av det som virkelig finnes nede i dypet. Ifølge dem er det minst ti andre grupper som utgjør det hemmelige kultursamfunnet i katakombene.

  - De fleste begivenhetene skjer på steder i byen som myndighetene ikke er klar over finnes. Det er så mange underjordiske nettverk - katakombene, metroen, fjernvarmeanlegget, elektrisitetstunnelene, kloakken... og det er forskjellige byråkratier som har ansvaret for hvert enkelt system, sier Lazar.

  - «Urbane Utforskere» er de eneste menneskene som, mellom oss, er kjent over alt. Vi ferdes mellom de forskjellige nettverkene. Vi vet hvor de møtes. Ofte er det vi som har laget forbindelsene mellom dem. Myndighetene, politiet, bystyret - de kjenner ikke til en hundredel - en tusendel, av hva som finnes der nede, sier han.

UNDER MUSEET: Det var her, under Palais de Chaillot ikke langt fra Eiffeltårnet politiet kom borti det hemmelige underjordiske samfunnet.
HEMMELIG SAMFUNN: Men ikke så hemmelig at de ikke bruker nettet. Her et bildet fra en sammenkomst under jorda som en gruppe selv har lagt ut.
DRIVER MED KUNST: Underjordisk flammespytting fra samme nettside.
MED KJELEDRESS OG LOMMELYKT: Flere hemmelige innganger leder ned til hemmelige, stengte tunneler under jorda i Paris.
UNDER JORDA: Bilde fra et annen gruppe som har lagt seg selv ut på nettet.